6 °C Budapest

Ez durva! Ennyit gürcölnek a bolti eladók decemberben

2018. november 8. 19:00

A munkaerőhiányt a kiskereskedelmi dolgozók is megérzik. Az év közben is jelentős a bolti eladók túlóraszáma, a decemberi időszak azonban kiemelten megterhelő számukra. Az eddigi évek növekedési üteme azt vetíti előre, hogy idén karácsonykor is magas lesz a túlóraszám, miközben a hosszabb munkaidő a munkaadónak is sokba kerül.

2018 január és augusztusa között 3,2 millió órára nőtt a túlóraszám a boltos kiskereskedelemben az előző évi 3 milliós óraszámmal szemben. Ez azt vetíti előre, hogy újra növekedni fog a túlóráztatás a boltokban a karácsonyi időszakban, amikor nem csak a családi költekezésben, hanem a túlóraszámban is újabb csúcsot érhetnek el a boltosok.

Az eddig tapasztalatok alapján az elmúlt években decemberben nem csak a forgalom ugrott meg, hanem a túlóráztatás is. Több évtizeddel ezelőtt is előfordult, hogy az irodai dolgozóknak is le kellett vonulniuk a boltláncok íroasztalai mögül, hogy így segítsenek a pultosoknak a megnövekedett forgalmú időszakban.

Manapság nehéz eladót találni, így például a diákmunka, nyugdíjas foglalkoztatás mellett sok más választása nincs a boltosnak, ha ki akarja szolgálni a vásárlókat a karácsonyi időszakban. Ráadásul ott vannak az ünnepi hétvégék is, az arany-, ezüst-, bronz vasárnapok, amikor az is nyitva tart, aki egyébként kihagyja a hét utolsó napját. Sok bolt pedig hétköznap is megnyújtja a nyitva tartást.

Az elmúlt néhány esztendőben egyébként is emelkedett a túlóraszám, a decemberi megugrás pedig soha nem maradt el. Sőt, a havi túlóraátlaghoz mért átlagos másfélszeres decemberi többlet 2017-ben már kétszeresre hízott. Ez azt jelenti, hogy decemberben kétszer annyit kellett az eladóknak a rendes munkaidőn túl dolgozniuk, mint a korábbi hónapokban. Túlóra ugyanis az év minden szakában van.

A túlóra nem csak az eladó számára megterhelő, de a munkaadónak is jelentősen többe kerül. Azonban úgy tűnik, a kiskereskedelmi egységek életében a túlóra mindennapos jelenség.
Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a túlóraszám, miközben egyébként a bolti foglalkoztatottak száma nem változott. A csúcs 2016-ban volt,ehhez képest 2017-ben viszont valamelyest enyhült a túlóraszám. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a kétszámjegyű béremelés és a minimálbérek emelése alaposan megterhelte a boltosok költségvetését, így próbáltak redukálni a túlóraszámot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A túlóráért több pénz jár a törvény szerint. Így a bolt üzemeltetője választhat, hogy vagy fizet 50 százalékos bérpótlékot, vagy a túlórának megfelelő időtartamú szabadidőt ad (amikorra persze az alapbér arányos része azért jár). De hát ha futja szabadidőre, akkor minek a túlóra, tehetnénk fel a kérdést. A válasz egyszerűen: a boltok forgalma ugyanis iőden aránytalan. Van, amikor nagy a kereslet, de vannak üres időszakok is.

Ráadásul ha heti pihenőnapon túlóráztat a munkaadó, akkor a pótlék mértéke 100 százalék (szombaton, vagy vasárnap). Itt is lehet átváltani szabadidőre, viszont akkor is jár 50 százalék pótlék, és ezt nem szabad összekeverni az egyébként járó, úgyszintén 50 százalékos vasárnapi pótlékkal. Egy-egy dolgozó számára évenként legfeljebb 250 túlóra rendelhető el, amit a jog rendkívüli munkaidőnek hív. Ez az óraszám kollektív szerződés - tehát a szakszervezet beleegyezése - esetén legfeljebb 300 óra lehet évente.

Persze tudjuk, akadnak szabálytalanságok is, például a legutóbbi munkaügyi ellenőrzések szeptemberben közreadott számadása szerint a lebukott feketén foglalkoztatottak 10 százaléka a kereskedelemben dolgozik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem