A Penny felmérése szerint a legtöbb család 20-40 ezer forintból gazdálkodik.
Az olívaolaj annyira egészséges és persze értékes, hogy az ókori görögök egyenesen folyékony aranynak nevezték. Még ma is igaz ez a megállapítás, hiszen bizonyos fajtáit majdhogynem aranyárban mérik. De vajon megéri a méregdrága változatot vásárolni? Miért kerül az egyik üveg hússzor annyiba, mint a másik?
Az extraszűz olívaolaj kifejezetten egészséges és a mediterrán étrend egyik legfontosabb alapköve, nem is beszélve megannyi pozitív élettani hatásáról. De tény, nem olcsó mulatság. Lehet ugyan már kapni 1000 forint környékén is egy fél litert belőle, ám aki a legjobb minőséget szeretné beszerezni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: 18 990 forintot is elkérnek 750 ml igazán kiválóminőségű olajért.
De amikor főzésre vagy a saláta ízesítésére kerül sor, tényleg nem mindegy, hogy a legolcsóbb vagy a minőségibb, drága változatot használjuk?
Fontos tudni, ahhoz, hogy egy olívaolajat "extra szűznek" lehessen nevezni, számos kémiai és érzékszervi vizsgálaton kell keresztülmennie. Semmiféle látható, érzékelhető hibája nem lehet, és 0,8 százaléknál kevesebb a szabad zsírsavtartalma lehet. Ezt nemzetközi egyezmények határozzák meg - számol be a Huffington Post cikke. Ám ahogy számos szabvány esetében, az olívaolajaknál is igaz, hogy már a legalacsonyabb minőségű termékek is átmennek az "extra szűz" szűrőn - mondta el a lapnak Dan Flynn, az UC Davis Olive Center ügyvezető igazgatója, hiszen Egy igazán jó minőségű olajban a szabadzsírsavak aránya csupán 0,09 és 0,12 százalék alatt van.
A maximum értékek túlságosan is megengedőek a szakember szerint, így a rosszabb minőségű olajok is átmennek a rostán, jellemzően az olcsó kémiai teszteken, ám a sokkal költségesebb érzékszervi vizsgálatokon megbuknának. Dan Flynn szerint
A szakértők véleménye szerint a gondosan nevelt, korán szüretelt és a nagyüzemi mennyiségi olívaolajok között ég és föld a különbség, amit egy egyszerű felhasználó is könnyen felismerhet. A minőségi olaj illata leginkább a friss gyümölcsre, virágra, gyógynövényre emlékeztet, míg az olcsónak nem ritkán nedves rongy,penész vagy éppen romlott gyümölcs szaga van.
Egészségügyi hatásaikban azonban túl nagy különbség nincsen, legalábbis eddig még nem bizonyították, hogy a minőségibb olajok sokkal pozitívabb hatással vannak az emberi szervezetre, mint az olcsóbb változat.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Így lesz tökéletes az olívaolaj, és persze méregdrága
Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű terméket tudják előállítani a termelők, mindent pontosan ki kell számolni: melyik pillanatban szüreteljék le a termést, és hogyan lehet minél előbb azt a fogyasztó asztalára tenni - ezek az erőfeszítések azonban sok időben és pénzbe kerülnek, mely természetesen meglátszik az áron.
A minőség és a mennyiség fordítottan arányos egymással: minél jobb minőséget szeretnének előállítani a termelők, annál kevesebb lesz a mennyiség.
Néhány termelő például megritkítja a fák ágait annak érdekében, hogy a bogyók minél több napfényt és oxigént kapjanak- ezáltal persze csökkenni fog a terméshozam, ám magasabb minőségű lesz az olaj.
De az is bevett szokás, hogy a minőség érdekében előbbre hozzák a szüretet, olyankor szedik le őket, amikor a bogyók még csak zöldek, ekkor ugyanis még sokkal intenzívebb az ízük és több antioxidánst tartalmaznak. A későn szüretelt bogyókban több ugyan az olaj, sokkal gazdaságosabbak, édesebb, de megrövidíti a szavatossági időt.
Az sem mindegy, mennyi idő telik el a szüretelés és a feldolgozás között, hiszen abban a pillanatban, hogy leszedik a termést a fáról, megindul annak romlása, oxidálódása. Legideálisabb esetben 3-4 órán belül megindul préselés.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








