21 °C Budapest
Computer hacker stealing information with computer

Csalók élnek vissza az MNB nevével: erre nagyon kell figyelni, amikor bankol valaki

2024. április 22. 19:29

Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját használják. Egy most terjedő email-es csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le. A jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot, illetve annak használatát sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára. Az ily módon megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról értesült, hogy ismeretlenek emailt küldenek magyar magánszemélyeknek, melynek pdf formátumú csatolmánya arról tájékoztat, hogy „Magyarország Nemzeti Bankja” által támogatott víruskezelő program letöltésével megvédhető a számítógép és a mobiltelefon, valamint annak segítségével biztonságba helyezhető a banki ügyfél vagyona. A nagyobb hitelesség elérése és a gyanútlan ügyfél bizalmának elnyerése érdekében a csalók a jegybank nevét, céglogóját, valamint hazánk címerét is felhasználják. A hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat.

Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást. Ez a program nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait. A jegybank nem levelez közvetlenül – vírusírtó vagy bármilyen üzleti megoldást ajánlva – lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó programot, továbbá nem ad megbízást arra vonatkozóan, hogy nevében ilyet bárki tegyen, illetve ezt hirdesse.

A Magyar Nemzeti Bank és együttműködő partnerei a KiberPajzs projekt keretében 2022-ben ügyféltájékoztató kampányt indítottak és mindent megtesznek a lakosság pénzügyi tudatosságának növelése, bankszámláik biztonsága érdekében. Az intézményközi összefogás célja az ügyfeleket minél inkább immunissá tenni a csalók szűntelenül megújuló módszereivel szemben. A kibercsalások során telefonon, SMS-ben vagy e-mailen, megtévesztéssel, érzelmi manipulálással próbálják rávenni az ügyfeleket, hogy adják ki bizalmas, titkos banki azonosító adataikat (belépési azonosító, jelszó, PIN-kód, telekód stb.).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előfordulhat, hogy a csalók e-mailben vagy akár egy népszerű csevegőprogramon keresztül hamis banki honlapra invitálnak vagy - mint ebben az esetben - egy „vírusirtó” (valójában kémprogram) letöltését kérik. A letöltéssel vagy a linkre kattintva az ügyfelek maguk szolgáltatják ki a csalóknak banki adataikat egy hamis banki honlapon, illetve ártó szándékú vírust (trójai programot) helyeznek el számítógépükön, mellyel távoli hozzáférést tesznek lehetővé banki eszközeikhez a csalóknak.

Célszerű az ilyen csaló próbálkozásokat jelezni az MNB-nek és a Rendőrségnek, akár magánszemélyeket, akár gazdasági társaságokat érintenek. Ha egy ügyfél esetleg mégis telepítette a programot, melynek felhasználásával a csalók megkárosították, érdemes haladéktalanul bejelenteni a számlavezető banknak (az összeg visszaszerzése érdekében) és a nyomozó hatóságnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem