23 °C Budapest
Így húzzák le a vásárlókat a magyar boltokban: mutatjuk a legügyesebb trükköt

Így húzzák le a vásárlókat a magyar boltokban: mutatjuk a legügyesebb trükköt

2018. január 16. 14:30

Számtalanszor lehet hallani, hogy a boltokban árusított termékeket egyre kisebb kiszerelésben árulják, így pedig nem kell árat emelni, hisz fajlagosan enélkül is többet fizetünk a termékekért. Utánajártunk, hogy mennyi igaz ebből a feltevésből.

Doboz cigi, feles, korsó sör. Olyan termékek, amelyekről széles körben ismert, hogy esetükben változott az egy adagnyi mennyiség. 

  • A feles, 5 centiliter (cl) helyett a legtöbb helyen már csak 4 cl töményet jelent, 
  • a korsó sör esetében a fél liter négy decire csökkent,
  • egy doboz cigi pedig sokáig 20 szálat tartalmazott, majd azt levitték 19-re, de mostanra már visszaállt a rend, újfent 20 szál cigi van jellemzően a cigis dobozokban.

Vannak azonban más termékek is a boltok polcain, amelyeknek a vásárlók már megszokhatták a mennyiségét, de ha közelebbről megnézik a csomagolást, akkor látható, hogy a várt mennyiségnél kisebb csomagokban árulják azokat.

Ez nemcsak önmagában tűnhet trükkösnek, hanem, ha össze akarunk hasonlítani két különböző gyártó termékét a boltban, akkor nem biztos, hogy észrevesszük, hogy az olcsóbb választás akár fajlagosan drágább is lehet.

Éppen ezért írja elő törvény Magyarországon, hogy a boltokban fel kell tüntetni az egységárat is, azonban ez általában kevésbé észrevehető, mint a kiszerelés ára.

Százas zsepi, tízes zsepi

A százas zsebkendő alatt a legtöbben a nagyobb téglatest alakú, a tízes alatt pedig a zsebbe könnyen beférő kiszerelést értik. És bár még mindig találunk bőven 10 és 100 zsebkendőt tartalmazó kiszerelést is a boltok polcain, nem ritka, hogy 100 helyett csak 90, 10 helyett pedig csak 9 zsebkentőt kapunk a pénzünkért.

A százas és a tízes zsepi mennyiségcsökkenésére is jó példa a Zewa Softis papír zsebkendője, melyet 10-szer 9-es csomagolásban árulnak az egyik nagy áruház webshopjában 349 forintért. Amennyiben úgy vesszük meg a terméket, hogy azt gondoljuk, száz zsepit kaptunk a pénzünkért, akkor 35 forintot húztak ki a zsebünkből észrevétlenül.

Kilós kávé

Természetesen lehet vásárolni kávét kilós kiszerelésben is, de kapható 1999 forintért 900 grammos Douwe Egberts Paloma őrölt kávé is. Ha kilós kávéként tesszük a kosárba, akkor 200 forint tűnt el a zsebünkből észrevétlenül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kilós méz

Egy nagy áruházlánc webes felületén találtunk 900 grammos kiszerelésű Natur-Sz Virágmézet 1899 forintért. Ha itt is elkerüli a figyelmünket, hogy ez bizony nem egy egész kiló, akkor 190 forinttól búcsúzhatunk el a semmire.

Nagy dobozos sör

A korsóval együtt a nagy dobozos sörök is összementek. Egy 0,4 literes alkoholmentes Stella Artois-ért itt 219 forintot kell fizetni. Ebben az esetben egyébként fajlagosan az eddigieknél több, 20 százalék vált köddé a dobozból (a félliteres kiszereléshez viszonyítva). Ennek megfelelően 44 forintot húztak ki a zsebünkből cselesen.

Literes öblítő

Végezetül pedig itt van a Coccolino Creations öblítő koncentrátum, amelybe egy liter helyett csak 0,95 litert töltöttek. Ezt a terméket 559 forintért vásárolhatjuk meg ebben az áruházban, így pedig 28 forintot ügyeskedtek ki a pénztárcánkból.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?