Itt a teszteredmény: fölöslegesen tömjük magunkba a méregdrága szeleteket?

Itt a teszteredmény: fölöslegesen tömjük magunkba a méregdrága szeleteket?

2019. február 5. 10:30

Összesen 14 kereskedelmi forgalomban kapható fehérjeszeletet teszteltek termékcímke alapján. Az értékelés során pontozták a fehérje-, cukor- és sótartalmat, valamint azt, hogy tartalmaz-e a termék pálmaolajat, illetve növényi fehérjét.

Az utóbbi időben a fehérjeszeletek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyókúrázók és szabadidő sportolók körében is, ugyanis a hétköznapi vásárlás során bárhol elérhetők: szupermarketek, drogériák polcain és pénztárzónáiban, bioboltokban és jógaszalonokban. Habár hivatalos statisztikák nincsenek arról, hogy kik vásárolják ezeket a termékeket, éppen a könnyű elérhetőség miatt a fogyasztóvédők feltételezik, hogy a vásárlók zöme nem azok közül kerül ki, akiknek az átlagnál lényegesen több fehérjebevitelre lenne szükségük, például a fokozott fizikai igénybevétel miatt (versenysportolók, fizikai munkát végzők).

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a tesztet a fogyókúrázók és szabadidő sportolók fehérjeszükségletét alapul véve állította össze. Profi sportolóknak javasolják, hogy a termékekkel kapcsolatban kérjék ki dietetikusuk tanácsát.

Fehérje-, cukor- és sóbomba, jó sok pénzért

A tesztelt termékeknek, a nevükkel összhangban magas a fehérjetartalma - a TVE olyat is talált, amelyiknél egy szelet önmagában fedezi egy felnőtt egész napi fehérjeszükségletét, de legrosszabb esetben is az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) 20-25 százalékát. Emellett több terméknek magas a cukor- és sótartalma is: a cukor akár a napi referenciaérték harmadát, míg a sótartalmuk az INBÉ 8-15 százalékot is elérheti.

Magyarországon nincs érvényben proteinszeletek fehérjetartalmára vonatkozó határérték, ezért a tesztben egy átlagos felnőtt ember napi fehérjeszükségletét vették alapul (50g/nap). Amennyiben a napi fehérjeszükséglet 20 százalékánál több fehérjét tartalmazott a termék, pontlevonással büntették, tovább azzal is veszíthetett pontot egy fehérjeszelet, ha túl magas volt a só ill. cukortartalma. Pozitívumnak számított viszont, ha nem tartalmazott pálmaolajat vagy növényi fehérje is volt benne állati fehérjén kívül, ugyanis mindkettő kisebb környezetterheléssel jár.

A legjobb és a leggyengébb

A legtöbb pontot a PowerBar fehérjeszelet plusz low sugar vanília fehérjeszelet kapta, amely a napi ajánlott fehérjebevitel 20 százalékát tartalmazza, növényi fehérje is szerepel az összetevők között, cukor- és sótartalma alacsony, emellett nincs benne pálmaolaj. Ebből 928 forintba kerül egy darab.

A második helyen a GO ON vanília ízű magas tartalmú szelet inulinnal és csokoládéval végzett, mivel a pontozási rendszer alapján optimális a fehérjetartalma, a fehérje egy része növényi eredetű, viszont sajnos az összetevők között szerepel a pálmaolaj, illetve cukortartalma viszonylag magas. Ez a szelet 638 forintba kerül.

Mindössze egy ponttal maradt le a második helyről az AbsoBAR ZERO fehérje szelet, csokoládés brownie ízesítéssel. Ennek az egyébként vegán terméknek minimális a cukortartalma, a fehérjetartalma kielégítő, viszont valamelyest magasabb sótartalma és a benne lévő pálmaolaj miatt vesztett több pontot. Ez a elgdrágább a három közül: darabja 1225 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista végén a Power System Big Block vaníliás szelet végzett, amelynek egy adagja tartalmazza egy átlagos felnőtt teljes napi fehérjeszükségletét - ebből 795 forintba kerül egy darab. Kevesebb fehérjét, ám szintén kiugró adagot tartalmaz az utolsó előtti helyen végző, 1390 forintos kókusz ízű Multipower 53% fehérje szelet. Ebben a termékben egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükségletének a fele megtalálható. Az utolsó két helyezettnél mindenképp pozitívum, hogy cukortartalmuk viszont igen alacsony.

A teljes listát itt találod!

Szükségünk van-e plusz fehérjére?

A hazai lakosság az ajánlott 0,8 g/testtömeg-kilogramm/nap helyett valamennyivel több fehérjét, 1,1 g/testtömeg-kilogramm/nap mennyiséget fogyaszt, ezért a fehérjefogyasztást versenysportolók és profi testépítők esetében szükséges jelentősen emelni. A szabadidős sportolóknak, fogyókúrázóknak nincs szükség drasztikus emelésre, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető a kívánt mennyiség.

Az indokolatlanul magas fehérjefogyasztásnak egészségügyi következményei is lehetnek (veseelégtelenség, magas koleszterinszint, keringési zavarok), továbbá az állati fehérjefogyasztás magas aránya környezeti fenntarthatóság szempontjából is komoly kérdéseket vet fel.

Habár az árakat nem vették figyelembe a pontozás során, mindenképp érdemes megemlíteni, hogy nem olcsó termékekről van szó. Egy-egy fehérjeszelet ára 600 és 1600 forint között mozog, ez kilós egységárban 6140-15530 forintot jelent, ami igen borsosnak tekinthető a lehetséges fehérjeforrások között. Ennyi pénzért már prémium hús-és haltermékek közül is választhatunk, a minőségi tej- vagy növényi alapú fehérjeforrásokhoz pedig ennél lényegesen olcsóbban is hozzájuthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45