16 °C Budapest
Dark automobile standing on steel floor view from below. Car parking problems motor show or exhibition winter season tires customer purpose loan vehicles official checkup or examination concept

Legendás kisautó búcsúzik Magyarországtól: mától soha többé nem gyártják

2023. július 7. 18:08

A Ford Fiesta utolsó példányait pénteken gyártják le a Ford kölni üzemében, ezzel lezárul egy korszak az ikonikus modell számára, amelyből 1976 óta 20 millió darabot gyártottak világszerte. A cég közel 2 milliárd eurót tervez befektetni kölni üzemébe, hogy átálljon a várhatóan még az idén piacra kerülő új elektromos modellek gyártására - írja a Portfolio.

A Fiesta gyártása kezdetben a francia határhoz közeli Saarlouisban kezdődött, majd Kölnbe helyezték át, ahol több évtizeden át folytatták. Annak ellenére, hogy 2016-ban ünnepelték a 40. évfordulót, és kijelentették, hogy "a Fiesta sikertörténete még messze nem ért véget", úgy tűnik, hogy az idő végül utolérte ezt az ikonikus modellt. Ferdinand Dudenhöffer iparági szakértő szerint ez a Ford számára sorsfordító pillanat.

A zöldebb alternatívák felé való elmozdulással összhangban a Ford jelenleg közel 2 milliárd eurót fektet be kölni üzemébe, hogy azt az új elektromos modellek gyártására alkalmassá tegye. Az első ilyen jármű várhatóan az év végére kerül piacra.

A jövő felé tekintve Dudenhöffer bizonytalanságának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy a Ford képes lesz-e olyan jelentős hatást elérni a következő autómodelljeivel, mint a Fiestával. Úgy véli, hogy az elektromos autókra való áttérés kolosszális kihívást jelent a Ford számára.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem