12 °C Budapest
Lehúzás az ATM-nél: rommá keresik magukat a bankok a nemtörődöm ügyfeleken

Lehúzás az ATM-nél: rommá keresik magukat a bankok a nemtörődöm ügyfeleken

2018. október 31. 11:30

Sokba fájhat, ha készpénzre van szükséged, hiszen az ATM-ekből, vagy a fiókokból nem tudod ingyenesen felvenni az összeget. A díj bankonként, és számlacsomagonként változó, ezért nehéz lehet a választás. Összeszedtük, hol mennyibe kerül a készpénzfelvétel!

Bár a mai világban már a munkavállalók java számlára utalja a munkabért, és a legtöbb tranzakciót el tudod intézni ingyenes, elektronikus fizetéssel, néha elengedhetetlen, hogy magadhoz vegyél némi készpénzt egy ATM-ből, vagy bankfiókból. Ha nem vagy elég körültekintő, elég súlyos összegeket bukhatsz egy-egy tranzakción - legalábbis, ha sokszor van szükséged kápére.

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy nem szorulsz gyakran az automatákra, akkor megúsztad! Amennyiben ugyanis elintézted az ehhez szükséges adminisztrációt a bankodban, akkor két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintot ingyen vehetsz fel bármelyik ATM-ből. Ha ezt elmulasztottad, vagy kettőnél többször akarsz pénzhez jutni, akkor bizony díjat kell fizetned a tranzakciók után. Fontos figyelni, hogy melyik pénzintézet automatájából akarsz kivenni: ha a saját bankodéból, akkor az általában olcsóbb - bizonyos esetekben ingyen van!

Na de lássuk a számokat!

Minden bank más-más díjakkal dolgozik, ez részben függ a felvett összegtől is. Mi a Pénzcentrum kalkulátorának, illetve a bankok kondíciós listáinak segítségével azt modelleztük, hogy valaki - a két ingyenes, maximum 150 ezer forintnyi összegen felül - 20 ezer forintot vesz ki az automatából. Így jöttek ki az alábbi összegek:

  • A legolcsóbban a K&H Kényelmi csomagjában vehetsz ki pénzt, ott mindvégig ingyenes a felvétel, csak akkor kell 965 forintot fizetned, ha egy bankfiókban veszel fel pénzt. A bank Lakossági és Bővített csomagjában saját automatából 606, más ATM-ből pedig 876 forintért tudod kivenni a pénzed. Ez a Minimum csomagban majdnem ugyanennyi, ott 604-be kerül a saját ATM-es felvétel 961 forintba pedig a bankfióki.
  • A Budapest Bank Zéró csomagjában 290 a saját automatás felvétel, 590 bármilyen másból, illetve fiókból. A Komfort és Bázis csomagban szintén 590 forintért tudsz idegen ATM-ből felvenni.
  • Az MKB Perspektíva és Praktika csomagoknál egyaránt 211 forint a saját-, és 545 a más ATM-ből történő pénzfelvétel. A fiókból mindkettőnél 630 forintba kerül a pénzfelvétel.
  • Az Erste EgySzámla esetében 411 az erstés ATM-ből kivenni, 890 forint az idegen automatás felvétel. A fiókból 956 forintért adnak neked pénzt a számládról.
  • A CIB Eco, Online, Classic és Kártyázó minimum csomagoknál egységesen 696 forintért vehetsz fel pénzt akár saját, akár más ATM-jéből. A fiókokban 1200 forintért vehetsz fel egy húszezrest.
  • Hasonlóan egységesek a költségek az OTP Smart és Bázis csomagjában: fiókból 1134, saját ATM-ből 399, más automatából pedig 1137 forint a pénzfelvétel. Az Unicredit Bónusz és PrivátPlusz csomagok esetében is ugyanannyi a pénzfelvét: 245 forint a saját automatából, 771 máséból, a fiókban pedig 1473 forintért kapsz pénzt.
  • A Raiffaisen Bázis 2.0 esetében 769 forint a felvétel bármilyen automatából, 1127 fiókból. A Mindennapok 2.0 esetében is annyi, viszont bármilyen ATM-ből 568 forint a felvétel. A Díjnullázó plusz esetében 256 forint a saját ATM-ből, 766 máséból, fóoból pedig 1032-ért vehetsz fel pénzt.

Ahány bank, annyi szokás

Nem csak erre kell figyelni, ha bankszámlát nyitsz, hiszen a pénzfelvételi díjakon kívül még egy csomó más szempont alapján kell döntened. A piac elég széles, rengeteg számlacsomagot kínálnak a pénzintézetek, nehéz rajtuk kiigazodni. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátora viszont ez esetben is kapóra jön, hiszen segít kiigazodni az ajánlatok között! Ezzel megtalálhatod a számodra megfelelő konstrukciót, próbáld ki és válogass a kínálatból!

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezzel a néhány tippel rengeteget spórolhatsz!

Ha előre gondolkodsz, sokat spórolhatsz a tranzakciós díjakon, és az utánajárásra sem kell annyi időt fordítanod. Ha az alábbiakra odafigyelsz, a saját dolgodat könnyíted meg:

  • Számold össze, hogy átlagosan mennyi készpénzt szoktál felhasználni egy hónapban, és ezt vedd ki egyöszeggben, hiszen így (150 ezer forint alatt) ingyen juthatsz hozzá a pénzhez. És nem mellesleg az ATM-nél, vagy a bankfiókban is csak egyszer kell kiállni a sort. Igazi win-Win szituáció!
  • Készülj a váratlan helyzetekre! Bár az elektronikus fizetés elég megbízható, a technika ördöge bármikor közbeszólhat. Nem árt, ha van nálad pluszban némi készpénz, akkor is, ha egyébként a legtöbb esetben kártyával fizetsz, hogy ne kelljen csalódottan visszapakolnod a szalagról a nagybevásárlást egy hibás terminál miatt. Ha belefér a 150 ezres keretbe, akkor ezt is elintézheted az előbb említett ingyenes opcióban!
  • Tervezz előre! Ha már ellőtted az ingyenes felvételi lehetőségeket, nem árt, ha tudod, hogy hol van a közelben, vagy esik útba olyan ATM, ahol ingyen, vagy lényegesen olcsóbban tudsz pénzt kivenni. A bankautomatákról érdemes a bankod weboldalán tájékozódni! Ilyen helyzetekben is érdemes valamennyivel több pénzt kivenni, mint amennyire aktuálisan szükséged van, hiszen ki tudja, mikor lehet szükséget mondjuk egy kósza ezresre a boltban - így nem kell egy újabb pénzfelvétellel bajlódnod, na meg fizetni sem érte.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?