31 °C Budapest
Milyen termoszt vegyek? Legjobb termosz, legjobb termosz márkák - TESZT

Milyen termoszt vegyek? Legjobb termosz, legjobb termosz márkák - TESZT

2021. január 31. 17:00

Télen is szeretsz túrázni? A hideg nem riaszt vissza attól, hogy órákig bóklássz a városban, kimenj a gyerekkel vagy a kutyával? Ilyenkor jó, ha van nálad egy termosznyi meleg ital. A legfrissebb termosztesztből kiderül, hogy melyik termosz nem áztatja el a táskádat, és melyikben marad meleg a tea a nap végére is. Azt is megmutatjuk, mi a különbség az asztali és a túratermosz között.

A termosz tulajdonképpen egy kettős falu palack, a két fala között vákuum van, ez megakadályozza a hővezetést, vagyis stabilan tartja a benne lévő ital hőmérsékletét. A termosz belseje a nyitás során, vagy a nem jól záródó kupak miatt hűl le vagy melegszik fel hamar. Többféle termosz is létezik, a két legnépszerűbb típus a túratermosz és az asztali termosz.

Túratermosz

Az utazásra, túrázásra szánt termoszok rozsdamentes acélból készülnek, 0,5-1 literesek, és többnyire fogantyú nélkül vagy összehajtható fogantyúval kaphatók. A szerkezetük nagyon hasonló. Előnyük, hogy nem törékenyek. A különbség leginkább a kupak kialakításában van. Egyes típusoknál középen benyomható a kupak, és így tudjuk kiönteni az italt a termoszból, anélkül, hogy kicsavarnánk. A másik gyakori megoldás, hogy a kupakot kicsavarva tudunk önteni belőle. A csavaros megoldás higiénikusabb, mert könnyebben tisztítható, és kevésbé valószínű, hogy eltörik.

Asztali termosz

Általában nagyobbak, mint az utazó termoszok, és kényelmesebb a fogantyújuk. Szélesebb alsó részük miatt stabilabban állnak még az egyenetlen terepen is. Ezek gyakran pumpával működnek, vagyis nem kell megdönteni a termoszt, ahhoz, hogy kitöltsük belőle az italt. Hátrányuk, hogy többnyire üvegből van a belső részük, ezért törékenyek. Ha gyakran tervezzük kempingbe, kertbe vinni, érdemes kevésbé törékeny, rozsdamentes acél termoszt választani.

Termoszteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 11 különböző 0,7-1 literes rozsdamentes acélból készült termoszt tesztelt: vizsgálták, hogy 24 óra alatt mennyire hűl le vagy melegszik fel bennük az ital, megsérülnek vagy eltörnek-e, ha többször leejtjük őket, mennyire zár jól a kupak, és tönkremegy-e a gyakori nyitogatás során.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A részletes tesztből kiderült, hogy az ár nem feltétlenül garancia a minőségre, ami a termoszokat illeti: a teszt győztese a Stanley Legendary Classic 1 literes termosza lett, de sajnos az ára elég húzós, 18 ezer forint. Hacsak nem akar valaki a drága termosszal villogni a túratársak előtt, éppen olyan jó szolgálatot tehetnek az Esbit (8500), Tatonka (7500) és Coleman (7500)  2 - 4. helyen végzett termoszai. Ezekben 24 óra elteltével sem hűlt le az ital 50 °C alá, még akkor sem, amikor csak félig volt tele a termosz. A hideg ital pedig nem melegedett 9 °C fölé.

Jól zár a kupakjuk, és még gyakori használat után sem szivárog.

A Klean Kanteen Classic Insulated (0,946 liter) termosza viszont például csak a 10. helyet szerezte meg a 11-ből, átlagára mégis 18000 forint, ezzel a második legdrágább a tesztelt termékek közül. A TVE szerint a ranglista végére került három terméket egyenesen jobb, ha inkább a boltban hagyja az ember, ugyanis a tesztelt Tescoma Constant, Klean Kanteen Classic és a Banquet Akcent hőszigetelése elmarad a győztes termékekétől, és sajnos már az első használat után is szivárog a kupakjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?