21 °C Budapest
Hivatalos: a nyugdíjasok kimaradnak első körben az azonnali átutalásból

Hivatalos: a nyugdíjasok kimaradnak első körben az azonnali átutalásból

2020. február 25. 09:46

Magyarországon várhatóan az átutalások 50 százaléka már azonnali utalással fog történni, amint elindul március másodikán az azonnali fizetési rendszer - mondta el Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank február 25-i sajtótájékoztatóján. Ahol az is kiderült, hogy március másodikától biztosan nem lesz az azonnali fizetési rendszer részese a nyugdíjkifizetés, illetve a csoportos átutalással történő bérkifizetés sem.

Mint ismeretes, a tavalyi halasztás után 2020. március másodikán tényleg elindul Magyarországon az azonnali átutalás rendszere. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy 

márciustól az átutalások mindössze néhány másodperc alatt lebonyolódnak és egyszerűen, néhány gombnyomással, akár mobileszközről is elindíthatók lesznek.

Fontos tudni, hogy az eddigi tesztek szerint minden hazai bank részt tud venni az azonnali utalási rendszerben, ami nem csak 0-24 órában fog üzemelni, hanem hétvégén is. Érdemes azt is megjegyezni, az MNB-nek kendőzetlen célja az új rendszer bevesztésével, hogy az komolyan vehető versenytársa legyen a készpénzhasználatnak. Áttétesen pedig előmozdítsa a fogyasztóbarát számlák megjelenését, melyekben nem kerülne pénzbe az utalás (korlátlan mennyiségű).

Azt kell mondanom, hogy az azonnali fizetés bevezetése a hazai pénzügyi szektor történetének legnagyobb közös fejlesztésének eredménye 

- mondta el Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, a jegybank február 25-ig sajtótájékoztatóján. A szakember beszámolt arról is, hogy

Európában és a világon is mi vagyunk az elsők, ahol kötelező alapon lesz azonnali fizetési rendszer.

Az új rendszert egyébként bárkinél működni fog, akinek van magyar számlája, forintot utal, 10 millió forint alatt. Az is nagy változás lesz, hogy a gyorsaság mellett az utalás lebonyolítása is egyszerűbb lesz, hiszen lehet majd e-mail cím vagy telefonszám megadásával is utalni, illetve fizetési kérelmet is lehet küldeni majd a legtöbb banknál. Ugyanakkor március másodikától, azaz az azonnali fizetés első szakaszában 

nem lesz a rendszer része a nyugdíjkifizetés, illetve a bérkifizetések sem.

A kincstári tranzakciók (küldési oldalról), illetve a csoportos utalás tehát még nem képzi részét az azonnali fizetésnek, de Bartha Lajos szerint a későbbiekben az MNB vizsgálni fogja azt, hogy ezeket is bevonják az azonnali fizetési rendszerbe. Azt azonban a kincstár küldési oldalról való kimarádásáról Varga Lóránt, az MNB főosztályvezetője elmondta, hogy

az átutalásos nyugdíjkifizetések rendszere stabil, és az éjszakai elszámolásos rendszer jól működik, ezek ráadásul nem időkritikus szolgáltatások.

A szakember hozzátette azt is, hogy a nyugdíjasoknak gyakorlatilag semmilyen előnnyel nem járna, ellenben a kincstár küldési oldalról való involválódása az azonnai fizetési rendszerbe, a rendszer szempontjából nagy kockázatot jelentene. Befogadói oldalról azonban a Kincstár is része lesz már márciustól az azonnali fizetési rendszernek, azaz ha valakinek befizetési kötelezettsége van, akkor azt akár hétvégén is elutalhatja, a pénz 5 másodpercen belül meg fog érkezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Biztonsági kérdések

Óriási változás lesz, hogy az azonnali fizetéses rendszerben másodlagos azonosítók is hozzárendelhetők lesznek a bankszámlákhoz. Ilyen lehet a tulajdonos telefonszáma, adószáma, illetve e-mail címe. Ezek mindegyikét hozzá lehet egyébként rendelni majd a számlákhoz. Igen, de mennyire biztonságosak ezek a rendszerek. Félre lehet-e ütni egy telefonszámot, esetleg a be nem jelentett számhordozások okozhatnak-e galibát? Röviden a válasz az, hogy igen. Ezekhez azonban nagyon sok, kis valószínűségű esemény sorozata szükséges. Sőt, elhangzott az is, hogy

nem lesz több "véletlen" visszaélés a másodlagos azonosítókkal, mint ma a sima bankszámlaszámokkal

- hívta fel a figyelmet a jegybank ügyvezető igazgatója.

Életszakaszok

Az MNB sajtótájékoztatóján elhangzott azt is, hogy a március másodiki indulás csupán az azonnali fizetés meghonosításának első szakasza. A második szakasz indulása szeptemberre várható, ahol integrálódik az azonnali fizetéses rendszerbe:

  • vállalati kötegelt átutalásokat;
  • rendszeres átutalások;
  • értéknapos átutalások.

Ezt követően 2-5 év múlva élesedhet az azonnali fizetéses rendszer harmadik szakasza, amikor olyan helyeken is megjelenhet a szolgáltatások, ahol korábban még nem. Ilyenek lehetnek például a szolgálatsok helyszíni kifzetése; autó vagy ingatlanvásárlás; időkritikus tranzakciók; vásárlás fizikai elfogadóhelyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?