18 °C Budapest
Veszélyben a gyümölcstermés, óriási károkat okozott a fagy

Veszélyben a gyümölcstermés, óriási károkat okozott a fagy

2017. május 3. 15:00

Akár 70 százalékos is lehet a virágkár a húsvét utáni fagyok miatt - mondta az InfoRádiónak a Gyümölcs Szövetség elnöke, Csizmadia György. Azok a fajták, amelyek a hideg beállta előtt elvirágoztak, valószínűleg túlélték a nehéz időszakot.

Hogy mennyire rossz a helyzet, az csak másfél-két hét múlva fog látszani, amikor maga a gyümölcshullás bekövetkezik. Bizonyos fajok esetén viszont biztos jelentős lesz a kár. csizmadia példaként a cseresznyét említette, ami belevirágzott a húsvét utáni hideg időszakba, és ennek hatására megfáztak, nem termékenyültek meg a virágok.

A húsvét utáni fagy területtől függően 20-30-70 százalékos virágkárt okozott. A pusztulás mértéke attól függ, hogy elvirágzott-e már az adott gyümölcsfa. Ha például a húsvét előtti pár napban, amikor kellemes, tavaszias idő volt és jártak a méhek, megtermékenyültek, akkor van esély a túlélésre. A húsvét utáni 10 nap a hideg miatt kiesett. Az elmúlt napokban pedig jó idő van, ez okot adhat még a reményre, megtermékenyülhetnek a virágok.

Csizmadia György elmondta, az őszi- és a kajszibarackokkal nincs baj, mert azok elvirágoztak már korábban, csakúgy, mint a cseresznye korai fajtái is. De például

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a Germersdorfi vagy a később érő cseresznyefajták belevirágoztak a fagyba, ezeknél tíz virágból csupán egy maradt meg, ami drasztikus kár.

Idén közepes termésnél jobb nem várható a szakember szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?