11 °C Budapest

Kemény drágulás vár a piára - friss infók az italboltokról

Pénzcentrum
2014. szeptember 4. 09:31

Újra felreppent a híre annak, hogy a dohánytermékek után az alkoholkereskedelmet is uralma alá vonná az állam. A Pénzcentrum utánajárt, mit szólnak a hazai üzletláncok az elképzeléshez, illetve milyen változásokat hozhat, ha a jövőben kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne beszerezni a szeszesitalokat is.

Friss!

"Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén" - reagált a Portfolio érdeklődésére a Kormányzati Információs Központ a nemzeti italboltokkal kapcsolatos hírre.

Noha a választások előtt az akkori kormányszóvivő Giró-Szász András még tagadta, bulvárkacsának titulálta a sajtóhírt, most mégis újra felreppent, hogy a dohány után az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül. A Napi Gazdaság kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta:

A koncepciót véglegesítették, és a kormány már egyeztet is a piaci szereplőkkel.

Az alkoholfok a kérdés

A Pénzcentrum értesülései szerint több, Magyarországon meghatározó üzletlánc is kimaradt azokból az egyeztetésekből, amelyek a Nemzeti Italboltok 2015-ös elindításáról szóltak. Az, hogy csak zárt, elkülönített helyen lehet alkoholt venni a fogyasztás csökkenésével, a külföldről (szürkén/feketén) behozott alkohol mennyiségének növekedésével járhat, így nem csak a gyártók, hanem az üzletláncok is nagy vesztesei lehetnek ennek a lépésnek.

Úgy tudjuk, nyáron a kormány több koncepciót is tárgyalt, leginkább azon folyt vita, hogy csak a "tömény" (25% alkoholfok feletti) szeszeket árusítsák az italboltok, vagy a söröket, borokat is csak itt lehessen megvenni.


Bár konkrétumok híján egyelőre nehéz találgatni, de Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrum megkeresésére korábban úgy nyilatkozott, többféle koncesszió is szóba jöhet.

Egy biztos, ha zöld utat kap az elképzelés, a szabályozás hasonló lehet a trafikokhoz. A Napi Gazdaság értesülései szerint törvényben lesznek rögzítve az alkoholárusítás szabályai; csak a kizárólag erre a célra létrehozott, államilag engedélyezett boltokban lehet majd alkoholt venni. De szintén korábbi sajtóértesülések szerint vélhetően a trafikok is pályázhatnak majd az italárusítási koncesszióra.

Arról sem tudni azonban egyelőre részleteket, hogy mely alkoholtermékekre terjedne ki a szabályozás. Korábban tehát szó volt arról is, hogy "csak" az úgynevezett tömény alkoholos italok vagy égetett szeszes italok kiskereskedelmét kötnék koncesszióhoz, a söröket és a borokat továbbra is árulhatnák az élelmiszerboltok. Sokkal valószínűbb azonban, hogy alkoholfok szerint határoznák meg a szabadon, illetve a koncesszióban értékesíthető italok körét.

Vámos György korábbi véleménye szerint azonban bármilyen megoldást is választ végül a kormányzat, nagyon fontos, hogy az ne okozzon veszteséget a szakmának, ne gátolja a versenyegyenlőséget és az ellátási láncot, illetve ne adjon nagyobb teret a feketézésnek. A dohánykereskedelemnél azonban jól látszik, hogy a hatalmas a forgalomcsökkenés (2014 első félévében mindössze 3,6 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon, addig 2012-ben még 6,2 milliárdnál tartott ilyenkor a számláló), ami egyrészt köszönhető koncesszió pozitív hatásainak, másrészt viszont a feketepiac erősödésének is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Brutális árrobbanás jön?

Az alkoholforgalmazás és -árusítás koncessziós boltokba terelése, illetve adott esetben állami monopóliuma egyáltalán nem ismeretlen fogalom. Amerikában vagy például Európában is van, ahol már régóta élnek ezzel a módszerrel. Az USA-ban például nagy hagyományai vannak a mérsékelt alkoholfogyasztás állami támogatásának. Jelenleg is közel másfél tucat államban van érvényben olyan szabályozás, amely koncentrálja és koncessziós rendszerbe helyezi a borok, sörök, és tömények árusítását.

Az öreg kontinensen pedig jellemzően az északi országokban, mint például Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Izlandon szabályozza állami koncesszió az alkoholtermékek kiskereskedelmét. Ezekben az országokban többnyire a tömény szeszek, likőrök, valamint a borok árusítása engedélyköteles, de például a Izlandon még sört sem lehet venni a hagyományos boltokban.

Ráadásul az északi országokban nem is olcsó alkoholizálni. Ma már a legtöbb turista számára ismert, hogy a skandináv országok polgárai gyakorta szállnak kompra éppen a magas alkoholárak miatt. A környező országokban ugyanis jóval olcsóbban lehet hozzájutni a bódító italokhoz. Előfordul például az is, hogy az akár 70-80 százalékkal olcsóbb italokból sokan hetekre-hónapokra feltankolnak, mielőtt odahaza leszállnának a hajóról.

Azt természetesen előre nehéz megmondani, hogy lesz/lehet-e árfelhajtó hatása, ha a jövőben Magyarországon is kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne majd szeszhez jutni, a számok azonban magukért beszélnek. Az EUROSTAT statisztikái szerint az elmúlt években volt, hogy az alkoholos italokat és dohánytermékeket Magyarországon lehetett a legjobb áron megkapni. Miközben az északi országokban, például Dániában, Svédországban vagy Izlandon jóval drágább az élet, s így természetesen az alkohol is. Van, hogy egy pohár sörért 2-3 ezer forintot is elkérnek például egy stockholmi étteremben.

Vámos György szerint azonban az északi országok árképzését nem lehet etalonnak tekinteni. "Más és más adópolitika és megannyi jövedelem, s életszínvonal jellemzi az európai országokat, így az északi országokban jellemző árakat nem lehet mintának tekinteni" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban az OKSZ főtitkára, aki hozzátette, hogy az árak mellett a vásárlóerő összetételét is fegyelembe kell venni. Véleménye szerint amennyiben az északi országok lakói nem bírnák el a magas árakat, nem lenne fenntartható a rendszer.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem