13 °C Budapest
Police light on a parking civil car of the german police cimlapi

Ez is megtörténhet, ha megállít a rendőr: mutatjuk, mit kell tenni

2021. október 25. 20:02

A legtöbbünkkel valószínűleg előfordult már, hogy megállította a rendőr közúti ellenőrzés miatt. Ilyenkor az már önmagában is stresszes és ijesztő lelhet, ha kiállítanak bennünket a forgalomból, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem követtünk el semmilyen szabálytalanságot. Emellett nem feltétlenül vagyunk tisztában az igazoltatással kapcsolatos jogainkkal sem. Emiatt a rendőri intézkedés során sok autós kényelmetlenül érzi magát, így nem biztos, hogy megfelelően tudja kezelni a helyzetet. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan ezért segítségképp összegyűjtötte az igazoltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet értelmében a rendőr lámpavillogással, kézjellel, tárcsával, hangszóróval és a járműve tetején lévő fényhídon megjelenő felirattal is jelezheti a megállítási szándékát a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról. Civil járőrautó esetén a mobil megkülönböztető fényjelzés mellett hangosbeszélőn ad utasítást, vagy a jármű mellé érve tárcsával jelez a megállásra. Ezt követően a járművezetőnek az első biztonságos lehetőségnél meg kell állnia. Aki ezt nem teszi meg, az 5000 és 150 000 forint közötti helyszíni bírságra vagy feljelentésre számíthat, menekülés esetén pedig közigazgatási vagy büntetőeljárás is indítható ellene.

A rendőr azzal kezdi az intézkedést, hogy felszólít személyazonosságunk igazolására. Ezt megtehetjük személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal, de ez utóbbit mindenképpen elkéri, hogy ellenőrizze az érvényességét. Ezenkívül be kell mutatni a forgalmi engedélyt, továbbá a járőr ellenőrizheti az autónk műszaki vizsgájának érvényességét, illetve annak biztonságos közlekedésre való alkalmasságát is. Az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét elektronikus úton ellenőrzik, így erre vonatkozóan belföldön nem kötelező magunknál tartani semmilyen dokumentumot, kivéve, ha az nem szerepel a járműnyilvántartásban. Fontos, hogy adataink igazolását nem tagadhatjuk meg, különben a rendőrnek joga van feltartóztatni és előállítani minket, de csak addig, amíg meg nem győződik a személyazonosságunkról.

Jogkövető állampolgárként alapvető teendőnk az intézkedés során, hogy maradéktalanul együttműködjünk az intézkedő rendőrrel, megfelelően kommunikáljunk és segítsük, illetve gyorsítsuk a munkáját azzal, hogy végrehajtjuk az utasításait. Fontos, hogy mindig csak azt tegyük, amire a rendőr megkér bennünket, és ne tegyünk hirtelen, félreérthető mozdulatokat.

A mi állampolgári kötelezettségeink mellett a rendőrnek is be kell tartania a közúti ellenőrzésre vonatkozó előírásokat. Köteles viselnie az azonosító jelvényét, amelyen szerepel az azonosítási száma, és szóban is közölnie kell ezt az adatot, illetve a nevét, a szolgálati helyét, továbbá az intézkedés tényét és célját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miért igazoltathat a rendőr?

Igazoltatni nem lehet indok nélkül. Ha szabálytalanságot követtünk el, akkor egyértelmű az intézkedés oka. Ha viszont nem értjük, miért pont minket állítanak meg, valószínűleg csak egy átlagos közúti ellenőrzés történik, amikor véletlenszerűen intik le az autókat. Vannak olyan esetek is, amikor a gyerekülés vagy a biztonsági öv használatát vagy az alkoholfogyasztást ellenőrzik. Jó tudni, hogy a rendőr átvizsgálhatja az autónkat, a csomagunkat és a ruhánkat is, amennyiben azt egy bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja szükségessé teszi, de akár fokozott ellenőrzés keretében is megteheti. Erre azonban csak valóban indokolt esetben kerülhet sor. Emellett a járőr az adatainkat is rögzítheti, akkor is, ha nem szab ki büntetést, csak figyelmeztetést.

Ugyanakkor, ha betartjuk a közlekedési szabályokat, ittas állapotban nem vezetünk semmilyen járművet, becsatoljuk a biztonsági övet és nem mobiltelefonálunk vezetés közben, minimálisra csökkenthetjük az igazoltatás esélyét. Ha azonban mégis pont minket intenek le, akkor az eljárás során igyekezzünk végig megőrizni a nyugalmunkat, és a helyszínen soha ne tagadjuk meg az intézkedést, ne vonjuk kétségbe annak jogszerűségét. Ha panaszt szeretnénk tenni, akkor az eljárás után nyújtsuk be az azt végző rendőrségnél vagy az alapvető jogok biztosánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm