15 °C Budapest

Van egy kis gond az itthoni klímákkal: ezt jobb, ha tudod a kánikulában

2017. augusztus 2. 15:01

Tombol a hőség, az elkövetkező napokban akár 40 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. Jobb, ha hozzászokunk: az augusztus rengeteg forró napot tartogat még, a hónap második felében is gyakran meghaladja majd a hőmérséklet a 30-32 fokot. Nem csoda, hogy egyre többen szereznek be otthonra klímát, viszont aki még nem tette, de még ebben a hónapban beruházna egyre, annak fel kell készülnie: nem lesz olcsó mulatság, ráadásul a beszerelést végző szakemberek hiánya is gondot okozhat.

A kinti perzselő forrásógot szinte csak klimatizált helyiségben lehet átvészelni. Nem meglepő, hogy a kánikulai időszak beköszöntével ugrásszerűen megnő a kereslet irántuk. Ha tehát még augusztusban szeretnénk klímát vásárolni, érdemes felkészülni rá, hogy nehéz lesz megfelelő szakembert találni, aki be tudja szerelni azt.

Ez azt is jelenti, hogy míg június végén csupán egy-két hetes várakozási idővel kellett számolni, addig most már három-négy hétre készülhetünk. Tehát ha még a napokban megvásároljuk a készüléket, jó eséllyel augusztus végén tudjuk azt elkezdeni használni.

Ráadásul annak, aki most szánta rá magát a vásárlásra, arra is számítania kell, hogy drágább lesz a dolog, mintha néhány hónappal ezelőtt vágott volna bele. "A szomszédos Ausztriában csaknem duplája a szerelési költség, mint itthon, ezért sok szakember inkább próbál ott munkát találni. Ez azzal a következménnyel járhat, hogy a szerelés ára itthon is emelkedhet, ahogy csökken a kínálat képzett szakemberekből. Maga a szerelés eközben már ma sem olcsó mulatság, a munkadíj akár 60-70 ezer forint is lehet, (3-5 méter nyomvonal esetén), ami 10-20 százalékos emelkedést jelent az előző évekhez képest" - írja közleményében a Panasonic Magyarország.

Klímát, mégis miből?

Egy A++-os energiaosztályú alapmodell beszereléssel együtt nagyjából 200-250 ezer forintból jön ki - ezt mondtakét, klímaszereléssel és karbantartással foglalkozó szakember néhány héttel ezelőtt a Pénzcentrumnak. Ha nem alapmodellt, hanem egy kicsit komolyabb berendezést szeretnénk, akkor körülbelül 400 ezer forinttal kell számolnunk.

Az eszköz kiválasztásánál  legfontosabb szempont, hogy a hűteni kívánt helyiség méretéhez megfelelő teljesítményű berendezést válasszunk. Ebben szakember tud segíteni. Mielőtt tehát vásárolnánk, a beszerelést végző szakembernek mindenképp látnia kell a helyszínt.

E mellett mérlegelni kell a következőket is vásárlás előtt:

  • Mire is szeretnénk használni a berendezést: csak hűteni szeretnénk vele, vagy fűtésre is használnánk?
  • A klíma egy komoly befektetés, így az is meghatározó lehet, hogy mennyi időre vállalnak a gyártók garanciát a készülékekre.
  • Ha allergiás vagy asztmás beteg van a családban, célszerű komolyabb szűrőberendezéssel felszerelt klímát választani.
  • Szempont a fogyasztás is: megkerülhetetlen kérdés, hogy a klíma mennyivel dobja meg áramszámlánkat.

Az egyik klímákkal foglalkozó szakember, Széll Ferenc hangsúlyozta, fontos szempont az is, mennyire hangos az adott készülék. De ha jól választunk, akkor minimum 10 évig nem nagyon lesz gond a klímaberendezéssel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csakhogy egy ilyen kiadás nagyon megterhelheti a családi kasszát. Megoldást jelenthet viszont a hitel. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorához fordultunk. Példaszámításunkban 400 ezer forintos hitelösszeggel, 2 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és az ingatlanfelújításra szóló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

A fenti beállítások alapján a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön nyújtja a legjobb kamatot, náluk már 11,62 százalékos THM-mel megkaphatjuk a 400 ezer forintos hitelösszeget, a törlesztőnk pedig havi 18 438 forint. A THM szempontjából jó választás az MKB Mosoly Személyi Kölcsön is. Itt a THM 12,68 százalék, a havi törlesztőrészlet pedig 18 295 forint.

Az UniCredit Stabil kamat személyi kölcsönnél 13,80 százalékos THM-mel számolhatunk, a havi törlesztőrészlet 19 017 forint. Jó döntés lehet a Mohácsi Takarék Bank Fix Takarék Személyi Kölcsöne, amellyel 13,90 százalékos THM mellett 18643 forintos törlesztőrészlet mellett kaphatjuk meg a hitelösszeget,

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsön választása esetén 13,99 százalékos THM-mel számolhatunk, a havi törlesztőnk pedig 19 049 forint lenne. A K&H személyi kölcsönt választva havonta 19 203 forintot kellene fizetnünk, a THm pedig 14,92 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem