Hiába az eddig brutális zöldségár-drágulás: a magyarok kedvencére további áremelkedés várhat

Pénzcentrum2022. január 24. 09:29

Már így is másfélszeresére drágult a paradicsom nagybani ára, de még ehhez képest is szükség lenne 20-30 százalékos emelésre a termelők túléléséhez – írja az Index.

Az energia és a műtrágya drágulása olyan problémákat okoz a magyar, holland és lengyel zöldségtermesztésben, hogy a paradicsom kilója a nagybani piacon több, mint másfélszeresére drágult. Ezzel kapcsolatban a lapnak Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke azt mondta, gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért lehet műtrágyához és energiához jutni. Ez pedig alapjaiban befolyásolj a termelőket.

A témában Nagypéter Sándor, a DélkerTÉSZ elnök-ügyvezetője is megszólalt, szerinte legalább 20-30 százalékos áremelésre lenne szükség, de persze az kérdéses, hogy ezt a kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók mennyire fogadnák el. Ugyanis egy túl intenzív, 50-100 százalékos áremelés mellett pedig már félő, hogy még a tudatosabb magyar fogyasztói réteg is visszafogja, vagy teljesen leállítja a magyar paradicsom vásárlását, végképp az olcsóbb, főleg az unión kívülről érkező importot részesítve előnyben.

Címkék:
zöldség, drágulás, infláció, áremelkedés, paradicsom, zöldségek, élelmiszerárak, élelmiszerár, árdrágulás,