Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

2018. július 24. 05:47

A Magyar Nemzeti Bank még 2014-ben kezdte el a forint bankjegyek cseréjét. A megújult bankjegyek biztonsági elemei így ma már jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak. Kiderült, melyik címlet sokszorosítják illegálisan a leggyakrabban, és az is, milyen módszerekkel.

A jegybank első körben a 10 000, aztán a 20 000 forintos címleteket újította meg, majd ezt követte 2017. március elsején a 2 000 és 5 000 forintos bankjegyek cseréje, tavaly augusztustól az 1000-es, most pedig az 500-as van soron. Az új bankjegyekről azt kell tudni, hogy egyre biztonságosabbak, azaz több különleges, esetenként érdekes tulajdonsága miatt már sokkal nehezebb őket hamisítani.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy egyáltalán próbálkoznak-e még illegális sokszorosítással és kiderült, hogy folytatva az előző évek trendjét,

a forintbankjegyek hamisítása továbbra is kedvező mértékű.

Egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 1,5 darab hamisítvány jut. 2018 első félévében alig több, mint 300 db hamis forintbankjegyet vizsgáltak a jegybank szakértői, ami nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak számít - tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Osztályától. Ahogy látszik, az előző években is folyamatos csökkenés tapasztalható.

 

Miért döntött az MNB a bankjegyek cseréje mellett?
Egyszerűen elöregedtek a bankjegyeink: utoljára 1997-ben cserélték le őket. A közel két évtized alatt rengeteget fejlődötek nem csak a bankjegybiztonsági technológiák, de a hamisítók eszközei is. Ma már az is fontos szempont, hogy a készpénzt kezelő automaták, illetve bankjegyfeldolgozó gépek is megfelelő biztonsággal tudják azonosítani és kezelni a fizetőeszközt. Jól mutatja, milyen gyorsan változik a világ az a tény is, hogy a forint megelőző címletei 40 évig közel változatlan formában voltak jelen a forgalomban - olvasható a Pénzjegynyomda oldalán.

A csekély mennyiségben előforduló forint hamisítványok többsége (több mint 80 százaléka) a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek közül került ki, ám míg 2016-ban, a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták illegálisan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemző.

{{EMBED:infogram_831d44ea-0f8f-4dd9-bae8-79dc386ef248}}

Így azonosíthatjuk a bankjegyeket

Az új forint bankjegyeket minden felhasználói kör megbízhatóan ellenőrizheti. A lakosságot segítik azok a biztonsági elemek, melyeket segédeszköz használata nélkül tapintással, a bankjegy mozgatásával vagy fényfelé tartásával is könnyen ellenőrizhetünk. A nagyobb mennyiségű készpénzt kezelő pénztárosok számára UV-A/C lámpákkal ellenőrizhető, fluoreszkáló motívumok nyújtanak további segítséget.

Hamist pénzt kaptál?

Amennyiben úgy véljük, hogy vásárlásaink során hamisgyanús bankjegyet kapunk, a legfontosabb, hogy azt ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal magunk is bűncselekményt követünk el. Helyette inkább keressük fel a legközelebbi hitelintézet fiókját vagy postafiókot, és kérjük a bankjegy valódiságának vizsgálatát. Amennyiben ez ott nem állapítható meg, úgy jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet a hamisgyanús bankjeggyel együtt továbbítanak az MNB-be szakértői vizsgálatra.

Ha a bankjegy a vizsgálat során valódinak bizonyul, úgy tulajdonosa megkapja az ellenértékét, a hamisnak bizonyuló bankjegyért azonban nem jár térítés.

Hamarosan új ötszázasokkal találkozunk

A bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos címlet is, ezzel pedig végéhez közeledik a bankjegycsere program. A felkészítési időszak lezárását követően, 2019. február 1-től fizethetünk majd az új 500 forintos címletekkel. A mostani, régi címleteket 2019. október 31-ig használhatjuk majd, ezt követően az MNB bevonja azokat.

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai az 5. játékhéten

Kihúzták a Hatoslottó 2023/5. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 6. héten 484 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?