10 °C Budapest
Ezek Európa nagyivói: a magyarok az élbolyban

Ezek Európa nagyivói: a magyarok az élbolyban

2017. december 5. 15:30

Az EU-n belül csupán néhány országban költ többet a lakosság alkoholra, mint Magyarországon - írja az Index az Eurostat friss adataira hivatkozva. A három balti országon túl még Cseh- és Lengyelország áll előttünk.

A magyaroknál csak öt uniós ország lakossága költötte jövedelmének nagyobb részét alkoholra. A legtöbbet az észtek fordítanak italra, méghozzá a jövedelmük 5,6 százalékát. Utánuk következnek a lettek (4,8%), a litvánok (4,2%), a csehek és a lengyelek (3,6%). A magyar lakosság a jövedelme 2,9 százalékát költi alkoholra, amivel a hatodikak vagyunk a listán, de arányaiban a finnek is ennyit költenek erre a célra.

Egy uniós állampolgár átlagosan jövedelmének 1,6 százalékát költi alkoholra, ez pedig 130 milliárd eurónyi kiadást jelent. Ez az uniós GDP 0,9 százalékát kitevő összeg, egy főre lebontva pedig 250 eurónyi (nagyjából 78 400 forintnyi) kiadást jelent. Nagyjából ennyit költenek az emberek gyógyszerekre és háztartási berendezésekre is átlagosan évente.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?