Elképesztő, mennyit költenek szilveszteri virslire a magyarok

2017. december 31. 09:00

Tavaly decemberben rekordmennyiségű, közel négyezer tonna virsli fogyott a kiskereskedelemben, ami értékben 2 százalékos növekedés 2015 decemberéhez képest. Ezzel a virsli decemberi értékbeli eladása közelít a négy és félmilliárdhoz, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből. A mártogatáshoz, illetve kísérőként használt mustár értékbeli teljesítménye hatvan százalékkal haladja meg a többi hónap átlagforgalmát.

Az év végi szilveszteri összejövetelek nagy sztárja a virsli: értékbeli forgalma 2015-ben és 2016-ban is meghaladta a 4 milliárd forintot, ami több mint egymilliárd forinttal "ráver" a többi hónap átlagos, jellemzően hárommilliárd forint körüli eladásokra. Mennyiségben ez 3800 tonnát jelentett átlagosan a két vizsgált decemberi időszakban; csak 2016 szilveszterét megelőzően 8 millió csomag virslit vásároltunk. Az eladások négyötöde (80%) mindkét évben az önkiszolgáló pultoknál koncentrálódott, míg a fogyasztók 20 százaléka választotta a csemegepultnál kapható virsliket.

Földrajzi eloszlást tekintve a Nielsen adatai értelmében Budapest és Pest környéke a legnagyobb virslifogyasztó: 2016. október és 2017 szeptembere között az értékbeli eladások egyharmadát (34 százalék) itt bonyolították le. Ezután fej-fej mellett következik Északkelet- és Északnyugat-Magyarország 20-20 százalékkal. A délkeleti és a délnyugati régió 15 és 12 százalékkal részesedik az egész éves virslifogyasztásból.

A magyarok ragaszkodnak a szilveszteri tradíciókhoz és ennek része a közös virslifőzés. A virslik között toronymagasan a sertésből készült termékek számítanak favoritnak, azonban baromfivirsli is felkapaszkodóban van"

- mondta Hajnal Dóra, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője. Szinte senki sem fogyasztja magában a virslit: a ketchup és a mustár eladásai is jelentősen megnőnek a december folyamán: 2015 utolsó hónapjában 560 millió, míg 2016-ban már 580 millió forint értékben vásároltunk mustárt. Összehasonlításul: az elmúlt két évben a mustár átlagos havi forgalma 360 millió forint volt. Darabszámban ez majdnem 2 millió üveg mustárt jelent.

Hasonló a helyzet a ketchupfogyasztás terén is: 2015 és 2016 decemberében 640 millió forint körül alakult az értékbeli eladás. Ez mennyiségben 2015-ben 900 tonnát, 2016-ban mintegy 850 tonnát jelent, időszakonként közel másfél millió üveget jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem