23 °C Budapest
Ilyen egyszerűen fizetheted a csekkjeidet mobilról (x)

Ilyen egyszerűen fizetheted a csekkjeidet mobilról (x)

2017. december 19. 11:00

A sárga csekknek leáldozott.

A technológiai újítások az élet minden területén gyökeresen változtatják meg a korábban megszokott rendszereket. Ahogy a vásárlások egyre nagyobb része történik online, úgy ma már az autópályamatricát is neten fizetjük, a parkolást mobilon intézzük, internetbankon keresztül utalunk, és az online kormányablakban is egyre több minden intézhető. A számlafizetés esetében sincs ez másként, számos innovatív megoldás áll már rendelkezésre, amelyek nagymértékben megkönnyítik az életünket, hiszen a nap 24 órájában, gyakorlatilag bárhol használhatók.

Számlafizetés egy gombnyomással

Bár Magyarországon a közüzemi és egyéb rendszeres számlák jelentős részét továbbra is a készpénzátutalási megbízásokkal (sárga csekk) és a postai számla-befizetési megbízásokkal (fehér csekk) egyenlítik ki, kutatások azt igazolják, hogy ezen a terén is hódít a digitalizáció. A Mastercard 2016-os Impact of Innovation Study reprezentatív kutatásából például az derült ki, hogy a magyarok több mint fele rendezi a közüzemi számláit digitálisan. Erre lehetőséget biztosít többek között az iCsekk alkalmazás, amely a csekken található QR kód leolvasásával működik, és bárhol, bármikor, kényelmesen használható, ahol van internetkapcsolat. A Magyar Posta tájékoztatása szerint a szolgáltatás keretében minden postai QR-kóddal ellátott sárga és fehér csekk befizethető a kód leolvasásával.

Az iCsekk mobilalkalmazás Android és iOS rendszerű készülékekkel érhető el, okostelefonnal vagy tablettel egyaránt használható. A csekken szereplő adatokat nem kell begépelni, hanem a már említett QR-kód leolvasásával lehet betölteni az alkalmazásba. Az e-számlák befizetése pedig még ennél is egyszerűbb: a Díjnet ügyfelei, ha letöltik az iCsekk alkalmazást, és összekötik díjnetes fiókjukkal, akkor a mobiljuk segítségével egy gombnyomással befizethetik a Díjnetnél regisztrált e-számláikat. A kényelem mellett a hibalehetőségeket is csökkenti a megoldás.

Csak a mobil kell hozzá

Az okostelefon mára a mindennapjaink részévé vált, ezt használjuk jegyzetfüzet helyett, térképként, fotózunk vele, és még sorsolhatnánk a felhasználási módokat. Gyakorlatilag hozzánk nőtt a mobil, így kézenfekvő, hogy a csekkeket is ezzel az eszközzel fizessük, gyorsan és biztonságosan.

Az iCsekk alkalmazás biztonsági megoldásai a banki rendszerek biztonsági megoldásaival egyenértékűek. A bankkártya-adatok titkosított formában kerülnek eltárolásra, és van egy kiegészítő fizetési jelszó is, ami további biztonsági szintet jelent. Ha elveszne a telefonunk, a fizetési adatainkhoz akkor sem férnek hozzá, de ha egy esetleges visszaéléstől tartunk, az adott telefonszámra le is tilthatjuk az alkalmazást.

Az iCsekk használatakor a csekkbefizetés sikerességéről a telefon képernyőjén azonnali visszajelzést láthatunk, a fizetés igazolására pedig a bankszámlakivonatunk szolgál, vagyis nem kell gyűjtenünk a sárga csekkek papír alapú bizonylatait. Azt is beállíthatjuk, hogy a sikeres fizetésekről email értesítést kapjunk, sőt, a beolvasott csekkeket egy későbbi időpontban is befizethetjük - ha például ráeszmélünk, hogy nincs a számlánkon elegendő pénz -, ilyen esetben még fizetési emlékeztetőt is kérhetünk. A befizetések időpontját tehát a bevételeinkhez tudjuk ütemezni, a költéseket végig az ellenőrzésünk alatt tarthatjuk.

Az új világ már a küszöbön van

A digitális csekkbefizetés egy fontos állomás a készpénzmentes világ felé vezető úton. Egy átalakulás részesei vagyunk, amelyben a kommunikáció, a szórakozás és a kereskedelem is egyre inkább a digitális térben zajlik. A mobiltárcák megjelenésével már a boltokban is fizethetünk az okostelefonunkkal, egyetlen érintéssel, így nincs szükség plasztiklapra. Sőt, ma már számos, internetre csatlakoztatható fogyasztási eszközbe is fizetési funkciót építenek. A fizetés életre kelhet például egy okosórában, egy autóban, egy hűtőben vagy akár egy fitneszaktivitás-mérőben is. Így a jövőben lehetőségünk lesz arra, hogy - bankkártya vagy készpénz helyett - mindig azzal az eszközzel fizessünk, amelyik az adott szituációban a legkényelmesebb számunkra.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?