4 °C Budapest
A magyar ATM-ek titka: ezért nem mindegy, hol veszed ki a pénzed

A magyar ATM-ek titka: ezért nem mindegy, hol veszed ki a pénzed

Pénzcentrum
2016. augusztus 10. 05:41

Sok fejfájást okozhat a hétköznapokban, ha gyakran szeretnénk készpénzzel fizetni. A boltosok nem minden bankjegyet fogadnak el, az automatákban pedig nincs mindig minden címletből, ráadásul a legtöbbször trükköznünk kell az összegekkel, ha kisebb bankjegyeket is szeretnénk kapni. Vannak persze olyan ATM-ek, ahol kiválaszthatjuk, milyen címleteket szeretnénk, de miért nincs ez mindenhol így?


A korábbi évekre jellemző csökkenés után 2015-ben ismét többször vettünk fel készpénzt és a készpénzfelvételek értéke is növekedett: összesen 7 százalékkal. A tranzakciók átlagértéke így elérte a 63 ezer forintot. Nagyon nem mindegy azonban, hol vesszük fel a pénzt.

A készpénzfelvételek 96 százaléka ugyanis az ATM-eknél történik, ott pedig a tranzakciók átlagértéke 59 ezer forint volt

- derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb fizetési rendszer jelentéséből.

Ezzel szemben a vállalati szektorra jellemző bankfióki POS-terminálos készpénzfelvételek átlagértéke már közel 185 ezer forintra tehető.

Miért nem fogadják el a boltban a pénzünk?

A pénzfelvételek után gyakran szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a kisboltban nem fogadják el a pénztárnál a nagyobb címletű bankjegyeinket. És ezt a boltosok meg is tehetik, ugyanis a készpénzes fizetések során az a szabály, hogy minden az MNB által kibocsátott forintbankjegyet és érmét ésszerű keretek között névértéken el kell fogadni. Az észszerűség pedig azt jelenti, hogy például

visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

Hogyan vehetünk ki pénzt?

Sok banknál még mindig kénytelenek vagyunk a "más összeg" gombra nyomni, ha félünk attól, hogy csak nagy címletet ad majd ki az automata.

Az OTP Banknál például a legkisebb összeg a gyorsgombok között az ezres, ezt követően pedig 5, 10, 25, 50 és 100 ezer forintos tételek közül lehet választani.

Az FHB Banknál 5, 10, 20, 50, 75, 100, és akár 150 ezer forintos gyorsgombok közül is válogathatunk.

Hasonló a K&H Bank listája is, náluk ezer, 5, 10, 15, 20 és 50 ezer forintos lehetőséget kínál fel alapból az automata.

Az MKB Bank ATM-jeit választó ügyfelek ezer, 5, 10, 20, 40, 70, 100 ezer forintos összegek közül választhatnak.

A CIB Banknál pedig nincs ezres, de az 5, 10, 20, 50 ezres gomb itt is megtalálható, valamint ezen felül 100, de akár 150 ezres lehetőséget is felkínál az ATM.

A Budapest Bank válaszából pedig megtudtuk, hogy náluk a 8 legjellemzőbb készpénzfelvételi összegek közül válogathatunk.

Végződjön kilencesre

Néhány bank egyébként azt tanácsolja, hogy a felajánlott kerek összegek helyett írjuk be mi magunk, hogy milyen összeget szeretnénk. Ha például 20 ezer helyett csak 19 ezer forintot kérünk, akkor már többféle kisebb címletet is kiadhat az ATM. Vannak azonban olyan pénzintézetek, ahol a gyorsgombok között is megtaláljuk ezeket az összegeket:

A Takarékok automatáinak gyorsmenüiben például 4, 9, 19, 29, 50, 100, 200 ezer forintos értékek szerepelnek.

Az UniCredit Banknál pedig 5, 9, 15, 19, 50, 75, 100 ezer forintos gyorsgombok vannak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kivétel erősíti a szabályt

Az általunk megkeresett bankok közül jelenleg egyedül az ErsteBank automatáinál van lehetőségünk kiválasztani azt, hogy a felvenni kívánt összeget milyen címletekben kérjük. Náluk a gyorsgombok ezer forinttól egészen 200 ezer forintig megtalálhatóak, de azt, hogy milyen címletekben szeretnénk a pénzt, már mi döntjük el.

  • 1 000
  • 5 000
  • 10 000 és
  • 20 000 forintos bankjegyek közül választhatjuk ki, hogy melyikből, mennyit szeretnénk.

Érdemes azonban tudnunk, hogy ez nemcsak a bank ügyfeleinek elérhető, hanem mindenkinek, aki a pénzintézet automatájából vesz fel készpénzt. Ha ugyanis igényeltük a bankunknál a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt, akkor akár az Erste ATM-jéből is díjak felszámítása nélkül, ingyen vehetünk fel pénzt, így lehetőségünk van a címletválasztás szabadságával élni.

Mitől függ, milyen bankjegyek vannak az ATM-ekben?

Azt, hogy az automatákból egyébként milyen címletekben tudjuk felvenni a pénzt sok tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabbakat a több pénzintézet automatáját is üzemeltető Trezex Hungaria Zrt.-t tudtuk meg. Nem mindegy például, hogy:

  • Mennyire népszerű egy adott címlet

A 2 000 forintos bankjegyünk például nem annyira népszerű, ezért ezt csak egy bank automatájából tudjuk beszerezni. Míg az 1 000 forintos bankjegy szinte az összes ATM-ben megtalálható.

  • Hol van az ATM

Ha az automatát inkább vállalkozások használják, akkor általában nagyobb címleteket tesznek bele, míg a lakosság által kedvelt helyeken, vagy például az egyetemek környékén kisebb címletek fogynak jobban. De egy városban vagy épp egy faluban is teljesen mások a készpénzfelvételi szokások.

  • Melyik bank használja az automatát

Bankonként jelentősen változhat az, hogy milyen címleteket kérnek a gépekbe. Persze az sem mindegy, hogy az automatában hány kazetta van - vagyis, hányféle címletet tud külön kezelni egy adott gép. De általánosságban elmondható, hogy 4 különböző címlet közül választhatunk az ATM-eknél: a legnépszerűbb bankjegyek közé pedig az 1 000-es, az 5 000-es és a 10 000-es tartozik.

Leginkább az adott ATM-nél jellemző készpénzfelvételi szokások határozzák meg azt, hogy milyen címletű bankjegyek kerülnek a gépekbe

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Az általunk megkérdezett bankok pedig hasonlóan válaszoltak, amikor arról kérdeztük őket, hogy miért nincsen az ATM-eken címletválasztási lehetőség. A legtöbb pénzintézet elmondása szerint

nincsen ilyen jellegű ügyféligény és ezért a közeljövőben sem tervezik a címletválasztás bevezetést az automatáiknál.

Volt, aki technikai okokra hivatkozott, de sok bank mondta azt, hogy fontosabbnak tartják, hogy az ATM-ek folyamatosan töltve legyenek és így megszakítás nélkül működni tudjanak.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?