2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Így választ otthont egyre több család: ez a fő szempont az ár mellett


Egyre többen, főleg kisgyermekes családok, költöznek Budapest agglomerációjába a fővárosból. A kiköltözők között tendenciájává vált, hogy ismerőseik közelében vásárolnak családi házat praktikus okokból. 

Gyereknevelés szempontjából hasznos és kényelmes, ha egy segítő közösséget alkot ismerőseivel, így nem csoda, hogy évről évre egyre több kisgyermekes család törekszik így megválasztani lakóhelyét. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta a Világgazdaságnak, hogy tapasztalataik szerint Budapest agglomerációjában egyre nő a családos közösségek száma.

A Budapestről kiköltöző családok kifejezetten ismerőseik lakhelye környékén keresnek eladó házat.

Az évek óta tartó drágulás következtében egyre többen szorulnak ki az agglomerációba, viszont ennek hatására az ingatlanpiaci törvényeknek megfelelően itt is folyamatosan nőnek az árak. Például Budaörsön és Budakalászon már bőven félmillió forint fölött van az átlagos négyzetméterár, de Fóton, Érden, Dunakeszin, Budakeszin és Solymáron is jelentős drágulás mutatkozik. 

Ezzel párhuzamosan a kisgyermekes családok közösségei egyre több helyen jelennek meg az agglomerációban: a jellemzően harmincas, fiatal negyvenes kiköltözők többsége 40 millió forint körüli összegért keres eladó kertes házat. Ebből az összegből Budapesten belül csak nagy kompromisszumok árán lehet ingatlant vásárolni, viszont a főváros környéki egyre jobban fejlődő településeken egy család számára megfelelő méretű házhoz juthatnak, élhető környezetben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.