Súlyos dolog derült ki a magyar Lidl akcióiról: a kanyarban előz minket már Litvánia is?

Pénzcentrum2023. április 15. 16:03

Litvániából küldött helyzetjelentést a Pénzcentrum olvasója, aki egy Lidl-ből küldött nekünk pár árat. Mi pedig összehasonlítottuk azokat a hazaiakkal: mint kiderült, olyan sok különbség nincsen, viszont a litvánok jöval többet keresnek a magyaroknál - ráadásul jópár éve az eurózóna tagjai. Az infláció egyébként ott már ősszel tetőzött, immáron lecsengőben van, ahogyan az egész euróövezetben. Ellenben nálunk még mindig 25 százalék feletti a drágulás mértéke.

Újabb európai ország bolti árait hasonlítottuk össze a hazaiakkal, most viszont nem a "bezzegnyugat" kerül terítékre, hanem a kommunizmust Magyarországhoz hasonlóan jópár évtizedig nyögő Litvánia. De mielőtt megnéznénk, hogyan is állnak az árak az egykori szovjet tagköztársaságban, vessünk egy pillantást a nagy egészre.

Legalábbis, ami az inflciót illeti, az Eurostat összesítése szerint Litvániában már 2022 januárjában is kétszámjegyű inflációt mértek, 22,3 százalékosat. Ám, mint az összehasonlító ábrán is látható, a magyarországi bődületes kilövéssel ellentétben a litvánoknál "csak" 22,5 százalékon tetőzött a pénzromlás, még az ősszel - nálunk januárban lehetett a csúcs, az akkori 26,2 százalékkal.

Egyébként az eurózóna inflációs görbéje - merthogy Litvánia is tagja ennek, méghozzá 2015 óta - nagyjából a litván alakulását követte le. A közös pénzt használó országok átlagos inflációja is ősszel tetőzött, mára már átlagosan 6,9 százalékra csökkent. Így Litvánia azok közé a tagországok közé tartozik, amelyek felfelé húzzák a rátát.

Loading...

Mennyit keresnek a litvánok?

Az infláció mellett az átlagos kereseteket is érdemes összevetni, mielőtt a konkrét bolti árakra térnénk rá. A litvániai statisztikai hivatal szerint 2022 utolsó negyedévében az országban az átlagos nettó kereset 1184 euró volt havonta, ami átszámolva jelenlegi árfolyamon kb. 442 ezer forintnak felel meg.

Eközben a KSH adatai szerint Magyarországon 2023 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete 363 900 forint volt, mostani árfolyamon kb. 973 euró. Viszont a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke csak 294 500 forintot ért el, ami átszámolva nagyjából 787 eurónak felel meg.

Lássuk, mennyi az annyi kint és itthon

És akkor a kis gazdasági kitekintő után nézzük meg, mi a helyzet a litván boltokban: a Pénzcentrum olvasója pár napot töltött Vilniusban, és lőtt nekünk egy pár árat az egyik helyi Lidl-ben. Ezeket galériába szedve mutatjuk, alább pedig szemezgetünk a kínálatból, és mutatjuk, itthon mennyibe kerülnek a termékek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címkék:
vásárlás, euró, lidl, árak, infláció, áremelkedés, bevásárlás, eurózóna, sajátmárka, inflációs adat, sajátmárkás,