12 °C Budapest
Ilyen egyszerűen fizetheted a csekkjeidet mobilról (x)

Ilyen egyszerűen fizetheted a csekkjeidet mobilról (x)

2017. december 19. 11:00

A sárga csekknek leáldozott.

A technológiai újítások az élet minden területén gyökeresen változtatják meg a korábban megszokott rendszereket. Ahogy a vásárlások egyre nagyobb része történik online, úgy ma már az autópályamatricát is neten fizetjük, a parkolást mobilon intézzük, internetbankon keresztül utalunk, és az online kormányablakban is egyre több minden intézhető. A számlafizetés esetében sincs ez másként, számos innovatív megoldás áll már rendelkezésre, amelyek nagymértékben megkönnyítik az életünket, hiszen a nap 24 órájában, gyakorlatilag bárhol használhatók.

Számlafizetés egy gombnyomással

Bár Magyarországon a közüzemi és egyéb rendszeres számlák jelentős részét továbbra is a készpénzátutalási megbízásokkal (sárga csekk) és a postai számla-befizetési megbízásokkal (fehér csekk) egyenlítik ki, kutatások azt igazolják, hogy ezen a terén is hódít a digitalizáció. A Mastercard 2016-os Impact of Innovation Study reprezentatív kutatásából például az derült ki, hogy a magyarok több mint fele rendezi a közüzemi számláit digitálisan. Erre lehetőséget biztosít többek között az iCsekk alkalmazás, amely a csekken található QR kód leolvasásával működik, és bárhol, bármikor, kényelmesen használható, ahol van internetkapcsolat. A Magyar Posta tájékoztatása szerint a szolgáltatás keretében minden postai QR-kóddal ellátott sárga és fehér csekk befizethető a kód leolvasásával.

Az iCsekk mobilalkalmazás Android és iOS rendszerű készülékekkel érhető el, okostelefonnal vagy tablettel egyaránt használható. A csekken szereplő adatokat nem kell begépelni, hanem a már említett QR-kód leolvasásával lehet betölteni az alkalmazásba. Az e-számlák befizetése pedig még ennél is egyszerűbb: a Díjnet ügyfelei, ha letöltik az iCsekk alkalmazást, és összekötik díjnetes fiókjukkal, akkor a mobiljuk segítségével egy gombnyomással befizethetik a Díjnetnél regisztrált e-számláikat. A kényelem mellett a hibalehetőségeket is csökkenti a megoldás.

Csak a mobil kell hozzá

Az okostelefon mára a mindennapjaink részévé vált, ezt használjuk jegyzetfüzet helyett, térképként, fotózunk vele, és még sorsolhatnánk a felhasználási módokat. Gyakorlatilag hozzánk nőtt a mobil, így kézenfekvő, hogy a csekkeket is ezzel az eszközzel fizessük, gyorsan és biztonságosan.

Az iCsekk alkalmazás biztonsági megoldásai a banki rendszerek biztonsági megoldásaival egyenértékűek. A bankkártya-adatok titkosított formában kerülnek eltárolásra, és van egy kiegészítő fizetési jelszó is, ami további biztonsági szintet jelent. Ha elveszne a telefonunk, a fizetési adatainkhoz akkor sem férnek hozzá, de ha egy esetleges visszaéléstől tartunk, az adott telefonszámra le is tilthatjuk az alkalmazást.

Az iCsekk használatakor a csekkbefizetés sikerességéről a telefon képernyőjén azonnali visszajelzést láthatunk, a fizetés igazolására pedig a bankszámlakivonatunk szolgál, vagyis nem kell gyűjtenünk a sárga csekkek papír alapú bizonylatait. Azt is beállíthatjuk, hogy a sikeres fizetésekről email értesítést kapjunk, sőt, a beolvasott csekkeket egy későbbi időpontban is befizethetjük - ha például ráeszmélünk, hogy nincs a számlánkon elegendő pénz -, ilyen esetben még fizetési emlékeztetőt is kérhetünk. A befizetések időpontját tehát a bevételeinkhez tudjuk ütemezni, a költéseket végig az ellenőrzésünk alatt tarthatjuk.

Az új világ már a küszöbön van

A digitális csekkbefizetés egy fontos állomás a készpénzmentes világ felé vezető úton. Egy átalakulás részesei vagyunk, amelyben a kommunikáció, a szórakozás és a kereskedelem is egyre inkább a digitális térben zajlik. A mobiltárcák megjelenésével már a boltokban is fizethetünk az okostelefonunkkal, egyetlen érintéssel, így nincs szükség plasztiklapra. Sőt, ma már számos, internetre csatlakoztatható fogyasztási eszközbe is fizetési funkciót építenek. A fizetés életre kelhet például egy okosórában, egy autóban, egy hűtőben vagy akár egy fitneszaktivitás-mérőben is. Így a jövőben lehetőségünk lesz arra, hogy - bankkártya vagy készpénz helyett - mindig azzal az eszközzel fizessünk, amelyik az adott szituációban a legkényelmesebb számunkra.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06