12 °C Budapest

Nyakunkon a karácsony: egymást taposhatják az emberek az üzletekben

2016. november 16. 14:01

Hamarosan megkezdődik a roham a magyar áruházakban, mivel beköszönt a karácsonyi időszak, amely hagyományosan a legnagyobb forgalmat hozza az üzletekben. Idén még korábban kezdődik a szezon, sok helyen már a Black Friday alatt is akciókkal várják a vásárlókat, a legnagyobb forgalom mégis közvetlenül az ünnep előtt várható. A kiskereskedelmi forgalom idén akár az 1000 milliárdos forgalmat is meghaladhatja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerint.

2016. eddig eltelt időszakában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 5 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése. Ez már önmagában azt vetíti előre, hogy nagy karácsonyi roham várható 2016. decemberében.

A sok-sok éves hagyományoknak megfelelően a boltok arany, ezüst és bronz hétvégéken nyitva lesznek (azok is, akik egyébként vasárnap nem húzzák fel a redőnyt), sok áruház pedig hétköznap is megnyújtja a nyitva tartását. Szükség is lesz december 24-én a 14 óráig tartó nyitva tartásra, amit jelenleg a kereskedelmi törvény megenged, mivel sok vásárló az utolsó pillanatokat is kihasználja az ajándékvadászatra.

Nem örülnének a vásárlók a december 24-i nyitva tartás megrövidítésének. A munkaerőhiány miatt minden elérhető kezet megmozgatnak a pultok mögött, de ez sok-sok évvel ezelőtt is így volt. Sorok persze mindig is voltak karácsony táján a pénztárak előtt, amit azért a kereskedők olyan nagyon nem is bánnak (de azért a szokásosnál sokkal hosszabb sorállást azért a pénztáros sem kedveli).

Az első roham fekete pénteken érkezik

Egyre szélesebb körben terjedt el az elmúlt években Magyarországon is a november végi "fekete péntek", a karácsonyi roham nyitánya. Elsősorban a webáruházak, de mellettük egyre több hagyományos bolt hirdet nagyobb leárazást erre az időre, ami a reklám mellett a karácsonyi költekezési időszak megnyújtását is jelenti.

A legnagyobb roham azonban még mindig a bronz és az arany hétvége közötti két hétben várható.

December 24. szombati napra esik, ezt követően december 25-én és 26-án zárva lesznek az üzletek, az előírásoknak megfelelően.

Ezer milliárdot hagyhatunk a boltokban

A kereskedők arra számítanak, hogy 2016. decemberében a korábbi évekhez hasonlóan tovább bővül az áruházi költekezés. A mikulás, a karácsony és a szilveszter az ünnepi étkekhez kellő élelmiszerek, valamint az ajándékok vásárlása egyaránt felfelé húzza a kiskereskedelem mérlegét.

Az előzetes számítások szerint decemberben 5 százalékkal nőhet az áruházi költekezés, ami továbbra is kiemelkedő mértéket jelent. Nem zárható ki azonban meglepetés, nagyobb növekedés sem, hiszen a keresetek eddig is 7-8 százalékkal nőttek, ráadásul sok területen év közben folyamatos volt a bérek emelkedése, decemberben pedig még vastagabb boríték is várható számos vállalkozásnál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az előbbiek alapján a 2016. évi decemberi teljes kiskereskedelmi forgalom mintegy 50 milliárd forinttal lehet több az előző évinél. Az élelmiszer és az iparcikk vásárlások értéke is ezt megközelítő nagyságrendben emelkedhet.

Ünnepi asztal, ajándékok

A bolti költekezés folyamatos emelkedése nyomán előreláthatóan némileg több jut az ünnepi alkalmakra, élelmiszerekre és a karácsonykor elmaradhatatlan ajándékokra. 2016-ban előreláthatóan az ünnepi asztalra valókra, továbbá az ajándékokra egyaránt 90-90 milliárd forintot költhetnek a vásárlók. Az év végi ünnepekre mindezek alapján összesen legalább 180 milliárd forintot költhetnek majd a családok.

Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, nagyobbrészt különböző játék, könyv, műszaki cikk, számítástechnikai, elektronikai termék, ruhaféle, illatszer, vagy éppen valamilyen háztartási felszerelés lesz a fenyőfák alatt. Természetesen az ünnepekre időzített újdonságokból ugrik meg leginkább egy-egy árucsoporton belül az ajándékvásárlás.

Csere-bere, akció majd utána

A kereskedők a nem tetsző, kétszer kapott, rossz méretű ajándékokat az ünnepek után kicserélik, amire egyébként jogszabály nem kötelezi őket. Nyugtát persze kell vinni, a terméknek pedig hibátlannak kell lennie. Nyugtát persze nem illik az ajándék mellé adni, de aki ajándékot vesz, jobb, ha nem dobja el, hanem megőrzi.

Felesleges a boltostól írást is kérni a csere-bere vállalására, hiszen az üzletben kiszolgáló eladónak, pénztárosnak erre nincs is joga, de az elmúlt évek gyakorlata alapján teljesen felesleges is. Nem marad el a két ünnep (karácsony és szilveszter) közötti akciózás az áruházakban, de hát erre december 29-ig várni kell. Természetesen lesz olyan boltos, aki már december 24. előtt belevág az akciózásba, de ez megfigyelhető volt a korábbi években is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem