17 °C Budapest

Erre egy lottónyertes sem gondol: az is lehúz, akire nem is számítasz

Pénzcentrum
2016. március 4. 11:30

Ismét kiemelkedő összegért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Amennyiben elviszik a nyereményt, az felkerülhet a legnagyobb megnyert összegek toplistájára. Mivel a nyeremények bruttó összegként vannak megadva, ezért az állam lenyeli a nyeremény egy részét.

Kiugró nyereményért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény ugyanis 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Magyarországon egyébként 2014 októbere óta játszhatunk az európai szuperlottón, a mostani várható főnyeremény az azóta elvitt főnyeremények között a tízedik helyen áll. Ha most nem nyeri meg senki a 40 millió eurót, akkor a halmozódásnak köszönhetően szinte biztosan előrébb lép ebben a rangsorban a megnyerhető összeg.

Meddig halmozódhat az összeg?

A magyar szervezésű lottójátékoknál a nyeremények legfeljebb 52 héten keresztül halmozódhatnak, de más a szabályozás az Eurojackpotnál. Itt ugyanis 10 millió euróról indul a halmozódás és amikor eléri a 90 millió eurót (kb. 28 milliárd forint), akkor az 5+2-es találat helyett az 5+1-es nyereményosztály várható összegeit gyarapítja a szétosztott összeg.

Egyébként erre is volt példa, ráadásul nem is olyan régen: tavaly májusban érte el a felső határt az Eurojackpot várható főnyereménye, amelyet végül május 15-én vittek el egy Csehországban feladott szelvénnyel.

Érdekes egyébként, hogy a TOP 10 főnyeremény szelvényeit jellemzően Németországban adták fel a nyertesek.

Mennyit kell adózni a nyereményből?

A felső nyereményosztályokban a megnyert pénzt bruttó összegként tüntetik fel, vagyis ezeknél a nyeremény után még adót is kell fizetni.

Ez országonként eltérhet, hazánkban a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli a nyereményt.

Ez azt jelenti, hogy a 40 millió eurós nyeremény után 6 millió euró adót kell megfizetni, ami közel 2 milliárd forintnak felel meg. Ennek köszönhetően "csupán" 34 millió euró (kb. 10,5 milliárd forint) ütheti a markunkat, ha az összes számot eltaláljuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A nyeremények után fizetendő személyi jövedelemadót a Szerencsejáték Zrt. a nyertes helyett bevallja és megfizeti az adóhatóság felé. A nyertes a nettó nyereményértéket kapja kézhez

 - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Szerencsejáték Zrt. Ez azt jelenti, hogy nekünk már nem kell bíbelődni az adófizetéssel, hanem a nettó összeget kapjuk meg.

Miben különbözik a felső két nyereményosztály a többitől?

Az Eurojackpotnál a felső, két nyereményosztály megnyerhető összegeit bruttó, eurós összegben adják meg, míg a többi esetben nettósított, forintban feltüntetett összegeket látunk. Ezzel kapcsolatban is megkerestük a Szerencsejátékot és kérdésünkre az alábbi választ adták:

A Szerencsejáték Zrt. a sorsolás után az 5+2 és az 5+1 találatokért járó nyereményösszegek esetén is a bruttó, vagyis még a nem adózott összeget teszi közzé. A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az személyi jövedelemadóval lesz kevesebb.


A többi nyerőosztálynál is adóköteles a nyeremény, azonban az összegek meghatározása már nettó értéken történik, ráadásul forintra átszámolt összegben. Emiatt a nyertesek már a ténylegesen megkapott pénzt láthatják a Szerencsejáték Zrt. honlapján és a lottózókban.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső EUROJACKPOT aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem