20 °C Budapest

Gumibottal jár majd az élelmiszer-rendőrség

2017. április 29. 17:30

Az Országgyűléshez benyújtott friss törvényjavaslat az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását célozza meg több területen. A szigorúbb fellépés egyik eszköze az élelmiszer-rendészet létrehozása. Az élelmiszerrendésznek gumibot, de gázspray is lehet a felszerelésében.


Az Országgyűléshez benyújtott friss törvényjavaslat az élelmiszerellenőrzések szigorítását célozza meg több területen. A szigorúbb fellépés egyik eszköze az élelmiszer rendészet létrehozása. Az élelmiszer-rendész az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv számára jogszabályban meghatározott ellenőrzési feladatokat lát el.

Gumibot, de gázspray is lehet a felszerelésben

- írja a Blokkk.com.

Hát igen, de azt azért meg kell jegyezni, hogy az élelmiszerellenőrzések során azért találkozni lehetett olyan esetekkel, amikor a vétségen kapott vállalkozó, vagy éppen az alkalmazottja nem sok együttműködési készséget mutatott a hatósági ellenőrökkel, sőt. A kérdés mindig az, hol a határ, amikor gumibotot kell rántani. Nyilván már önmagában az övön fityegő gázspray is lehet visszatartó erejű, nem biztos, hogy mindig elő kell kapni.

Akárki nem lehet élelmiszer-rendész - gumibot, vagy gázspray?

Élelmiszer-rendész a külön jogszabályban meghatározott alkalmassági feltételeknek megfelelő személy lehet, aki például nem büntetett előéletű. Nem hiányozhat majd persze az élelmiszer-rendészek névjegyzéke sem. A rendőrség évente ellenőrzi majd, megfelelnek-e a feltételeknek.

Az élelmiszer-rendész számára a rendőrség szolgálati igazolványt és szolgálati jelvényt állíthat majd ki. Az élelmiszer-rendészek esetében alkalmazni kell a rendészeti törvény egyes előírásait is. A törvényjavaslat rögzíti természetesen, hogy a rendészeti feladatokat ellátó személy intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Az arányosság kérdése ugyanakkor vitaforrás lehet, erre azért vannak tapasztalatok más területeken.

A rendészeti jog igyekszik megoldást kínálni arra, hogy vajon végső esetben a gumibot, vagy a gázspray a hatékonyabb eszköz a renitens élelmiszeressel szembeni fellépésben: több lehetséges és alkalmas intézkedés, valamint kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedéssel érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel, vagy károkozással jár. Előtte persze figyelmeztetni is kell. Az esetleg megsérülő árufeltöltőnek, eladónak, raktári munkásnak, vagy a gyártást végző részére segítséget is kell nyújtani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Más is jön: a NÉBIH nyilvántartása kiterjed a tevékenységre is

Az élelmiszer eredete az élelmiszerbiztonság egyik legkényesebb területe. El is kel a szigor, ezért új szabály lesz, hogy ha kétséget kizáró módon nem állapítható meg az élelmiszer eredete, akkor a nyomon követhetőségre vonatkozó előírások megsértése az emberi életet és egészséget veszélyeztető helyzetnek minősül.

A NÉBIH jelenleg nyilvántart minden élelmiszervállalkozást (ez lehet termelő, feldolgozó, vendéglátós, vagy éppen kereskedő is). Ez a FELIR nevet kapta már korábban, ez az élelmiszer vállalkozások nyilvántartási rendszere. Jelenleg minden nyilvántartott élelmiszer vállalkozás kap egy azonosítót és üzletelni - élelmiszert venni, vagy eladni - a vállalkozásoknak csak velük megengedett. Nos, ez a nyilvántartás, ami bárki számára ma is elérhető a NÉBIH honlapján, kiegészül az élelmiszer vállalkozások tevékenységi körének és telephelyeinek listájával. Ez a feketézés elleni fellépést és a nyomonkövetés segítését célozza. Más kérdés persze, hogy a cégnyilvántartás is tartalmazza ezeket az adatokat.

Feltehetően a gyorsabb hatósági fellépés segítése a célja annak, hogy a jövőben az országos főállatorvos állatjárvány kitörése, vagy annak gyanúja esetén Országos Járványvédelmi Központot és Helyi Járványvédelmi Központot állítson fel. Így a szükséges feladatok végrehajtásáért felelős válságstáb felállításáról az országos főállatorvos rendelkezhet.

Már ma is létezik az Élelmiszer Biztonsági Centrum, a NÉBIH kötelékében. A törvényjavaslat pontosítja az ÉBC egyes feladatait. Az ÉBC helyszíni ellenőrzésre feljogosított munkatársa ugyanolyan jogosítványokat kap majd, mint az élelmiszerlánc felügyeleti szervének ellenőrzést végző kormánytisztviselője. Egységes szabályok lesznek a hagyományos boltok és az internetes áruházak próbavásárlására, a mintavételre az élelmiszerek körében. Jelenleg az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a helyszíni ellenőrzés során jogosult ugyan térítésmentesen mintát venni, de az internetes próbavásárláskor az ellenőrzést követően visszaadják a terméket a forgalmazónak. A jövőben azonban ez már nem így lesz, a hatóság valamennyi élelmiszer-vállalkozótól térítésmentesen vehet majd mintát.

A jelenlegi szabályozásnak is célja, hogy az eljárás költsége a jogsértő ügyfelet terhelje, de a számítás módjára nem ad útmutatást. A helyszíni ellenőrzési költségek számításának jogszerűsége így a jelenlegi formában vitatható, ezt kísérli meg orvosolni a törvényjavaslat. A vétkezők mellett a jövőben a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH honlapján megtalálható lesz azoknak az élelmiszerlánc-szereplőknek a névsora, amelyeknél az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv rendellenességet nem talált, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, és nem volt megalapozott panasz ellenük. Így itt is lesznek jó és rossz vállalkozások, hasonlóképpen, mint a fogyasztóvédelemben. És most már igazából is lesz jogosítványa a NÉBIH-nek összehasonlító vizsgálatokat végeznie.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem