24 °C Budapest
Brutál áremelés a magyar henteseknél: egy év alatt 50 százalékot drágult ez a hús

Brutál áremelés a magyar henteseknél: egy év alatt 50 százalékot drágult ez a hús

2020. március 10. 08:30

Egy év alatt 50 százalékkal emelkedett az élősertés ára, és a szakértők szerint közeljövőben nem számíthatunk árcsökkenésre, csak extrém piaci szituáció esetén.

Az elmúlt hetekben is tovább drágult az élő sertés, és további áremelkedés várható - írja keddi számában a Világgazdaság. Egy év alatt több mint 50 százalékkal emelkedett az élő sertés ára, ha forintban számoljuk. Euróban számolva valamelyest jobb a helyzet, úgy "csak" több mint 40 százalékkal nőtt az európai átlagár. A forint gyengülése is kivette a részét az emelkedésből - mondta a lapnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Ez közvetlenül hat a magyar árakra, hiszen azok legtöbb esetben az európai, azon belül is a német árakhoz vannak kötve, az elszámolás pedig forintban történik. A Hússzövetség elnöke szerint egyelőre úgy tűnik, hogy az élő sertés éven belüli árának alakulása követi az unióban sokéves átlagban kialakult normát: vagyis az év elejei alacsonyabb árak után február-márciusban elkezd emelkedni, és ez hagyományosan kitart az év közepéig.

Csakhogy az idén mindez egy sokkal magasabb szintről történik. Ezek alapján a húspiacon a közeljövőben nem számíthatunk árcsökkenésre, csak extrém piaci szituáció esetén. Ilyen lehet, ha például a kínaiak nem tudják átvenni az Európából érkező húst, mert a szállítmányok nem indulnak el.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?