16 °C Budapest

Ezért nem veszi be az apródat az automata: mi a tuti módszer?

Pénzcentrum
2015. november 5. 11:03

Szinte mindenkivel megtörtént már, hogy valamilyen automata többszöri próbálkozás után is visszadobta a pénzét. Dörzsölgetni kellene az érmét? Vagy felmelegíteni? Melyik városi legenda működik? Egyáltalán miért nem fogadja el a pénzünket az automata?

A hétköznapok során rengeteg automatával találkozhatunk, vásárolhatunk automatából, ha parkolójegyet szeretnénk, ha meginnánk egy kávét, esetleg ennénk egy szendvicset. Ezek közül ma már sok automatán akad kártyás fizetési lehetőség is, de van, amikor csak a zsebünkben lévő apró segíthet rajtunk, és bizony ilyenkor az is előfordulhat, hogy az automata nem fogadja el a nálunk lévő pénzt.

Számos legenda kering arról, hogy milyen módszerekkel fogadtathatjuk el a pénzünket az automatával. Dörzsölni kell? Földhöz kell vágni? Esetleg a melegítés a nyerő? Mi az oka annak, hogy az automaták válogatnak a pénzek között, és vajon mi lehet a jó megoldás?

Miért nem fogadja el?

A régebbi típusú és még napjainkban is elterjedt automaták pénzvizsgáló egységei főleg csak az érme súlyát, átmérőjét vizsgálják, a modern, biztonságos vizsgáló egységek azonban már az anyagjellemzőket is nézik. Ezért már egy szörpös kézzel bedobott érme is elegendő ahhoz, hogy az automatán átessen a pénzünk, de más is lehet a gond forrása.

Ilyen jellegű problémát okozhat a nem megfelelően beállított, karbantartott automata (pl. mechanikus szennyeződés, alkatrészek elhasználódása), de a 100 forintos érme esetében, melynek anyaga bevont acél, előfordulhat, hogy a használat során mágneseződik és az ilyen érmét a nem megfelelően beállított automaták nem ismerik fel.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya.

Az üzemeltetők egy része sokszor azon spórol, hogy ritkábban végez karbantartást a gépeken. Egy rendszeresen karbantartott korszerű gépnek nincsenek érme- vagy bankjegy elfogadási problémái - tette hozzá az MNB.

Persze az is előfordulhat, hogy az automata alapjáraton nem fogad el bizonyos érméket. Vannak olyan gépek, amelyek például az ötforintost nem ismerik fel, de olyannal is találkozhatunk, amelyik a húszezrest dobja vissza. Ezt egyszerűen kideríthetjük, hiszen általában az automatán egy matrica jelzi azt, hogy melyik érme az, amivel egyáltalán érdemes próbálkozni.

KATTINTS! Drágább lesz az automatás üdítő?

Melyik módszer segíthet?

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy a pénz, amivel próbálkozunk, ne legyen szennyezett, ezenfelül pedig azt is jó ha tudjuk, hogy a hideg érméket is nehezebben fogadja el az automata. Ilyenkor a tél közeledtével pedig gyakran lapulhat a zsebünkben néhány hideg tízforintos. A megfelelő megoldásról egy gépforgalmazó céget kérdeztünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A dörzsölés ami használ, ez ugyanis ad az érmének egy töltést így az érme felmelegedik és azt az automata már elfogadhatja

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Takács Zoltán Gábor, az Automatic Hungary Kft. üzemeltetési vezetője.

Ezt a választást támasztja alá a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) napokban közétett bejegyzése is, amely szerint a BKK automatákon az érmebedobó nyílás alatti szürke fémlap pont erre a célra szolgál. A BKK pedig arra kéri vásárolóit, hogy az érme dörzsölésre ezt a felületet használják.

{{EMBED:https://www.facebook.com/bkkbudapest/posts/954777857914036:0}}
Mivel nem tudhatjuk, hogy a velünk szemben álló gépnek éppen mi a problémája, ezért a Pénzcentrum tippjei és a városi legendák szerint az alábbi módszerekkel érdemes próbálkozni, ha az automata nem fogadja el aprónkat:
  • Dörzsöljük a pénzérmét (pl. az erre a célra szolgáló fémlapon)
  • Tartsuk melegen, vagy melegítsük fel a nálunk lévő hideg érméket
  • Akár az is bejöhet, ha erőből földhöz vágjuk az érmét
  • Figyeljünk arra, hogy a nálunk lévő érme ne legyen koszos vagy ragadós

Mi a helyzet az új pénzekkel?

Talán nem is gondolnánk, de amikor egy új pénz kerül forgalomba, akkor az MNB még a bevezetést megelőzően egyeztet az érintettekkel. Így többek között a lakossággal, vakok- és gyengén látók szövetségével, az automatákat (étel- és ital automaták, menetjegy automaták, parkoló automaták, stb.) üzemeltető cégekkel.

Az MNB többkörös egyeztetést folytat, tesztpénzt biztosít a részükre, melyekről kikéri az érintettek véleményét és a visszajelzések alapján véglegesíti az új pénz technikai paramétereit

- tudta meg a Pénzcentrum az MNB válaszából.

Hamarosan jön az új húszezres
Az eddigi bankjegysorozat változásra szorult, hiszen a hamisítók is fejlődtek, egyre jobb technológiákkal próbálkoztak és próbálkoznak. Az új bankjegyek ezért nem is feltétlenül külsejükben változnak, hanem biztonságosabbá válnak. A megújult 20 ezrest  egyébként december közepétől vehetjük a kezünkbe. További részleteket ITT olvashatók.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem