12 °C Budapest
Ha ez így megy tovább, rengeteg üzlet már sosem nyit ki: csak a közértekben nincs recesszió

Ha ez így megy tovább, rengeteg üzlet már sosem nyit ki: csak a közértekben nincs recesszió

2021. március 12. 16:02

A februári hónap se kedvezett a kiskereskedelemnek, pedig az iparcikkes boltok csak március 8-tól zártak be. Tulajdonképpen augusztustól tart a boltos világ mínuszban záró vesszőfutása, ami februárban is folytatódott. Az iparcikkes boltokban hónapok óta 10-20 százalékos a zuhanás: sokan már nem fognak kinyitni.

A január és a február hónapok a leglustábbak közé tartoztak a járványos időszak előtt, ilyenkor hagyták a legkevesebb pénzt a kasszákban a vásárlók - írja a blokkk.com. A járvány szele azonban már egy esztendővel ezelőtt megcsapta a boltos világot, és kivételt faragott a februárból. A háziasszonyok nekiláttak a hosszabb bevásárlólistáknak és 2020-ban 11%-kal megugrott a boltos vásárlások mennyisége (volumene). Ekkora havi növekedés nem csak februárban nem volt a statisztikában, hanem más hónapokban sem előtte. És persze ez a február nagyobbra is sikeredett az előtte lustálkodó januárnál is.

2021-ben elején úgy érezhették a vásárlók, csak lefut a járvány második hulláma, kezdtek is kicsivel többet vásárolni, mint előtte. De hát lecsapott a harmadik hullám, így a január végi remények szertefoszlottak és a boltos statisztika egyre kisebb emelkedést jelzett, a pénztárakban hagyott összegeket nézve.

Jelenleg azzal számolhatunk a heti monitoros statisztika alapján, hogy folytatódik a boltos világ augusztus óta tartó vesszőfutása. Az áprilisi mélypontot követően sikerült ugyan a nyári hónapokra kikapaszkodni a gödörből, de utána hónapról-hónapra a nulla alatt mozgott a mutató (mennyiségben, volumenben). És januárban már azt sem lehetett elmondani, hogy mindent mérlegre dobva (hagyományos boltokat, webáruházakat együtt) legalább forintokban számolva több pénzt hagytunk a boltokban, webáruházakban. Igaz, csak kicsivel, de kevesebbet.

Mennyiségben, volumenben -4,7% volt a hagyományos boltok esése, 2,1%-ot húztak felfele a webáruházak a mutatón, de az így is 2,6%-os mínuszban zárt. Folyóáron pedig becsúszott egy egymilliárdos mínusz. A február sem ígérkezik jobbnak a heti monitoros statisztika alapján. Hétről-hétre olvadozott a hagyományos boltok mutatója, de az élelmiszeres boltoké is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A benzinkutaknál több pénzt hagytunk, de a benzin drágább is lett.

És a március 8-tól bezárásra ítélt iparcikkes boltok mélyrepülése folytatódott, sokan már nem fognak kinyitni. A járványügyi szakemberek szerint korai még nyitásról beszélni, a járvány pusztító felfutása is hosszabb lehet, a bezárás pedig csak a pénz viszi, amit a kormányzati támogatások teljes egészében nem pótolnak. De lesz, aki pont ezzel éli túl.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?