11 °C Budapest

Termékbotrány: elrejtették a multik a problémás élelmiszereket

2017. március 30. 15:30

A hét közepén kiderült, semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázatot nem tárt fel a Nébih összehasonlító vizsgálata.  Közel 100 terméket vettek górcső alá, mi pedig megnéztük, hogy a nagyobb élelmiszerláncok e heti akciós kínálatában mekkora hangsúlyt kapnak a Nébih által tesztelt termékek.

Összesen 96, Magyarországon, illetve Ausztriában és Olaszországban forgalmazott, azonos vagy hasonló márkanevű multinacionális élelmiszerterméket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állateledeleket leszámítva 92 élelmiszer-párt vizsgáltak meg. Ebből 26 termék esetében nem azonos termékekről van szó, épp ezért ezek valójában nem is összehasonlíthatóak.

A 68, azonosnak tekinthető termék összevetése során 18 esetben találtak minimális összetételbeli eltérést. Az összehasonlításban gyakran találkozhatunk a világosabb, sötétebb, intenzívebb ízű, krémesebb, keményebb kifejezésekkel, azonban érdemi különbségeket nem igazán tudtak kimutatni az áruk összehasonlításakor .

A talált különbségek pedig nem jelentik azt, hogy a termékek minősége országonként jelentősen eltérő lenne. Nem sikerült tehát bizonyítani, hogy a gyártók megkülönböztetést alkalmaznának a magyar és az osztrák vagy olasz fogyasztók között. Megnéztük, hogy a nagyobb élelmiszerláncok e heti akciós kínálatában mekkora hangsúlyt kapnak a Nébih által górcső alá vett termékek. A 13. heti újságokban csak elvétve bukkantunk egy-egy érintett árucikkre. Ez azonban nem annyira meglepő. A vizsgált közel száz termék a legtöbb élelmiszerüzlet polcain megtalálható, ám csupán elenyésző részét képezi a nagyobb áruházláncok teljes kínálatának.

Interspar

A Müller Riso Tejberizs desszert is szerepelt a teszten, amit most 30 százalékkal olcsóbban, 139 forintért vásárolhatunk meg. A vizsgálat során nem tapasztaltak jelentősebb különbséget a külföldi és magyar termék között. A Pom-Bär Original Burgonyasnack is akciós, most 149 Ft. Ezzel kapcsolatban a Nébih közleményében azt írja, világosabb, kevésbé intenzív íz és illat jellemzi, mint a külföldön vásárolt chipset.

A Nestlé gabonapelyhek 699 forintba kerülnek. A Nébih ezek közül a Nestlé Cookie Crisp gabonapelyhet vizsgálta, ezzel kapcsolatban arra jutottak, hogy a külföldön vett világosabb, mint a magyar termék. A Nesquik Instant cukrozott kakaópor is részt vett a tesztben, ezzel kapcsolatban a Nébih arra az álláspontra jutott, hogy a hazai kakaóporból elkészített ital illata és íze kevésbé intenzív. Az Intersparban a 800 grammos kiszerelésű kakaóhoz 1199 forintért juthatunk hozzá.

A BelVita JóReggelt! Kakaós keksz a Nébih szerint sötétebb színű, intenzívebb ízű, omlósabb állományú, mint a külföldön kapható BelVita kekszeké. Az Intersparban most akkor járunk a legjobban, ha egyből két dobozzal vásárolunk, így ugyanis darabja csak 464 forintba kerül. Akciós a Kozel sör is - amiből egyébként azonosként vetették össze a 4,8 százalékos prémiumot a 4 százalékos sörrel. Utóbbi itt 179 forintért kapható.

KATT! Az Interspar e heti akciós újságját itt találjátok

Spar

A Dr. Oetker Eredeti Puding 4 darabos csomagolásban most 289 forint. A magyar termék állítólag abban különbözik a külföldön árusított terméktől, hogy kevésbé intenzív az íze, és világosabb is. Az osztrák üzletekben vásárolt pudingporból készült pudingot krémesebbnek is találták a magyarnál.

A Kinder Schoko-Bons Tejcsokoládét itt 599 forintért kaphatjuk meg, ami a Nébih szerint semmivel sem rosszabb itthon, mintha külföldön vennénk meg. A Kinder Bueno 179 forintba kerül, a Nébih közleményében kiemeli, nálunk a termék jóval drágább. Igaz, itt az osztrákoktól egy 8 darabos akciós kiszerelést sikerült beszerezni.

A 400 grammos kiszerelésű Pick téliszalámi 2149 forint, ez egyébként a Nébih szerint sötétebb színű és fűszeresebb illatú, mint a külföldön árusított Pick szalámi. Utóbbival kapcsolatban a közleményben egyébként megjegyzik, "élénkebb piros színű és metszésfelülete a szélek felé szárazabb".
Ahogy az Intersparban, itt is 699 a Nestlé gabonapehely és 1199 a Nesquik kakaópor, valamint a BelVita keksz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Klikk! A Spar 13. heti akciós kiadványa ide kattintva nézheted meg

Tesco

Az akciós kiadvány első oldalán szembe találjuk magunkat a Kinder Tejcsokoládé szelettel, 269 forintért adják. A Nébih nem tapasztalt jelentős különbséget az itthon és külföldön beszerzett csokoládék között. 20 százalékkal olcsóbban, 599 forintért vásárolhatunk Kinder Schoko-Bons Tejcsokoládét. A 400 grammos kiszerelésű Pick téliszalámi darabját a héten 2190 forintért szerezhetjük be a hipermarketben. A Dr.Oetker Vanillin-cukor 5 darabos kiszerelésben 169 forint. Ezzel kapcsolatban a Nébih arra jutott, hogy Magyarországon fehérebb színű, de vaníliás illata intenzívebb.

Kattints!Itt a Tesco 13. heti akciós újságja

Auchan

A Haribo Goldbären gumicukorért most 199 forintot kérnek. A Nébih szerint a külföldön kapható termék annyiban különbözik a magyartól, hogy a zöld gumimaci színe élénkebb, az íze intenzívebb. A magyar gumicukror rágósabbnak ítélték.

86 forinttal olcsóbban juthatunk hozzá a héten a Kellogg’s gabonapelyhekhez. A Nébih a Kellogg’s CORN FLAKES-t tesztelte, szerintük ez világosabb színű, mint az osztrák. Különbség az is, hogy az osztrák termékben árpamaláta van, a magyar pedig maláta aromával készült. Ugyanakkor a magyar kukoricapehelyhez adtak vitaminokat és ásványi anyagokat, az osztrákhoz meg nem.

A hónap ajánlata az Auchanban a Kaiser sör, fél liter 179 forintba kerül. A Nébih egy osztrák, 5 százalékos alkoholtartalmú és egy Magyarországon kapható 4,2 százalékos alkoholtartalmú terméket vetett össze. Arra jutottak, hogy a magyar "alacsonyabb beltartalmi értékű", és gyengébb minőségű. No de nem is két ugyanolyan terméket hasonlítottak össze...

A most 699 forintért beszerezhető Rio Mare tonhalkonzervek is részt vettek a teszten, a Nébih szerint érzékszervi tulajdonságaik nem különböztek egymástól.

Katt!Itt találhatod az Auchan e heti akciós kínálatát

Semmit sem találtunk a diszkontokban

A diszkontláncok akciós kínálata között nem találtunk olyan terméket, amelyet a Nébih megvizsgált volna. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a diszkontok gyakorlatilag saját márkás termékeikből élnek. Ezekből viszont kevés akadt a Nébih tesztjén (S budget-termékpárokat vizsgáltak csupán). Ez nem jelenti azt, hogy a diszkontokban nincsenek akciók a héten. Érdemes fellapozni az Aldi újságját és a Lidl kiadványát is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem