Europe, Hungary, Budapest Area, 2018: View Of Traffic Jam On Main Road

Eltörlik az egyik legbosszantóbb közlekedési bírságot: fellélegezhetnek a magyar autósok

2022. november 15. 08:55

Januártól már nem jár figyelmeztetés, bírság, ha valaki otthon hagyja a jogosítványát, forgalmiját és igazoltatják. Eddig a rendőrök mérlegelhették a helyzetet, és ha nem találtak más problémát, akkor a figyelmetlen autós megúszhatta figyelmeztetéssel. Az ORFK szerint már évek óta elektronikusan ellenőrzik az adatokat, az új szabály ehhez igazodik.

Mindeddig mérlegelési joguk volt a rendőröknek, figyelmeztetik-e, vagy bírságolják-e azokat, akik nem tudják felmutatni igazoltatáskor a jogosítványukat és a forgalmit, januártól viszont nem kell magunknál hordani az okmányokat - erősítette meg az ORFK a Telexnek. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy ha valaki együttműködő és más problémát nem találnak nála, akkor csak figyelmeztetik az okmányok hiánya miatt. A hatályos jogszavályok szerint ugyanakkor a jogsi és a forgalmi otthonfelejtése szabálysértésnek minősül: 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat érte, legfeljebb 150 ezer forintot fizethet az érintett, amennyiben szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosításának értelmében azonban január 1-től már nem szabálysértés otthon hagyni az okmányokat. A változás csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és a jármű is szerepel a magyar nyilvántartásban. A külföldi sofőröknek, külföldön regisztrált autót hajtóknak továbbra is kellenek az okmányok.

A rendőrség elmagyarázta, hogy már évek óta elektronikus úton, kéziszámítógéppel ellenőrzik a jármű és a sofőr adatait a Belügyminisztérium adatbázisában - a szabályozás ehhez igazodik. A változás értelmében már azoknak sem kell kölcsönadási szerződést kötni, akik nem a saját tulajdonú, vagy általuk üzembentartott autójukat vezetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm