15 °C Budapest

Tovább duzzad az élelmiszerbortány: újabb bizonyíték a kettős minőségre

2019. február 20. 16:50

Nem csak Európát osztja meg az élelmiszerek kettős minősége miatti feszültség, hanem az angolszász világot is. Kiderült ugyanis, hogy teljesen más összetevőket tartalmaz ugyanazon az  angol és amerikai ketchup.

Bizonyítást nyert, hogy számos esetben eltér az Európa különböző országaiban forgalmazott élelmiszerek összetétele - ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt korábban. Ám egyelőre még nem állapítható meg egyértelműen, hogy egyes régiókban gyengébb minőségű termékeket árulnak ugyanazon név alatt, azaz még nem bizonyított a termékek kettős minősége.

Újabb feszültségek: a tengerentúliakat is ezzel etetik

Nemrég az derül ki, hogy nem csak Európa nyugati és keleti fele között okoz feszültséget a kettős élelmiszerminőség, hanem az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között is:

a Heinz ketchup azonos csomagolásban, látszólag teljesen egyforma tubusban kapható a két országban, ám teljesen más összetevőket tartalmaznak.

Egy egészséges táplálkozással foglalkozó szakíró szúrta ki a különbségeket, amit egy Facebook posztban osztott meg a követőivel.

Forrás: Facebook/Food Babe

Ezek szerint az angol ketchup GMO mentes, azaz nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket, míg az amerikai igen, sőt, mellette még magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot és mesterséges ízesítőket is, ez utóbbi komoly függőséget okozhat.

"Mi szükség van erre a kettős minőségre?" - teszi fel a kérdést Vani Hari, a szakíró, amit meg is válaszol: "Ha egy cég megteheti, hogy az olcsóbb összetevőket tegye bele a flakonba, akkor ezt meg is teszi, akár az egészségünk árán is." Éppen ezért Vani Hari szerint érdemes mindig nézni a címkéket és elolvasni, mi az, amit megeszünk."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon így állunk

Az Európai Unión belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozó feltételezésekből azt követően lett ügy 2017-ben, hogy a szlovák agrárminisztérium 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni.

Ezt követően itthon is felkapta a sajtó azt a 2014-es Nébih által készített vizsgálatot, mely annak járt utána, hogy bizonyos nemzetközi márkák nem olyan minőségiek, mint az, ami az osztrák boltokban kapható.

Az elmúlt napokban érkezett a hír, hogy nemsokára az Európai Parlament elé kerülhet egy a szigorításról szóló tervezet, ami 10 milliárd euróra büntetné a diszkrimináló cégeket.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?