7 °C Budapest

Mélyütés az ÉkszerTV-nek: majdnem a teljes tavalyi profitot elviszi a GVH-bírság

2020. szeptember 29. 11:01

Nem mindennapi, 480 millió forintos büntetést szabott ki az ÉkszerTV-t működtető cégre a Gazdasági Versenyhivatal, mert tisztességtelennek minősítette az értékesítési gyakorlatukat. Mitagadás, valóban nem túl fair azt állítani egy ékszerről, hogy maga a pápa áldotta meg, vagy Diana hercegnőé volt. Sőt, a járvány hazai kirobbanásakor az Emporia Style Kft-re sokan ráaggaták a járvány vámszedője gúnynevet, mert elképesztő áron kínáltak valami noname "kéztisztítót". A cégadatokból most megtudtuk, hogy a versenyhivatali büntetés elviszi a tavalyi profit több mint 80 százalékát. A cégnek amúgy nem megy rosszul: 2019-ben több mint 7,4 milliárd forintos bevétele volt.

Tegnap érkezett a hír, hogy a GVH 480 millió forintra büntette meg az ÉkszerTV-t üzemeltető Emporia Style Kft.-re. Az indoklás szerint a versenyhivatal tisztességtelennek minősítette a műsor ékszer-értékesítési gyakorlatát. Az árakat fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz szabták, és ezek alapján ajánlottak olykor 80-90 százalék kedvezményt, valamint az ékszerek egyes tulajdonságai kapcsán közzétett, nem bizonyított állításokkal is megtévesztette a fogyasztókat (pl. "a pápa áldásával"; "Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje", stb).

Aki nem ismeri a műsort, annak itt van "A Nagy Főnyereménybevonzó Gyűrű" című adás, amelyben egy egyébként nem túl esztétikus gyűrűt kínálnak 69 399 forint helyett végül 2458 forintért (+1370 forint postaklöltség). A műsorba bejelentkezett Csillagőr, az EzoTV vezető jósa is - bármit is jelentsen ez -, aki némi értetlenkedés után megerősítette, hogy "A Nagy Főnyereménybevonzó Gyűrűvel" állunk szemben.

De a járvány-vonatra is felültek, volt kézfertőtlenítő (azaz "kéztisztító) is az ÉkszerTV-n, ezt a tavaszi felhalmozási láz idején vetítették le, így azzal reklámozták a szert, hogy náluk még kapható. 900 ml-t majdnem 12 ezer forintért adtak - 60 ezerről leárazva. Csak viszonyításképp, a MOL sajátmárkás kézfertőtlenítőjéből egy litert kb. negyedennyiért lehet megvenni.

Kirívó a büntetés

A GVH-bírság mértéke elég nagy, nevezhetjük kirívónak is - bár a fenti videókat elnézve egyáltalán nem túlzó. A büntetés elég nagy érvágás lehet a vállalatnak, aminek egyébként nem megy rosszul: a cégadatokból az látszik, hogy az üzleti modell bevált, legalábbis az Emporia Style Kft. friss beszámolója szerint 2019-ben az értékesítésük nettó árbevétele 7,46 milliárd forint volt, bő 1,3 milliárddal több, miont egy évvel korábban. Csak, hogy lássuk, mennyire fájhat a vállalatnak a GVH büntetése, vessük össze azt a tavalyi adózás előtti eredménnyel, ami kicsivel több mint 545 millió forint volt.

Tehát a versenyhivatali bírság a tavalyi profit majdnem 90 százalékát elviszi.

Bérköltségnek 389 millió forintot írtak be, a vállalat 93 főt alkalmazott, úgyhogy gyorsan kiszámolható, hogy egy alkalmazott átlagos bérköltsége havi kb. 348 ezer forint. Nyilván a cégvezetők, és a magasabb beosztású kollégák ennél többet visznek haza, míg a kisebb halaknak be kell érni kevesebbel. A cég csak 2018-ban fordult át profitálóba, előtte valóságos pénztemetőnek tűnhet: 2017-ben még több mint félmilliárd forintot könyveltek el adózás utáni veszteségként, egy évvel korrábban csak 71 millió volt a mínusz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Épp munkatársat keresnek

Megnéztük azt is, keresnek-e munkaerőt, és a Pénzcentrum talált is egy hirdetést, amelyben adástechnikus kolléga jelentkezését várják.

Olyan kollégát keresünk, aki rugalmas, gyorsan és jól tud reagálni az élő adás nyújtotta váratlan helyzetekre, s ha kell ki tud lépni a komfortzónájából

- áll a leírásban. Hát, valóban sokunk komfortzónáján kívül eshet az, amit a videókban látni. Az Emporia Style hirdetése szerint a jelentkezőktől elvárás az alapfokú angol nyelvtudás, illetve valamelyest a számítógéphez is érteni kell. Az álláshirdetés "amit kínálunk" részét érdemes szó szerint idézni:

  • Részese lehetsz egy olyan innovációnak, mely Magyarországon úttörő.
  • Szakmai fejlődési lehetőség.
  • És egy vidám, kreatív, multikulturális környezet tagja lehetsz, ahol megtanulhatod az élő, interaktív adás készítésének fortélyait.
Ha kedvet kaptál, ne habozz! :D

Címlapkép: YouTube

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem