17 °C Budapest

Nem csak a fővárosban zsíros befektetés az ingatlan: itt is megéri vásárolni

2019. június 27. 12:03

A KSH legfrissebb országos lakbérfelmérési adatai alapján, ugyan az elmúlt években nagyon jól járt, aki az egyik fővárosi slágerkerületben vett befektetési céllal panellakást, mára viszont a fővárosban egyre alacsonyabb hozamok érhetők el. Aki azonban szemfüles, még remek ajánlatokat találhat a vidéki nagyvárosokban.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének, illetve a KSH ezen héten publikált adatainak tükrében egyértelmű tendencia látszik kirajzolódni: a korábban igencsak jövedelmező fővárosi, kiadási célú ingatlanbefektetés ma már csak különös odafigyeléssel valósítható meg. 

Hitelre van szükséged? A Pénzcentrum kalkulátorával könnyen megtalálhatod a legolcsóbb megoldást!

Vége azoknak az időknek, amikor minden lakással nagyon jól lehetett keresni. Ebben a helyzetben különösen fontos olyan szakértő bevonása a vásárláskor, aki tisztában van a piaci folyamatokkal és lehetőségekkel. Ma már például a belvárosi V. kerületben, ha pusztán csak a bérleti hozamot vesszük számításba, nem éri meg annyira befektetni, azonban Pécs és Szeged még mindig az átlagnál jóval magasabb, évi 7-8 százalékos megtérülést ígér

- mutat rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A KSH legfrissebb adatai hiánypótló módon mutatja meg a lakásbérlők társadalmi összetételét. Kiemelten fontos látni ugyanis a bérbeadók számára, hogy, hol, kinek és mennyiért tudják meghirdetni és utána jó eséllyel kiadni az ingatlant. Az adatok alapján viszonylag jól meg lehet jósolni, hogy valószínűleg családi-, párkapcsolatban élő lesz az illető, aki munkahely miatt keres albérletet, illetve vidéken rokonokon, ismerősökön, Budapesten pedig interneten keresztül fogja megtalálni a lakást.

Az ingatlanpiaci ciklusok, vagyis a le- és felívelés időszakai a nemzetközi és hazai tapasztalatokat figyelembe véve, körülbelül nyolc évig tartanak. Mivel a meredek ingatlan áremelkedés 2013 óta tart, a következő években valószínűleg már csak lassuló ütemben fognak tovább nőni a négyzetméterárak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A bérleti díjak emelkedésében nincs hasonló, általános érvényű előrejelzés, ám a hozamszintekben inkább további csökkenés várható.

Hiába hozhat jelentős áremelkedést a növekvő újlakás áfa az elkövetkezendő években, az újépítésű lakás továbbra is a befektetők kedvence lehet, hiszen például a főváros frekventált kerületeiben ma is minden második-harmadik új lakóingatlant e céllal vásárolnak. Az idén várható nagy átadási hullám időszakosan ugyan emeli a kínálati oldalt, azonban a megemelkedő áfa és építési költségek miatt az elkövetkezendő években kevesebb projekt indulhat el, s a jelenlegi keresleti szintet feltételezve, ezek lakásai hamar elkelhetnek. 

Érdekes különbségek vannak ingatlantípusonként is: egyértelmű, hogy a panelek bérleti díja öt év alatt - jóval a téglalakások szintje felett - átlagosan kétszeresére nőtt, míg a panel és tégla lakások drágulásában csak minimális különbség van a panelek javára. Mára a kétféle ingatlantípus aktuális hozamszintjében nincs jelentős különbség, ugyanakkor egyértelmű, hogy öt évvel ezelőttre visszatekintve, a legjobb befektetést azok csinálták, akik panellakást vettek kiadási céllal. Az elmúlt 5-6 év során a panellakások visszanyerték becsületüket a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem