6 °C Budapest

Így húzzák le a vásárlókat a magyar boltokban: mutatjuk a legügyesebb trükköt

2018. január 16. 14:30

Számtalanszor lehet hallani, hogy a boltokban árusított termékeket egyre kisebb kiszerelésben árulják, így pedig nem kell árat emelni, hisz fajlagosan enélkül is többet fizetünk a termékekért. Utánajártunk, hogy mennyi igaz ebből a feltevésből.

Doboz cigi, feles, korsó sör. Olyan termékek, amelyekről széles körben ismert, hogy esetükben változott az egy adagnyi mennyiség. 

  • A feles, 5 centiliter (cl) helyett a legtöbb helyen már csak 4 cl töményet jelent, 
  • a korsó sör esetében a fél liter négy decire csökkent,
  • egy doboz cigi pedig sokáig 20 szálat tartalmazott, majd azt levitték 19-re, de mostanra már visszaállt a rend, újfent 20 szál cigi van jellemzően a cigis dobozokban.

Vannak azonban más termékek is a boltok polcain, amelyeknek a vásárlók már megszokhatták a mennyiségét, de ha közelebbről megnézik a csomagolást, akkor látható, hogy a várt mennyiségnél kisebb csomagokban árulják azokat.

Ez nemcsak önmagában tűnhet trükkösnek, hanem, ha össze akarunk hasonlítani két különböző gyártó termékét a boltban, akkor nem biztos, hogy észrevesszük, hogy az olcsóbb választás akár fajlagosan drágább is lehet.

Éppen ezért írja elő törvény Magyarországon, hogy a boltokban fel kell tüntetni az egységárat is, azonban ez általában kevésbé észrevehető, mint a kiszerelés ára.

Százas zsepi, tízes zsepi

A százas zsebkendő alatt a legtöbben a nagyobb téglatest alakú, a tízes alatt pedig a zsebbe könnyen beférő kiszerelést értik. És bár még mindig találunk bőven 10 és 100 zsebkendőt tartalmazó kiszerelést is a boltok polcain, nem ritka, hogy 100 helyett csak 90, 10 helyett pedig csak 9 zsebkentőt kapunk a pénzünkért.

A százas és a tízes zsepi mennyiségcsökkenésére is jó példa a Zewa Softis papír zsebkendője, melyet 10-szer 9-es csomagolásban árulnak az egyik nagy áruház webshopjában 349 forintért. Amennyiben úgy vesszük meg a terméket, hogy azt gondoljuk, száz zsepit kaptunk a pénzünkért, akkor 35 forintot húztak ki a zsebünkből észrevétlenül.

Kilós kávé

Természetesen lehet vásárolni kávét kilós kiszerelésben is, de kapható 1999 forintért 900 grammos Douwe Egberts Paloma őrölt kávé is. Ha kilós kávéként tesszük a kosárba, akkor 200 forint tűnt el a zsebünkből észrevétlenül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kilós méz

Egy nagy áruházlánc webes felületén találtunk 900 grammos kiszerelésű Natur-Sz Virágmézet 1899 forintért. Ha itt is elkerüli a figyelmünket, hogy ez bizony nem egy egész kiló, akkor 190 forinttól búcsúzhatunk el a semmire.

Nagy dobozos sör

A korsóval együtt a nagy dobozos sörök is összementek. Egy 0,4 literes alkoholmentes Stella Artois-ért itt 219 forintot kell fizetni. Ebben az esetben egyébként fajlagosan az eddigieknél több, 20 százalék vált köddé a dobozból (a félliteres kiszereléshez viszonyítva). Ennek megfelelően 44 forintot húztak ki a zsebünkből cselesen.

Literes öblítő

Végezetül pedig itt van a Coccolino Creations öblítő koncentrátum, amelybe egy liter helyett csak 0,95 litert töltöttek. Ezt a terméket 559 forintért vásárolhatjuk meg ebben az áruházban, így pedig 28 forintot ügyeskedtek ki a pénztárcánkból.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem