16 °C Budapest
Man driving car

Komoly őszi veszély jelent meg a magyar utakon: sokan félvállról veszik, nagy bajba kerülhetnek

2023. október 7. 16:06

A napfény alacsony beesési szöge jelentősen növeli a balesetek kockázatát az utakon, az év ezen időszakában jelentősen romlanak a látási viszonyok a reggeli és délutáni órákban. A veszélyt nem szabad alábecsülni: a német autóklub szerint az időjárási okokból bekövetkező, személyi sérüléssel járó balesetek nagyjából kétharmada ilyenkor történik

A sofőrök gyakran alábecsülik a vakító fény által okozott balesetek kockázatát, amikor alacsonyan jár a nap. Ilyenkor az utak különösen veszélyessé válnak kanyarokban, dombtetőkön, alagutak és aluljárók be- és kijáratainál. Nehezebben látjuk a közlekedési lámpákat és a táblákat, és könnyen szem elől téveszthetjük a gyalogló, kerékpározó vagy motoros közlekedőket is. A reggeli vagy esti csúcsforgalomban különösen magas a balesetek kockázata - hívja fel a figyelmet a német autóklub (ADAC).

Mint felidézték, Németországban tavaly 3264 személyi sérüléssel járó baleset történt a vakító fény miatt, durván 800 darabbal több, mint egy évvel korábban. Összességében tízszer gyakoribb, hogy az alacsony beesési szögű fény miatt történik baleset, mint a ködös időben. Az időjárással összefüggő, személyi sérülést okozó balesetek több mint kétharmada a tükröződés miatt következik be összességében.

Az ADAC pontokba szedve elárulta, mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a baleseti kockázatot:

  • Tartsd jó állapotban az ablaktörlőket: Ha a  szélvédő nem igazán tiszta, és az ablaktörlő lapátok csíkokat hoznak hagynak, a látási viszonyok gyorsan romlanak. A régi, elkopott ablaktörlők legrosszabb esetben akár a szélvédőt is megkarcolhatják.
  • Rendszeresen töltsd fel az ablakmosó folyadékot: Ilyenkor jobb gyakran ellenőrizni, hogy van-e még elegendő ablakmosó folyadék, és akár rendszeresen utántölteni. Hogy rendszeresen meg tudjuk tisztítani a szélvédő belsejét a nedvességtől vagy a szennyeződéstől, mindig legyen kéznél egy tisztítókendő a kocsiban.
  • Tisztítsd meg a napszemüveged vezetés előtt: Ha napszemüvegben vezetsz, rendszeresen tisztítsd meg. Ugyanakkor, amikor nagyon alacsonyan jár a nap, a napszemüveg viselésének vannak hátrányai is. A szemüveg egyrészt csökkenti a tükröződést, viszont a sötétebb környezetet tovább sötétíti. Úgyhogy, bár a tükröződésmentes lencsék hasznosak, csökkentik az irritáló fényvisszaverődést, de amikor vakító helyzet megszűnik, a napszemüveget is érdemes levenni.
  • Tarts távolságot, előrelátóan vezess: A járművezetőknek mindig kellő követési távolságot kell tartaniuk, és különösen koncentrálniuk és proaktívnak kell lenniük az utakon. Az elöl haladó autót is elvakíthatja a nap és hirtelen fékezéssel reagálhat. Úgyhogy még akkor is fennáll a balesetveszély, ha épp nem süt a szemedbe a nap, hiszen a szembejövő sofőrök olyankor sok esetben pont alig látnak.
  • Válaszd meg jól a sebességet: A jól megváléasztott sebesség nagyon fontos, mert a vakító fényben megnő a balesetveszély. Egy másodperc alatt közel 14 métert tesz meg az autó, ha 50 km/h-val közlekedünk. Ez legalább 14 méteres vakon vezetést jelent, de lényegesen tovább is tarthat, míg az elvakított szem ismét fókuszba kerül.
  • Kapcsold be a tompított vagy nappali fényszórólt: A tompított vagy nappali fényszóró bekapcsolása mindig javítja a láthatóságot.
  • Függőleges üléshelyzet! A helyes ülőhelyzet is nagyon fontos. Sok sofőr ugyanis túl alacsonyan ül, így pedig a napellenző semmit sem ér, nem árnyékol szemmagasságban. Érdemes mindig függőleges helyzetbe állítani a vezetőülést.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm