2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Fél éve lejárt étel? Nem vicc, ezeket a kajákat még simán megeheted


A Pénzcentrum olvasóinak elsöprő többsége kifejezetten keresi a boltokban a lejárati időhöz közel eső termékeket. Ezeket ugyanis az áruházak akár 90 százalékkal is leakciózhatják, így kihagyhatatlan vételnek számítanak vásárlók ezrei számára. Egy friss jelentés szerint ráadásul rengeteg olyan termék sorakozik az áruházak polcain, amik a csomagolásukon szereplő lejárati időn túl még akár egy évig is simán fogyaszthatók. Mutatjuk, meddig fogyaszthatók még a konzervek, a keménysajtok, a tojások vagy éppen szalámi azután, hogy a csomagolásuk szerint lejártak volna.

Október 14-én a Pénzcentrumon arról írtunk, milyen meghökkentően nagy akciókkal is hozzá lehet jutni bizonyos élelmiszerekhez a magyar áruházakban, ha valaki kellően szemfüles a boltsorok között. Az általunk megszólaltatott áruházak ugyanis egytől-egyig alkalmaznak olyan árleszállításokat, melyek során 

akár 90 százalékkal is olcsóbban vásárolhatunk meg a lejárati idejéhez közel eső terméket.

Arról azonban már kevesebb szót ejtettek az áruházak, hogy vásárlóik miként viszonyulnak ezekhez az akciókhoz. A boltok megfigyelései alapján csupán annyit tudtunk írni, hogy vannak, akik kedvelik és vannak, akik egyenes ódzkodnak ezektől a lehetőségektől.

Éppen ezért adta magát, hogy megkérdezzük a Pénzcentrum olvasóit, ők szívesen vásárolnak-e a boltokban olyan élelmiszereket, amiknek már közel van a lejárati idejük. Lapunk szavazásán több ezren voksoltak, és az eredmények, melyek bár nem reprezentatívak, meglepően tanulságosak. 

A szavazatok megoszlásából jól látszik, hogy a voksolók 60 százaléka kifejezetten keresi a lejárati időhöz kapcsolódó akciókat, és további 27 százaléknyian vannak azok, akik bár gyorsan romló élelmiszereket nem vennének a lejárati időhöz közel, de például csipszet, csokit vagy kekszet igen.

Összességében tehát 87 százaléknyian nem rettennek el az ilyen vásárlásoktól.

Válaszadóink közül csupán 9 százaléknyian voltak egyébként azok, akik szerint jobb félni, mint megijedni és inkább elkerülik a lejárati időhöz közel eső élelmiszereket. Ezen felül nagyon kevesen, összesen négy százaléka a válaszadóknak voksolt arra, hogy nem is tudott arról, hogy a boltokban vannak ilyen jellegű leárazások. 

Nem romlik ám meg olyan könnyen

Kimondottan sokan vannak tehát azok a vásárlók, akik előnyben részestik a kedvezménnyel kínált, nemsokára lejáró termékeket, és úgy látszik, hogy ezzel nem is igazán lőhetnek mellé. A Német Élelmiszer Bank és a Boston Consulting Group frissen közzé adott tájékoztatása szerint ugyanis bőven akadnak olyan élelmiszerek, amik

a lejárati idejük után akár egy évvel később is simán fogyaszthatók.

A két szervezet alapvető célja, hogy csökkentse az ember által termelt élelmiszer-hulladékot. Éppen ezért megvizsgálták, hogy a különböző élelmiszerek jó eséllyel mennyi ideig ehetőek még a rajtuk szereplő lejárati időn túl. A két szervezet tájékoztatása szerint például a

  • a konzervek, a méz és a különböző üveges szószok a lejárati idejükön túl 1 évig,
  • a rizs, száraztészta és a kávé szintén 1 évig,
  • a tojás, kemény sajtok és a vaj 21 napig,
  • a szalámi, a sonka és a joghurt 5 napig,
  • míg a tej és a kenyér 2 napig ehetők.

A fent leírt időintervallumok természetesen megfelelő tárolás esetén állnak fenn, és pusztán a számok nem helyettesíthetik a vásárlók érzékszervi ellenőrzését. Ennek fontosságára korábbi cikkünkben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is felhívta a figyelmet:

a minőség-megőrzési idővel ellátott, érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de számolni kell azzal, hogy az ilyen terméknek esetleg már gyengébb a minősége. Mindenképp javasolt alaposan megvizsgálni a termék érzékszervi tulajdonságait a fogyasztás előtt.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül érdemes lejárt élelmiszert enni, de annyit mégis leszűrhetünk a szervezetek jelentéséből, hogy nem kell egyből a kukába dobnunk olyan ételeket, amiknek minőségét mi magunk nem ellenőriztünk. A lejárati dátum ugyanis elsősorban tájékoztató jellegű, és bár fontos információ a termékkel kapcsolatban, a józan ész használata megengedett ebben az esetben. Mindent egybevetve tehát egyáltalán nem tesz rossz róla az, aki kifejezetten keresi a boltokban a lejárati időhőz közel eső, akciós élelmiszereket. Ezek ugyanis megfelelő tárolás mellett, nagy valószínűséggel 1-2 nappal (de akár hetekkel, hónapokkal is) tovább bírják, mint ami a csomagolásukon szerepel. Ennyi idő alatt pedig szinte bármilyen élelmiszert kellemesen el lehet fogyasztani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk