-2 °C Budapest

Meglépte a Tesco: betegeken tesztelik az új pénztárakat

2017. január 21. 13:14

Stresszmentesebbé tenné a fizetést sebezhető vásárlói számára a Tesco Skóciában. Az úgynevezett "nyugodt" kasszák már két napig üzemeltek a kísérleti időszakban.

A speciális szükségleteket igénylő vásárlóknak úgynevezett nyugodt kasszákat vezetne be a Tesco a skóciai boltjában, ahol mindenki a saját tempójában vásárolhat majd. A kasszákban a rászoruló vásárlók különleges szükségleteinek felismerésére és ehhez mérten megfelelő ütemű munkavégzésre szakosodott pénztárosok dolgoznának - írja a BBC. 

A vállalat a héten 2 napon keresztül az Alzheimer Scotland nevű szervezettel karöltve tette próbára a módszert.

Kerry Speed, az áruház egyik alkalmazottjának elmondása szerint az ügyfelek részéről első visszajelzések is nagyon pozitívak. Bár ez csak egy egyszerű gesztus, remélik ez mégis sokat jelent majd.

Egyértelmű volt számomra, hogy a pénztárnál a demenciában szenvedő emberek nyomás alatt érzik magukat, de később rájöttem, hogy ez talán másokra is igaz lehet

- tette hozzá.

Wendy Menezies az Alzheimer- Scotland szóvivője elmondta, hogy a szervezet szintén üdvözli a projektet, amely nagyobb függetlenséget biztosíthat a demenciában szenvedő vásárlók számára.

Magyarországon is jól jönnének ilyen kasszák

250 ezer ember szenved a demencia valamelyik fajtájában Magyarországon és 70 százalékuk alzheimeres. Ebből a negyedmillió emberből maximum minden tízedik áll valamilyen kezelés alatt, betegségük további 750 ezer emberre van közvetlen hatással.

Fontos korán észrevenni a tüneteket, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel egy Alzheimer diagnózis után még 5-6 évig élhetünk közel teljes értékű élete

- mondta el korábban a Pénzcentrum kérdésére Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága nevű szervezet elnöke.

Hogyan előzhetjük meg?

Bár az Alzheimer-kór és a többi, demenciával járó megbetegedés pontos okát még nem sikerült kideríteni, számos dolgot már felfedeztünk az agyrunkól. Tudjuk például, hogy jót tesznek neki az antioxidánsok, melyek megtalálhatóak az áfonyában, a kelben és a mogyorófélékben is. Abban is biztosak vagyunk, hogy

a déli népek étrendje is kifejezetten jót tesz az agynak, tehát érdemes sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, halat, gyümölcsöt és vörös bort fogyasztani.

További tény, hogy a sok mosolygás, és a pozitív életszemlélet szintén segíti az agy egészséges működését.

Mindegy, hogy épp fiatal vagy, esetleg már nyugdíjas, a következő öt tippet érdemes megfogadnod. Ezek serkentik az agyad működését és ezáltal segítenek abban, hogy a jövőben is olyan éles legyen az elméd, mint most.

1. Gratulálj magadnak az apró sikerekért is

A Világgazdasági Fórum írása szerint sokkal többet számít az agyadnak, hogy többször élhesse át az elégedettség érzését, minthogy óriási dolgoknak örülhessen. Az is fontos, hogy a napodban felállíts olyan konkrét célokat, melyeket eredményként tudsz megélni. A kutatások már bizonyították, hogy az agyadnak alapvetően mindegy, hogy feladataidban tényleg jól haladtál, vagy csak úgy tekinted, hogy eredményt értél el.

Ami fontos, hogy az elégedettség érzése boldogságot fog okozni, ez pedig jó hatással van agyi működésedre is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2. Maradj fitt

A testmozgás nemcsak az érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkenti. A felgyorsult szívverésnek köszönhetően, egységnyi időn belül több vér, és ezáltal több oxigén jut az agyunkba. Ez gyorsítja az agysejtek képzősését és minél több új agysejtünk van, annál könnyebben tudnak ezek kommunikálni egymással. Emiatt agyunk hatékonyabb lesz, és ez természetesen hozzájárul kognitív képességeink javulásához is.

Érdekes, hogy nem kell naponta órákat az edzőteremben tölteni. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy már napi húsz perc testmozgás jelentősen javítja a memóriánkat.

3. Ne csak a testedet tornáztasd

Mivel az agyunk is egy izom, ezért ha erre az izomcsoportra edzünk, attól fittebb lesz. Ezt ne úgy képzeljük, hogy nyakból súlyokat emelgetünk, hanem próbáljunk meg sokat gondolkodni új dolgokon.

Érdemes nyelveket tanulni, valamilyen hangszeren tanulni zenélni vagy egy novella elolvasása után leírni gondolatainkat, új ötleteinket.

Nem az a lényeg, hogy megvalósítsuk új gondolatainkat, hanem, hogy használjuk az agyunknak azon területeit, vagyis képességeit, melyeket a mindennapok során egyébként hanyagolnánk.

4. Kisfiam, ülj egyenesen!

Nem viccelünk. Az egyenes ülésközbeni testtartást tudósok már összekötötték a jobb közérzettel, a magasabb energiaszint megélésével és a magabiztosság megerősödésével. A tespedés ennek pont az ellenkezőjét okozza: reménytelenséget szül és előhívja legrosszabb emlékeinket és gondolatainkat.

A legnagyobb veszélynek egyébként akkor vagyunk kitéve, amikor a telefonunkkal babrálunk ülve, az asztalunk alatt. Ebben az esetben szinte természetes, hogy összeesik a testtartásunk. Ezt elkerülendő érdemes

  • óránként tudatosan ellenőrizni, hogy magunkat kihúzva ülünk-e,

  • és a kütyüeinket inkább tartsuk közelebb az arcunkhoz, de nyomkodásuk közben is húzzuk ki magunkat.

5.Aludj a telefonodtól távol

Sok féligazság és mítosz terjed az interneten, vállalati faliújságokon és egyéb, forrásmegjelölést nem tartalmazó helyeken arról, hogy a mobilunk milyen hatással van az agyunkra. Ahhoz, hogy biztosat tudjunk mondani a vezetéknélküli eszközök agyra gyakorolt élettani hatásáról, még sok kutatást kell elvégezni, de ami között létezik bizonyított kapcsolat, az

  • az eszközeinkből áradó, úgynevezett kék fény, és
  • az alvásminőség.

Annak ellenére, hogy alszunk, ömlik az információ a telefonunkra: érkeznek emailek, Facebook üzenetek és alkalmazásaink is figyelmeztetéseket küldenek számunkra. Emiatt telefonunk ki-kivilágosodik éjszaka. Minél több ilyen kék fény jut a szemünkbe elalvás előtt, esetleg alvás közben, annál kevésbé fogunk tudni mélyen aludni, ami végsősoron elbutuláshoz is vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?