Szigetszentmiklós, 2022. augusztus 7.A Royal Dutch Shell, vagy közismertebb nevén a Shell, egy holland-angol multinacionális olajvállalat magyarországi vállalatának a Shell Hungary Zrt.-nek egyik üzemanyagtöltõ állomása Szigetszentmiklóson, a Csepeli úton.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Osztrák árakon tankolhatnak a magyar autósok: kegyetlen drágulás csap le a benzinkutakon

2023. szeptember 22. 10:03

A környező országok között Magyarországon az egyik legdrágább az üzemanyag a friss statisztikák szerint. Kiderült, beértük Ausztriát, árakban legalábbis... Aki a román határ közelében lakik, az rengeteget spórolhat, ha átjár tankolni, de Szlovéniában is jóval olcsóbb a benzin. Júliushoz képest a gázolaj majdnem 18, a benzin pedig csaknem 10 százalékkal kerül többe a magyar benzinkutakon.

Ma egy kicsit fellélegezhettek a magyar autósok, hiszen a benzin nagykereskedelmi ára nem változott, a gázolajé pedig literenként 3 forinttal csökkent is. Így most az alábbi átlagárak érvényesek a magyar benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 660 Ft/liter
  • Gázolaj: 681 Ft/liter 

Igen ám, de a benzin literje egy hónap alatt 18 forinttal drágult (ami 2,8%-os áremelkedést jelent egy hónap alatt), a gázolajért pedig az augusztus 23-án érvényes árakhoz képest 35 forinttal kell többet fizetni - 5,26%-al többet, mint bő egy hónappal ezelőtt. Két hónappal ezelőtt (07.21-én) pedig egy liter benzin még csak 585 forint volt, a gázolaj literje pedig 577-be került a holtankoljak.hu adatbázika szerint.

Ehhez képest a gázolaj 17,85%-al, a benzin pedig 9,74%-al drágult!

A lenti csárton is látható, hogy nem most a legdrágább az üzemanyag ebben az évben, a benzinárstop elengedése után járt már 700 forint felett is a gázolaj literára például. De az utóbbi hónapokban ismét az eget vették célba az üzemanyagárak. Érdemes megjegyeztni, hogy a KSH nem a heti árváltozásokat követi, hanem havi átlagárakkal számol.

És mi ennek a brutális drágulásnak az oka? A héten Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arról beszélt, hogy az Európában mértékadó Brent jegyzésára 95 dollár hordónként, ami majdnem egyéves csúcsot jelent. Emelett áremelő hatású a forint árfolyama, a hazai fizetőeszköz mind az euróval, mind a dollárral szemben gyengült az utóbbi hetekben.

Mivel az OPEC-országok vállalást tettek arra, hogy csökkentik a kitermelést, a fogyasztás volumene viszont megmaradt és még nőni is fog, ez máris azt eredményezte, hogy a Brent-olaj hordónkénti ára kilencven dollár fölé rakétázott, és nem lehetetlen, hogy még tovább megy majd. Ennek legfőbb oka, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia különösen élen jár a kitermelés csökkentésében a következő időszakban, és mivel jelentős kitermelőkről beszélünk, ez még okozhat árnövekedést. Most éppen a bizonytalanságot kell megfizetnünk, azt, hogy senki sem tudja, pontosan mi következhet

- magyarázta a főtitkár a Pénzcentrum múlt heti kérdésére.

A jövedéki adó emelése januártól egy újabb, kemény drágulást hozhat a hazai benzinkutakon, ennek mértéke viszont kérdéses egyelőre. Korábban nagyjából 40 forint/literes áremelkedéssel számoltak a szakértők, de Grád Ottó szerint ez még nincs kőbe vésve. A főtitkár emlékeztetett, az októberi euróárfolyam határozza majd meg az adóemelés mértékét, legalábbis Gulyás Gergely erről beszélt a Kormányinfón is. Így a szakember szerint akár kevesebb is lehet az áremelkedés az előre kalkuláltaknál.

Árakban már befogtuk Ausztriát

Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti: a holtankoljak adatai alapján kijelenthető, hogy

manapság a régióban Magyarországon az egyik legdrágább tankolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Átlagárak tekintetében a benzin esetében Szlovákia és Ausztria előz meg minket, de csak 2-3 forintnyi különbséggel. Ellenben Horvátországban már bő 32 forinttal olcsóbb benzint tankolni, mint itthon - ez kb. 1400 forint spórolást jelent egy 45 literes tanknál átlagosan. Csehországhoz képest is hasonló a különbség, viszont Romániában átlagosan 583 forintba kerül a benzin literje, ez 77 forintos árkülönbség, ami kb. 3500 forint spórolást jelent egy-egy 45 literes tank benzinen. De még lehet fokozni: Lengyelországban a literenkénti átlagár 551 forint, ami a legalacsonyabb a régióban, 109 forinttal kevesebb, mint Magyarországon. Azaz egy 45 literes tankon 4900 forintot lehet spórolni a lengyeleknél átlagosan.

A gázolaj tekintetében csak Ausztria előz minket a régióban, ott átlagosan 12 forinttal kerül többe egy liter. Viszont ezen kívül a környező országok mindegyikében olcsóbb az átlagár. Horvátországban 647 forintba kerül egy liter gázolaj, Szlovákiában 631-be, Szlovéniában 616 forint a literenkénti átlagár, Csehországban pedig 607. Romániában 601 forint átlagosan ez az üzemanyag, úgyhogy a határ mentén nagyonis megéri átmenni tankolni, hiszen egy 45 literes tankon 3600 forintot lehet fogni. Bulgáriában és Ukrajnában 555, illetve 551 forint a literenkénti átlagár, de előbbi esetében a távolság, utóbbiban pedig a háború éllja útját a benzinturizmusnak.

Tranzitdíj? Nem egészen

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a benzin és a gázolaj árának emelkedéséért egyértelműen az okolható, hogy Ukrajna jelentősen megemelete a tranzitdíjat az Oroszországból érkező kőolajra. Állítása szerint ötszörös áron hozzuk be az országba az ukrán csővezetéken - ez az emelés a fogyasztói árban is megjelenik.

Ugyanezen a vonalon kommunikált Orbán Viktor is a pénteki rádióinterjújában, a miniszterelnök arról beszélt, bár a magyar kormány továbbra is együttérez Ukrajnával, a tranzitdíjak megemelése azért már ad gondolkodnivalót. Mint kifejtette, ez Magyarország számára 48 milliárd forintnyi többletet jelent, a magánszereplők ezt azonnal beépítik az árakba, és az inflációt is növeli fél százalékkal.

Ám lapunk kérdésére Pletser Tamás, az Erste olaj-és gázipari szakértője aláhúzta, hogy nincs köze a tranzitdíj emelkedésének a benzin és a gázolaj árának növekedéséhez, más tényezők játszanak közre mindebben.

A csövön át nyerstermék jön, amit itt késztermékké dolgozunk, tehát a tranzitdíjat nem lehet hibássá kikiáltani mindezért. Sokkal lényegesebb az, hogy a gázolaj "szórása" elég jelentős volt a nemzetközi piacokon az elmúlt hónapokban, ez pedig egy rövid idő után átgyűrűzött a benzin árába is. Tény persze az is, hogy a kitermelés visszavágására tett vállalások sem tettek jót a nemzetközi piaci hangulatnak. Sok a bizonytalanság, de inkább a dollár erősödését lehet a benzin itthoni drágulásáért hibáztatni - a tranzitdíjat nem

- fogalmazott.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem