35 °C Budapest
Itt a trükkös bankó: hoppon maradhatsz a boltban, ha nem vagy észnél

Itt a trükkös bankó: hoppon maradhatsz a boltban, ha nem vagy észnél

2019. január 9. 14:30

Ha nem vagy észnél, könnyen hoppon maradhatsz a boltban, ugyanis az eladók olykor összekeverhetik, melyik bankókat vonták ki a forgalomból: így járt most egyik olvasónk is, aki megosztotta velünk a történetet. Az esetből levonható tanulság: nem árt ismerni a forintbankókat!

Különös eset történt meg olvasónkkal, aki először arra panaszkodott a Pénzcentrumnak, hogy egy budapesti bankautomatából "régi" tízezer forintos bankjegyeket kapott, ezeket pedig a boltban nem fogadták el, mondván a bankók már nem érvényesek. Mivel járatlan volt a témában, és a közelmúltban valóban több forintbankjegyet is bevontak, bosszankodva indult el az első postára, hogy kicseréltesse velük a pénzt - itt azonban közölték vele, a boltos tudta rosszul, érvényesek a régi tízezresek is.

És valóban, az MNB ugyan 2014-ben kiadta az új tízezres bankjegyeket, de az addig érvényeseket még nem vonták ki a forgalomból - egyelőre csak tervezik, konkrét időpontról nem tudni -, így mindkét bankót el lehet fogadni a boltokban. Olvasónk vélhetően azért járt pórul, mert az eladó fejében élt, hogy a közelmúltban kivonták a forgalomból a régi 2000-est és az ezrest is, így pedig "automatikusan" érvénytelennek tekintette a régi tízezrest is.

A ténylegesen bevont bankók listáját itt találod!

Megújul a forint

Legutóbb november elsején vezettek ki hazánkbban bankjegyet, az ezerforintosból nem lehet tovább használni a 2018. márciusa előtt kiadott bankókat. Akkor sincs baj azonban, ha maradt nálunk belőle, hiszen a postán, valamint a kereskedelmi bankokban 2021. október 31-ig még beválthatjuk azt. Ha esetleg három éven belül sem sikerül megszabadulni tőle, az MNB még további 20 évig, 2038-ig biztosítja a beváltás lehetőségét.

A Magyar Nemzeti Bank fokozatosan vonja ki a forgalomból a régi bankjegyeket: korábban ez történt a kétezressel, ötezressel és húszezressel. Az MNB tájékoztatása a 2017-ben bevont bankjegyeket 2020. október 31-ig még beválthatjuk a bankfiókokban, valamint a postán, a Jegybank azonban a bevonástól számítva 20 évig, 2037-ig beváltja nekünk a régi bankjegyeket. Már csak az 500 forintos bankjegy vár bevonásra, ez 2019 október 31-én történik majd meg. A három és húsz éves beváltási határidők természetesen az 500-as esetén is érvényesek lesznek.

Az új ötszázasokmár februárban forgalomba kerülnek, így a helyzet ugyanaz lesz, mint a tízezresnél: bizonyos ideig érvényes lesz a régi és az új is!

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

A megújult bankjegyek biztonsági elemei jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak. Kiderült, melyik címlet sokszorosítják illegálisan a leggyakrabban, és az is, milyen módszerekkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kíváncsiak voltunk rá, hogy egyáltalán próbálkoznak-e még illegális sokszorosítással és kiderült, hogy folytatva az előző évek trendjét,
a forintbankjegyek hamisítása továbbra is kedvező mértékű. Egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 1,5 darab hamisítvány jut. 2018 első félévében alig több, mint 300 db hamis forintbankjegyet vizsgáltak a jegybank szakértői, ami nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak számít - tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Osztályától. Az előző években is folyamatos csökkenés volt tapasztalható.

A csekély mennyiségben előforduló forint hamisítványok többsége (több mint 80 százaléka) a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek közül került ki, ám míg 2016-ban, a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták illegálisan. Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemző.

Ne szaladjunk beváltani azonnal

Ha esetleg maradt még a birtokunkban régi bankjegy, akkor sem érdemes búsulni. Egyrészt ahogy az látható, bőven van még időnk a jegybanki beváltás határidejéig, másrészt viszont

lehet, hogy jobban járunk, ha nem beváltjuk, hanem megtartjuk és később eladjuk a bankjegyet.

A most még ezer forintot érő papírdarab ugyanis lehet, hogy pár év vagy évtized múlva névértékének sokszorosát éri majd. Korábban egy 1992-es százforintosról derítettük például ki, hogy a névleges értékének többszörösét éri.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?