Legjobb mosogatószer 2020: mutatjuk, melyik a legolcsóbb, leghatékonyabb - teszt

Legjobb mosogatószer 2020: mutatjuk, melyik a legolcsóbb, leghatékonyabb - teszt

2020. november 6. 16:47

A mosogatószer elengedhetetlen része a háztartásnak. De mitől lesz jó egy mosogatószer? Országos teszt alapján mutatjuk, melyik a legjobb mosogatószer a magyar boltokban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A háztartás egyik elengedhetetlen tisztítószere a kézi mosogatószer. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy az ember milyen kézi mosogatószer mellett teszi le a voksát. A zsíroldó hatás már csak azért is fontos szempont például, mert így kiderül, hogy az adott mosogatószer mennyi tányérral, pohárral bírózik meg. Minél többel, annál jobban jár a pénztárcánk. Éppen ezért megmutatjuk, hivatalos tesztek szerint melyik a ma kapható

legjobb mosogatószer Magyarországon.

Kézi mosogatószer teszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) drogériákban és szupermarketekben leggyakrabban előforduló  31 kézi mosogatószert tesztelt 2020-ban. Fontos hangsúlyozni, hogy a megbízható összehasonlítás érdekében a mosogatás hatékonyságát laboratóriumban, egy EU-s szabvány alapján vizsgálták. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetették alá. A tányérok beszennyezése mesterségesen történt, majd a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos temperált, azaz állandó hőmérsékleten tartott állóvízben mosogatták el. A mosogatószer a csomagoláson szereplő adagolási információ szerint került a mosogatóvízbe.

Mennyibe kerülnek a mosogatószerek?

A tesztben hagyományos és ökocímkés termékek átlagára 966 Ft/liter volt, ám a mezőnyben nagy volt a szórás. . A legolcsóbb termék ára mindössze 338 Ft/liter, míg a legdrágábbé 2 664 Ft/liter volt. 

Tarol a sajátmárkás mosogatószer

Érdemes elől járóban megjegyezni, hogy a teszt kiértékelése során az azonos márkájú termékek fő összetevői jellemzően azonosak voltak. Az eltérések köztük maximum egy-egy névadó illatanyagban, kiegészítő vegyületben tértek el. Ahogy fontos kiemelni azt is, hogy a mosogatószer élvonalban szereplő termékek között több minősített ökocímkés terméket is találni, többségük drogérialáncok és szupermarketek sajátmárkás terméke.

Melyik a legjobb mosogatószer?

A mosogatószer teszten a DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke - a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket. Ráadásul úgy, hogy az ára, azaz 789 forintos literenkénti címke bőven az átlagos árú termékek közé tartozik. 

Kizárólag a tisztítási hatékonyságot vizsgálva a dobogó második és harmadik helyére ugyanazon márka, a Jar citrom és Jar sensitive camilla termékvariánsai kerültek fel. 

Mennyi tányérral bánik el a legjobb mosogatószer?

A lista élén végző Denkit nature 85 tányérral bánt el, ezzel zsebelte be simán a legjobb helyet. A második Jar citrom 78 tányérral bánt el, míg a Jar sensitive camila 56-al.

A legjobb mosogatószer 17-szer (!) annyi tányérral képes eredményesen elbánni, mint a legrosszabb.

Mosogatószerek a középmezőnyben

A teszt kimutatta, hogy a középmezőnyben (48 és 22 tányérral) 17 különböző termék között 8 minősített ökocímkés termék is szerepel. Közülük is hatékonyabbnak bizonyult a Lidl és a Müller sajátmárkás minősített ökocímkés terméke, a W5 eco lemon mosogatószer és a Blink öko kézi mosogatószer, amikkel 48, illetve 36 tányért tudtak elmosogatni a teszt során.

Az Unilever terméke, a Seventh generation levendulás és citrusos változata 34 és 32 tányérral boldogult. Ám míg a Lidl termékéről elmondható, hogy ár/érték arányban is kedvező (700 Ft/liter), a többit jóval borsosabb áron vehetjük meg. A Blink 1 180 Ft/liter egységáron a Seventh generation 1 800 Ft/liter egységáron érhető el.

Óriási különbségek a mosogatószerek között

A kézi mosogatószer-teszt kimutatta, a hatékonyság tekintetében a mezőnyben igen nagy a szórás. Míg a legjobb mosogatószer 85 tányér elmosogatására volt képes a teszt során, a leggyengébben szereplő termékkel mindössze 5 tányért lehetett tisztára mosogatni azonos feltételek mellett. A lista végén szereplő két termék közül az egyik (Splendid nature) szintén ökocímkés, ám teljesítményét tekintve ez vélhetően nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Mindez azt is jelenti, hogy a legjobb mosogatószer egészen pontosan 17-szer több tányért tud érdemben elmosogatni ugyanolyan feltételek mellett, mint a legrosszabb. Ár/érték arányt nézve pedig azt lehet mondani, hogy a drágább termékkel lehet, hogy csúnyán mellé lő az a vásárló, aki azt hiszi, ár alapján a legjobban tisztító mosogatószert kapja.  

Melyik a legjobb kézkímélő kézi mosogatószer?

A TVE nem csak a termékek hatékonyságát tesztelte. Felmérték, hogy mely termékek mentesek az egészségre és a környezetre különösen kockázatos összetevőktől. Az összetevők közül 

  • a MIT (Methylisothiazolinone) és a 
  • BIT (Benzisothiazolinone) tartósítószerek különösen kockázatosak környezeti és élettani szempontból. 

Ezek a vízi környezetre mérgező hatású, a bőrre kerülve allergiás reakciót, vagy akár súlyos égési sérüléseket is okozhatnak. Mivel a mosogatószerekben csak nagyon kis (legfeljebb 1,5 ezrelékes) koncentrációban használják, ezeket a gyártó nem köteles feltüntetni a termékek hivatalos biztonsági adatlapján. Azonban épp veszélyességük miatt a csomagoláson szerepelnek - hívja fel a figyelmet a TVE. 

Éppen ezért, akik kerülnék a MIT és BIT összetevőjű mosogatószereket, szintén több termék közül választhatnak. Fontos azonban jelezni, és ezt a tesztkészítők meg is teszik, hogy a 

kímélő mosogatószerekről általánosságban elmondható, hogy a tányéron lévő szennyeződéssel is kíméletesebben bánnak.

Ennek tudatában a teszten legjobban szereplő kézi mosogatószer a Denkmit ultra sensitive volt, ami nem csak sokkal hatékonyabb volt, mint kategóriájában az összes többi, az árát tekintve is az egyik legkedvezőbb, átlagosan 798 Ft/literes áron vehető meg. 

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a középmezőnyben végzett termékek többségének ára jóval borsosabb, találni itt liter áron például 2 644 forintért Ecover Öko Grátánalma-Füge mosogatószert, vagy 2 198 forintért Frosch baby clean rinser mosogatószert, továbbá 1 798 forintért Unilver terméket is. 

Hatékonyságban és árban azonban a legkézbarátabb mosogatószerhez képest gyakorlatilag csak a Blink Blink öko kézi mosogatószer és a Domol ultrasensitive termékek voltak igazán közel. Előbi liter ára 1 180 forint, utóbbié 998 forint volt, mikor a teszten mérték őket. Ám az elmosogatott tányérszámuk már csak 36, illetve 25 volt, a legjobbnál tehát drágább és kevésbé hatékonyak voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?