Pescara, Italy - August 29, 2012: Ikea is the worlds largest retailer of home furnishings. people walking in the pass of car parking in front the IKEA sign in the store of Pescara, Abruzzo, Italy.

Több áruházát is bezárhatja, átlalakíthatja az IKEA: mire készül a svéd bútoróriás?

2024. április 15. 12:12

A kiskereskedelmi ágazatban zajló átalakulás során a nagy utcai márkák, mint az IKEA többé nem csupán termékeket kínálnak, hanem élményeket is nyújtanak, helyet biztosítva közösségi eseményeknek és kulturális kezdeményezéseknek - ezzel új szintre emelve a vásárlói kapcsolatokat és a helyi közösségek támogatását.

A kiskereskedelmi szektorban jelentős átalakulás figyelhető meg, amely során a nagy utcai márkák többé nem csupán termékeket kínáló boltokként funkcionálnak. Az online vásárlás előretörésével és az autózás csökkenő dominanciájával a kiskereskedők új módszereket keresnek arra, hogy bekapcsolódjanak az emberek mindennapjaiba. Ennek érdekében helyiségeiket multifunkcionális térként alakítják át, amelyek színházakká vagy közösségi találkozóhelyekké válhatnak - írja a Rics.org.

Ez a változás új perspektívát követel a vagyonkezelőktől is, akiknek már nem csak a profitra kell összpontosítaniuk, hanem figyelembe kell venniük a helyi közösségeket is, amelyeket az üzleteik szolgálnak. Az IKEA például, mely 80 év óta van jelen a piacon, kihasználja ingatlanait arra, hogy azokat közösségi és szórakoztató helyszínekké alakítsa át.

Az bútorlánc stratégiai változtatásaiban kiemelt szerepet kapnak az új belvárosi áruházak nyitása és a bevásárlóközpontok felújítása. Példák erre az Oxford Streeten megvett Topshop épület és San Franciscóban egy hatemeletes bevásárlóközpont átalakítása. Ezen túlmenően a vállalat Livat koncepcióját Hammersmithben mutatták be, ez egy olyan helyszín, amely ötvözi a kiskereskedelmet közösségformáló tevékenységekkel.

A portál szerint az IKEA nem fél attól sem, hogy bezárjon helyszíneket, ha azok nem teljesítenek elvárások szerint. Például ilyen volt a Birmingham belvárosi gyűjtőpontja vagy a Tottenham Court Road-i tervezőstúdió. Ugyanakkor új kezdeményezéseket is indítanak, mint például Pozsonyban egy coworking tér készül majd. A cég továbbra is törekszik arra, hogy integrált része legyen a közösségnek és innovatív módon közelítse meg a kiskereskedelmet. Ez magában foglalja események és aktivitások szervezését üzleteiben annak érdekében, hogy erős kapcsolatot építsen ki vásárlóival és támogassa a helyi közösségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem