2020. október 20. kedd Vendel

Mélyütés az ÉkszerTV-nek: majdnem a teljes tavalyi profitot elviszi a GVH-bírság

  • Szánthó Péter
  • 2020. szeptember 29. kedd 11:01

Nem mindennapi, 480 millió forintos büntetést szabott ki az ÉkszerTV-t működtető cégre a Gazdasági Versenyhivatal, mert tisztességtelennek minősítette az értékesítési gyakorlatukat. Mitagadás, valóban nem túl fair azt állítani egy ékszerről, hogy maga a pápa áldotta meg, vagy Diana hercegnőé volt. Sőt, a járvány hazai kirobbanásakor az Emporia Style Kft-re sokan ráaggaták a járvány vámszedője gúnynevet, mert elképesztő áron kínáltak valami noname "kéztisztítót". A cégadatokból most megtudtuk, hogy a versenyhivatali büntetés elviszi a tavalyi profit több mint 80 százalékát. A cégnek amúgy nem megy rosszul: 2019-ben több mint 7,4 milliárd forintos bevétele volt.

Tegnap érkezett a hír, hogy a GVH 480 millió forintra büntette meg az ÉkszerTV-t üzemeltető Emporia Style Kft.-re. Az indoklás szerint a versenyhivatal tisztességtelennek minősítette a műsor ékszer-értékesítési gyakorlatát. Az árakat fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz szabták, és ezek alapján ajánlottak olykor 80-90 százalék kedvezményt, valamint az ékszerek egyes tulajdonságai kapcsán közzétett, nem bizonyított állításokkal is megtévesztette a fogyasztókat (pl. "a pápa áldásával"; "Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje", stb).

Aki nem ismeri a műsort, annak itt van "A Nagy Főnyereménybevonzó Gyűrű" című adás, amelyben egy egyébként nem túl esztétikus gyűrűt kínálnak 69 399 forint helyett végül 2458 forintért (+1370 forint postaklöltség). A műsorba bejelentkezett Csillagőr, az EzoTV vezető jósa is - bármit is jelentsen ez -, aki némi értetlenkedés után megerősítette, hogy "A Nagy Főnyereménybevonzó Gyűrűvel" állunk szemben.

De a járvány-vonatra is felültek, volt kézfertőtlenítő (azaz "kéztisztító) is az ÉkszerTV-n, ezt a tavaszi felhalmozási láz idején vetítették le, így azzal reklámozták a szert, hogy náluk még kapható. 900 ml-t majdnem 12 ezer forintért adtak - 60 ezerről leárazva. Csak viszonyításképp, a MOL sajátmárkás kézfertőtlenítőjéből egy litert kb. negyedennyiért lehet megvenni.

Kirívó a büntetés

A GVH-bírság mértéke elég nagy, nevezhetjük kirívónak is - bár a fenti videókat elnézve egyáltalán nem túlzó. A büntetés elég nagy érvágás lehet a vállalatnak, aminek egyébként nem megy rosszul: a cégadatokból az látszik, hogy az üzleti modell bevált, legalábbis az Emporia Style Kft. friss beszámolója szerint 2019-ben az értékesítésük nettó árbevétele 7,46 milliárd forint volt, bő 1,3 milliárddal több, miont egy évvel korábban. Csak, hogy lássuk, mennyire fájhat a vállalatnak a GVH büntetése, vessük össze azt a tavalyi adózás előtti eredménnyel, ami kicsivel több mint 545 millió forint volt.

Tehát a versenyhivatali bírság a tavalyi profit majdnem 90 százalékát elviszi.

Bérköltségnek 389 millió forintot írtak be, a vállalat 93 főt alkalmazott, úgyhogy gyorsan kiszámolható, hogy egy alkalmazott átlagos bérköltsége havi kb. 348 ezer forint. Nyilván a cégvezetők, és a magasabb beosztású kollégák ennél többet visznek haza, míg a kisebb halaknak be kell érni kevesebbel. A cég csak 2018-ban fordult át profitálóba, előtte valóságos pénztemetőnek tűnhet: 2017-ben még több mint félmilliárd forintot könyveltek el adózás utáni veszteségként, egy évvel korrábban csak 71 millió volt a mínusz.

Épp munkatársat keresnek

Megnéztük azt is, keresnek-e munkaerőt, és a Pénzcentrum talált is egy hirdetést, amelyben adástechnikus kolléga jelentkezését várják.

Olyan kollégát keresünk, aki rugalmas, gyorsan és jól tud reagálni az élő adás nyújtotta váratlan helyzetekre, s ha kell ki tud lépni a komfortzónájából

- áll a leírásban. Hát, valóban sokunk komfortzónáján kívül eshet az, amit a videókban látni. Az Emporia Style hirdetése szerint a jelentkezőktől elvárás az alapfokú angol nyelvtudás, illetve valamelyest a számítógéphez is érteni kell. Az álláshirdetés "amit kínálunk" részét érdemes szó szerint idézni:

  • Részese lehetsz egy olyan innovációnak, mely Magyarországon úttörő.
  • Szakmai fejlődési lehetőség.
  • És egy vidám, kreatív, multikulturális környezet tagja lehetsz, ahol megtanulhatod az élő, interaktív adás készítésének fortélyait.
Ha kedvet kaptál, ne habozz! :D

Címlapkép: YouTube

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó