14 °C Budapest

Leleplezték az HBO GO 2020-as sikersorozatait: itt a lista

2019. december 16. 17:30

Rengeteg érdekesség derült ki a magyar streaming felhasználók szokásairól: megtudtuk, hogy inkább mobilról, vagy nagy képernyőn nézik-e szívesen a filmeket és sorozatokat a magyar nézők, vagy hogy melyik sorozatot szerették idén a legjobban. Az előfizetők száma pedig megháromszorozódott, derült ki az HBG GO karácsonyi sajtótájékoztatóján. Mutatjuk, minek köszönhető a siker, és mit várhatunk a jövőben.

Az HBO GO 2017 novemberétől fizethető elő önállóan, anélkül hogy TV-s előfizetéssel kellene rendelkeznie az ügyfélnek. Már 2018-ban nagy lökést adott az előfizetési hajlandóságnak a magyar sorozat, az Aranyélet forgalmazása. Azóta pedig csak felfelé ívelnek a számok. 2019 az abszolút növekedés éve volt, a nyilvánosságra hozott toplistákon azért van egy-két meglepő cím is.

A Trónok harca utolsó évada rengeteg új előfizetőt hozott önmagában, de a saját gyártású sorozatok, és pl. Csernobil sikere is azt eredményezte, hogy az előfizetők csak egyre többen lettek, és mivel mindig van mit nézni, maradtak is. A fizetős bázis megháromszorozódott 2018 év végéhez viszonyítva, és kétszer annyian próbálták ki ingyen a szolgáltatást idén.

Bár azt hihetnénk eredményezhetett visszaesést a számokban, hogy nem olyan rég 1490-ről 1890 forintra emelkedett az előfizetői díj, és az ingyenes próbaidőszak is lecsökkent 7 napra. Azonban ezt az HBO GO digitális sales és marketing felelőse, Riczu Tibor cáfolta. A magyar előfizetők véleménye és a számok alapján egyébként is lojálisak: hűségesebbek, mint a közép-kelet-európai csoportba tartozó országok, vagy pl. a skandináv országok előfizetői.

Könnyen jött, könnyen ment

Míg a klasszikus TV-s előfizetéseknél általában egy évre aláírja az ügyfél a szerződést, hűségidővel, aztán fizeti a havidíjat, a streamingek más rendszerrel dolgoznak. Az előfizetést bármikor le lehet mondani, és amiatt nagyon fontos számukra, hogy folyamatosan legyenek olyan tartalmak, amelyek megtartják a nézőket. Van egy erre egy mutató, mellyel azt mérik, mennyire hűségesek vagy épp morzsolódnak le az ügyfelek.

Eszerint a magyar nézők holtversenyben elsők a csehekkel, Kelet-Közép-Európa 12 országa közül, ahol jelen van az HBO GO. Ez azért is érdekes, mert magyarország népességet és gazdaságát tekintve is csak a 4. a régióban. Magyarország nem csak ebben van az élen: előfizetők számát tekintve is a 2. helyen áll, sokkal népesebb országokat előzve meg.

Reszkethetnek a TV-csatornák?

Azt is megtudtuk, hogy ha csak azt nézik, hogy az előfizetők közül hányan használják éppen a streaminget egy átlagos szombat este, akkor azokkal a számokkal vezető kerekedelmi csatornák is elégedettek lehetnének. Viszont figyelembe kell venni, hogy míg az RTL-en vagy a TV2-őn egy műsort néznek az emberek szombat este, addig az HBO GO-n sokféle tartalmat fogyasztanak egy időben.

Ezért is kár összevetni a streaminget a hagyományos szolgáltatásokkal.

Kik, hogyan és mikor nézik a legtöbben?

2018-hoz képest az tapasztalható, hogy a 18-24 évesek rákaptak a streamingre, bár arról nincs szó, hogy a többi topkorosztály lekörözzék. 2019-re a nemek aránya is kiegyenlítődött, mert egy éve még valamivel több nő fizetett elő, úgy tűnik idén már több volt a férfias tartalom. A város és vidék relációjában nincsen semmilyen kiugró szám, ha a lakossághoz viszonyítjuk az adatokat. Az előfizetőknek megközelítőleg fele budapesti, a többiek arányosan oszlanak el vidéken.

Abban is történt változás, hogyan nézik legtöbben a filmeket, sorozatokat. 2018-ban még a PC dominált, 2019-ben már a mobil vette át az elsőséget.

Érdekesség, hogy a magyar nézőknek kelet-közép-európai viszonylatban nagyon bejött a letöltés funkció. A magyar (androidot használó) ügyfelek az 1-2. helyet harcolták ki a letöltés használatában.

Amíg 2018-ban még a megszokott módon a szombat-vasárnap volt a nyugodt tévézésé, addig 2019-re az előfizetők átszoktak arra, hogy aznap már megnézik az új sorozatepizódokat vagy premierfilmeket, amikor az kijön - így a hétfő és a vasárnap vette át a vezetést a legnépszerűbb napokat tekintve.

Heti szinten a magyar nézők 3,7-szer lépnek be a streaming felületre, ez az érték 1-el nőtt tavaly óta. Az is elmondható, hogy 2018-hoz képest 50 perccel többet nézik a tartalmakat hetente, ami így 6,4 órára emelkedett.

Azt, hogy a szinkront szeretik-e jobban a nézők, nehéz megmondani, hogyha a feliratos tartalom előbb kerül fel, mert akkor a nagyon kíváncsiak inkább megnézik felirattal, minthogy várjanak. Viszont amikor egyszerre van a szinkronos és a feliratos premier, akkor még mindig többen választják a szinkront.

Erre voltak a legtöbben kíváncsiak

Megosztották a november-decemberi időszak toplistáit is. Eszerint a legtöbb előfizető sorozatokat tekintve Az Úr sötét anyagai (His dark materials) első évadára, a Mocsárlény (Swamp Thing) első évadára, és a Watchmenre volt kíváncsi. Viszont a legtöbb nézést tekintve - tehát itt számít az újranézés is - Az ifjú Sheldon, az Agymenők és a The Walking Dead volt a top 3.

Filmek esetében az Instant család, és a Marvel kapitány nézőszámban, és nézettségben is megszerezte az 1-2- helyet. Nézők számát tekintve haramadik helyre a Meg: Az őscápa került, legtöbb megtekintés szerint pedig a Zöld könyv.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legtöbb letöltést a Mocsárlény generálta, és ez hozta a legmagasabb "végignézési arányt" is. Az előfizetők vonzásának tekinteében is az első helyet szerezte meg, annak ellenére hogy 3-5 hónappal a nemzetközi bemutatók után jött be Magyarországra.

Érdekesség, hogy azok a sorozatok, amelyek közül legalább az egyiket (vagy akár mindet) az előfizetők rendszeresen követik, az az Agymenők, a Modern család, a The Walking Dead és Az ifjú Sheldon. Nagy húzás volt az HBO GO-tól december 1-jén feltenni a Harry Potter-filmeket, a Legendás állatok... sorozat második része pedig éppen tegnap jött ki. Karácsony előtt úgy tűnik sokan hangolódtak varázslattal az ünnepekre, mert sok új felhasználót hozott, elmondásuk szerint, és a filmek között a legmagasabb letöltési arányt is megszerezte.

Mit hoz a jövő?

2020-ban indul el az HBO Max, ez a magyar előfizetőket egyelőre nem érinti. Jövőre viszont lesznek új fizetési opciók is a bankkártyán túl. Felmerültek több nézőben, mi lesz a Disney-tartalmakkal jövőre, hiszen elindult a Disney saját stremingje még az idén - igaz Európán belül csak Hollandiában. Ebből a szempontból jövőre még nincs mitől tartani, ugyanúgy lesznek Diesney-tartalmak, legalábbis nyáron biztosan. A gyerekműsorok, Kids-tartalmak sincsenek veszélyben, egyedül a Marvel-filmeket fogjuk valószínűleg hamarosan hiányolni.

Filmek és sorozatok: decemberben és januárban

Érkezik decemberben a Mondj egy mesét című antológia sorozat 2. évada, amelyben klasszikus mesék kapnak modernkori köntöst. A nagysikerű európai gyártású sorozat A falka 3. évada, és 10 évvel később - de ugyanazokkal a szereplőkkel folytatják a híres queer sorozatot, jön az L: A Q generáció. Ezen túl a Wachowski nővérek elvont sorozata is érkezik: A dolog folyamatban.

Aminek sokat fognak örülni: december 24-én kerül fel a platformra a háromrészes Karácsonyi ének. A szokatlan feldolgozásnak Ridley Scott és Tom Hardy a producere.

December 25-től egy könnyed romantikus drámasorozat is elérhető lesz, melyben két gasztromániás fiatal randizását követhetjük, ahogy jobbnál jobb helyeken esznek-isznak: A szerelem sava-borsa.

Januárban jön A fiatal pápa folytatása Az új pápa, John Malkovich-csal, már sokan várják, de már csak 10-éig kell várniuk. Január 13-ától elérhető lesz a Stephen King bestselleréből adaptált A kívülálló is.

Téli depresszió ellen tökéletes választás lesz január 20-tól az Avenue 5, az elvetemült sci-fi vígjáték Hugh Laurieval a főszerepben. A komorabb sorozatok kedvelői pedig január 24-től nézhetik a nagysikerű Babilon Berlin második évadát.

Néhány sorozattal és filmmel kapcsolatban még nem tudható a pontos megjelenés, maximum annyi, hogy az első félévben érkezik-e. Ilyen például a McMillions dokumentumfilm, mely egy botrányos McDonalds és Monopoly játék kapcsán lelepleződött sikkasztásról szól. Érkezik The plot against America, illetve a The third day - egy enyhén misztikus, érdekesnek ígérkező drámasorozat is.

A Fleabag alkotóitól és főszereplőjével jön a Run, egy romantikus vígjátéksorozat. Jövőre nézhető az Undoing is, Nicole Kidmannal, és már most sejthető, hogy aki szerette a Hatalmas kis hazugságokat, ezt is szeretni fogja. Érkezik Mark Ruffalo szerelemprojektje is, az I know this much is true.

Nyáron izgulatunk Perry Mansonért, a híres ügyvéd háttértönétetét feldolgozó sorozatban magánnyomzóként tengetett éveibe nyerhetnek a nézők bepillantást. Lena Dunham is új sorozattal készül 2020-ra, az Industryval, amelyben fiatalok róbálnak eligazodni a bankszektor útvesztőiben és a pénz világában.

Tavasszal érkezik a Bad Education (film) Hugh Jackmannel, és nyáron pedig a Lovecraft country, amelyet J.J. Abrams fémjelez.

A legjobban várt folytatások közül 2020-ban jön a Gentleman Jack, az Eufória, Az Úr sötét anyagai második évada, a Westworld és a Barry harmadik évada, illetve a 104-es szoba 4. évada.

Rengeteg izgalmas HBO Europe saját gyártású sorozat is lesz jövőre, mint a márciusban megjelenő román diszkótűzről szóló Colectív klub, a spanyol ETA-témájú Patria, a Da Vinci-kódra hajazó 30 coins, az újabb #metoo sztorival a skandináv Beartown, és a tragikus, de életigenlő Kamikaze. Egy magyar dokumentum film is jön a szocialista Magyarország "különleges" úttörőtáboráról: a Visszatérés Epipoba, Oláh Judit filmje.

2020-ban ezen kívül az HBO GO-n elérhető lesz még a Miracle Workers: Dark Ages, a második évad, a Jim Carrey főszereplésével készült Most nevess második évada, illetve a Modern család következő epizódjai is. Filmek közül a Zero Zero Zerót övezheti nagyobb várakozás. Az már most biztos, hogy a streaming 2020-ban sem fogja cserben hagyni a nézőit filmek és sorozatok terén.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem