18 °C Budapest
A woman using the application Google Maps on an iPhone.

Ez nem hiányozhat egyetlen magyar mobiljáról sem: szorult helyzetben életmentő lehet

2022. szeptember 10. 18:07

A Google számára régóta fontos, hogy praktikus és fenntartható megoldásokat fejlesszen és tegyen elérhetővé világszerte a felhasználók számára. Ezzel összhangban a Google most több európai országban, köztük Magyarországon is bevezeti a Google Térkép legújabb funkcióját, a környezetbarát útválasztást.

Amennyiben a felhasználó például a budapesti Pál-völgyi-barlangtól szeretne eljutni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, nagyjából 40 perc menetidővel kell számolnia. A megfelelő útvonal kiválasztásakor a Google Térképet hívhatja segítségül, mely alkalmazás már régóta számos navigációs lehetőséget kínál, köztük olyan fenntartható alternatívákat, mint sétára, kerékpárra és tömegközlekedésre vonatkozó útvonalak. Amennyiben a helyszínt autóval szeretné megközelíteni, a járművezető könnyedén megtudhatja, hogy merre kell mennie, ha a lehető leggyorsabban szeretne eljutni célpontjához.

De mi lenne, ha egy másik lehetőséget is választhatna - egy olyan útvonalat, amely 7 perccel tovább tart, de a várható üzemanyag-fogyasztás közel 29%-át takarítja meg vele? Ebben segít a Google Térkép új funkciója, a környezetbarát útválasztás. Az alkalmazásban mai napon Magyarországgal együtt közel 40 európai országban válik elérhetővé a funkció, amellyel a felhasználók fenntarthatóbb módon közelíthetik meg célállomásaikat. Az új funkcióval mostantól olyan útvonalakat is választhatnak, amelyek hozzájárulnak a mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztáshoz, ezzel pedig nemcsak pénzt takaríthatnak meg, de csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat is. Ezek a tényezők számos európai lakos számára kiemelten fontosak, a Statista 2022-es jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a közúti közlekedés a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátási forrás Európa-szerte. Mostantól nemcsak a leggyorsabb, de a leginkább üzemanyag-takarékos útvonalat is megjeleníti. Csupán néhány kattintással megtekinthető a két útvonal közötti relatív üzemanyag-megtakarítás és időkülönbség, így a felhasználók kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. Azoknak sem kell aggódniuk, akik mindig a leggyorsabb útvonal mellett döntenek, hiszen a beállításokban bármikor személyre szabhatják, hogy milyen opciókat mutasson meg nekik a Google alkalmazása.

A környezetbarát útválasztás funkció hatása szerte a világon érezhető - az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban történő bevezetése óta már nagyjából félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, amely 100 000 autó forgalomból való kivonásával egyenértékű.

A legideálisabb útvonal kiválasztása a motor típusa alapján

Az üzemanyag-megtakarítás a motor típusától függően is változhat. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban. Az elkövetkező hetekben az alkalmazás lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában környezetbarát útvonalat tervező járművezetők kiválaszthassák a motor típusát - benzines vagy gázüzemű, dízel, hibrid vagy elektromos jármű -, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.

A technológia létrehozása az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) üzemanyag- és energiahatékonysági megállapításainak és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatainak köszönhetően vált lehetővé. Ezen adatok és a Google Térkép vezetési trendjei segítségével a Google gépi tanulási modelleket fejlesztett, amelyeket az adott régióban legnépszerűbb motortípusokra szabtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Google Térkép mindenkinek segít fenntartható döntéseket hozni

Akár belföldön, akár külföldön utazol, ezek a tippek segítenek abban, hogy minél fenntarthatóbb módon juthass el úti céljaidhoz.

  • Jó hír az elektromos autósoknak: Ha te is villanyautóval közlekedsz, csak keress rá az alkalmazásban az "elektromos autó töltőállomás" kifejezésre, és máris láthatod a közeledben lévő töltőállomásokat, illetve olyan részleteket, mint az állomás típusa és töltési sebessége. Egyes állomások esetében pedig még azt is megtudhatod, hogy a töltő elérhető-e az adott pillanatban, ezzel is elkerülve a felesleges várakozást.
  • Két keréken is megbízható tervezés: Gyakran a legfenntarthatóbb választáshoz nem kell autóba ülnöd, az alkalmazás pedig segít megtalálni ezeket az alternatív közlekedési módokat. A vállalat nemrég bejelentette, hogy mostantól a korábbinál jóval több kerékpáros útvonalra vonatkozó információval szolgál majd a felhasználóknak, így többek között részletesebb képet ad az elérhető útvonalakról, és arról, hogy útközben találkozhatsz-e erős autóforgalommal, meredek emelkedőkkel vagy egyéb akadályokkal. Emellett a világ több, mint 500 városában, köztük Barcelonában, Berlinben, Londonban, Párizsban és Rómában is megtalálhatod a közeli kerékpár- és robogómegosztó pontokat.
  • Gyalogosan is helyes úton: A Google Térkép a séták során is lépésről lépésre történő útbaigazítást kínál. Annak érdekében, hogy semmiképp ne tévedj el, a térkép élőben mutatja helyzetedet és nyilakkal jelzi számodra a pontos menetirányt. A Street View segítségével pedig előzetesen is megtekintheted a gyalogosan megtenni kívánt útvonalat.
  • Tömegközlekedési eszközökön is könnyedén: Programjaid megtervezésekor néhány kattintás után megtudhatod, hogy úti célod megközelíthető-e busszal, vonattal vagy akár komppal. Amennyiben a Google számára elérhetőek az adatok, a térkép segítségével a valós idejű érkezési és indulási időpontokat is megtekintheted, sőt a szükséges átszállásokat, illetve a járatok késéseit is ellenőrizheted. Az alkalmazás emellett azt is megmutatja, hogy mennyire lesz zsúfolt a választott jármű, milyen a hőmérséklet, és elérhetőek-e akadálymentesített útvonalak.
  • Aludj fenntarthatóan: A Google Kereső abban is segít neked, hogy megtaláld azokat a szállodákat, amelyek törekednek a környezetbarát működésre.  Azok a szállodák, amelyek bizonyos független szervezetek, például a Green Key vagy az EarthCheck által kiállított, magas fenntarthatósági normáknak megfelelő tanúsítványt kaptak, a nevük mellett a tanúsítványhoz tartozó jelvényt viselnek. Ez segít megérteni környezetbarát gyakorlatukat, a hulladékcsökkentéstől kezdve az energiahatékonyságon át a víztakarékossági intézkedésekig.

Az újításokkal a cél, hogy termékein keresztül 1 milliárd embert ösztönözzön arra 2022 végéig, hogy tudatos és fenntartható döntéseket hozzon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem