7 °C Budapest

Milyen termoszt vegyek? Legjobb termosz, legjobb termosz márkák - TESZT

2021. január 31. 17:00

Télen is szeretsz túrázni? A hideg nem riaszt vissza attól, hogy órákig bóklássz a városban, kimenj a gyerekkel vagy a kutyával? Ilyenkor jó, ha van nálad egy termosznyi meleg ital. A legfrissebb termosztesztből kiderül, hogy melyik termosz nem áztatja el a táskádat, és melyikben marad meleg a tea a nap végére is. Azt is megmutatjuk, mi a különbség az asztali és a túratermosz között.

A termosz tulajdonképpen egy kettős falu palack, a két fala között vákuum van, ez megakadályozza a hővezetést, vagyis stabilan tartja a benne lévő ital hőmérsékletét. A termosz belseje a nyitás során, vagy a nem jól záródó kupak miatt hűl le vagy melegszik fel hamar. Többféle termosz is létezik, a két legnépszerűbb típus a túratermosz és az asztali termosz.

Túratermosz

Az utazásra, túrázásra szánt termoszok rozsdamentes acélból készülnek, 0,5-1 literesek, és többnyire fogantyú nélkül vagy összehajtható fogantyúval kaphatók. A szerkezetük nagyon hasonló. Előnyük, hogy nem törékenyek. A különbség leginkább a kupak kialakításában van. Egyes típusoknál középen benyomható a kupak, és így tudjuk kiönteni az italt a termoszból, anélkül, hogy kicsavarnánk. A másik gyakori megoldás, hogy a kupakot kicsavarva tudunk önteni belőle. A csavaros megoldás higiénikusabb, mert könnyebben tisztítható, és kevésbé valószínű, hogy eltörik.

Asztali termosz

Általában nagyobbak, mint az utazó termoszok, és kényelmesebb a fogantyújuk. Szélesebb alsó részük miatt stabilabban állnak még az egyenetlen terepen is. Ezek gyakran pumpával működnek, vagyis nem kell megdönteni a termoszt, ahhoz, hogy kitöltsük belőle az italt. Hátrányuk, hogy többnyire üvegből van a belső részük, ezért törékenyek. Ha gyakran tervezzük kempingbe, kertbe vinni, érdemes kevésbé törékeny, rozsdamentes acél termoszt választani.

Termoszteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 11 különböző 0,7-1 literes rozsdamentes acélból készült termoszt tesztelt: vizsgálták, hogy 24 óra alatt mennyire hűl le vagy melegszik fel bennük az ital, megsérülnek vagy eltörnek-e, ha többször leejtjük őket, mennyire zár jól a kupak, és tönkremegy-e a gyakori nyitogatás során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A részletes tesztből kiderült, hogy az ár nem feltétlenül garancia a minőségre, ami a termoszokat illeti: a teszt győztese a Stanley Legendary Classic 1 literes termosza lett, de sajnos az ára elég húzós, 18 ezer forint. Hacsak nem akar valaki a drága termosszal villogni a túratársak előtt, éppen olyan jó szolgálatot tehetnek az Esbit (8500), Tatonka (7500) és Coleman (7500)  2 - 4. helyen végzett termoszai. Ezekben 24 óra elteltével sem hűlt le az ital 50 °C alá, még akkor sem, amikor csak félig volt tele a termosz. A hideg ital pedig nem melegedett 9 °C fölé.

Jól zár a kupakjuk, és még gyakori használat után sem szivárog.

A Klean Kanteen Classic Insulated (0,946 liter) termosza viszont például csak a 10. helyet szerezte meg a 11-ből, átlagára mégis 18000 forint, ezzel a második legdrágább a tesztelt termékek közül. A TVE szerint a ranglista végére került három terméket egyenesen jobb, ha inkább a boltban hagyja az ember, ugyanis a tesztelt Tescoma Constant, Klean Kanteen Classic és a Banquet Akcent hőszigetelése elmarad a győztes termékekétől, és sajnos már az első használat után is szivárog a kupakjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm