28 °C Budapest
Sosem gondolnád, mi minden történik a magyar mozikban

Sosem gondolnád, mi minden történik a magyar mozikban

Pénzcentrum
2016. december 28. 11:31

2D, 3D, 4DX, IMAX, VIP - bőven válogathatunk a mozik jegypénztárainál, amikor arról döntünk, milyen filmet szeretnénk nézni. Persze ezeknek a jegytípusoknak az ára is különböző, de vajon csak ez okozza a nagy különbségeket, vagy mozinként valóban eltérnek a jegyárak? A Pénzcentrum most lerántja a leplet a mendemondákról, és még néhány mozis érdekességről.

Manapság egyre többen gondolják azt, hogy egyes mozik között bizony nagy különbségek vannak a jegyárakat illetően. Annak érdekében, hogy ezt kiderítsük megkerestük az egyik legnagyobb mozihálozatot.

Bár vidék és főváros között valóban vannak különbségek, de Budapesten belül a jegyáraink egységesek

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Buda Andrea, a Cinema City PR és marketing igazgatója.

Azt, hogy sokak szerint mozinként változnak a jegyárak, vélhetően az okozza, hogy rengeteg fajta jegytípus közül válogathatunk - ráadásul többféle kedvezményt is kaphatunk. (Azt azért hozzá kell tenni, hogy korábban a Mammutban valóban drágábbak voltak a jegyek.)

Mennyi az annyi?

Az árak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, Buda Andrea elmondása szerint ez a növekedés azonban csak az inflációhoz köthető. Hiszen az elmúlt pár évben nem igazán volt infláció, de az azt megelőző időszakban sokkal magasabb volt az infláció mértéke, mint a jegyárak emelkedése.

Nézzünk néhány aktuális példát a fővárosi jegyárak közül:

 • A hagyományos előadásokra a felnőtt jegy 1 720 forint
 • Míg a 3D-s jegy 1 890, szemüveggel együtt már 2 120 forint
 • Diák-, gyerek -, nyugdíjas-, pedagógus-, fogyatékkal élő jegy 1 280 forintba kerül
 • 3D-ben ugyanez 1 460, szemüveggel pedig 1 690 forint
 • A 2 gyerek+2 felnőtt részére a családi jegy 4 800 forint
 • A kedvezményes szerdai jegy 1 280 forint
 • Az VIP előadásokra pedig a jegyek már 4 140 forintba kerülnek.

A mozihálózatnál a legolcsóbb jegyek közé egyébként a diákjegyek tartoznak, amelyekre hétköznaponként a kapcsolat kártyás kedvezmény is érvényesíthető (15 százalék),

így a jegy csak 1090 forintba kerül.

Mozi = popcoron

Az jól látszik, bármilyen előadásra megyünk, egy ezres alatt nem úszhatjuk meg jegyvásárlást. Ráadásul közel minden második ember a büfében is vásárol valamit, amikor mozizni megy.

A büfében az abszolút kedvenc még mindig a popcorn, de évről évre jön fel a nachos a népszerűségi versenyben, és sokan vásárolnak manapság válogatós gumicukrot is a mozi büfékben. De nagyon divatosnak számítanak a tematikus menük is, amelyeket filmes műanyagpohárban egy figurával együtt vásárolhatunk meg - ezeket sok felnőtt is gyűjti - tette hozzá Buda Andrea.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Melyik film volt idén a legnagyobb durranás?

A mozikban általában év végén és a jó idő ellenére nyáron van a legnagyobb forgalom, ami persze azzal is magyarázható, hogy több sikerfilm is ezekben az időszakokban kerül a mozikba. November 30-ig a Cinema City toplistáját -  A kis kedvencek titkos élete, a Deadpool, és a Star Wars 7 vezette (sokan ugyanis csak 2016 januárjában nézték meg a filmet). Ez a sorrend azonban szinte biztosan változni fog, hiszen csak decemberben került a mozikba a:

 • Zsivány egyes
 • a Kaliforniai álom,
 • az Assassin's creed,
 • és a Vaiana.

A legnépszerűbb (és annak várt filmek) egyébként jól mutatják a magyarok moziba járási szokásait. A legtöbben még mindig a vígjátékokat keresik a mozikban, de sokan ülnek be animációs mesére és a Marvel-univerzumban játszódó akciófilmekre is.

A magyarok nagyon szeretik a vígjátékokat, míg Romániában és Bulgáriában az akciófilmeket kedvelik a legjobban

- tudta meg a Pénzcentrum Buda Andreától.

Bár alapvetően megfigyelhető egy trend, miszerint egyre többet járunk mozizni, de jövőre újabb rekord dőlhet meg, hiszen rengeteg nagy film érkezik majd 2017-ben. Erre nézzünk néhány példát.

Milyen filmek jönnek 2017-ben?

 • A Nagy Fal
 • A galaxis őrzői vol 2.
 • Gru 3
 • A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
 • Halálos iramban 8
 • A szépség és a szörnyeteg
 • Transformers: az utolsó lovag

 

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?