1 °C Budapest
Retteghetünk, ha vége a nyárnak: nem lesz eladó a boltban?

Retteghetünk, ha vége a nyárnak: nem lesz eladó a boltban?

Pénzcentrum
2016. július 27. 10:01

A nyári hónapokban diákmunkásokkal pótolja ki munkaerő állományát a kereskedelmi szektor. Mi lesz azonban, ha vége a nyárnak és az idénymunkások visszamennek dolgozni? Áremelést, kongó boltokat és a magyar termékek naplementéjét jósolja ma reggel a Magyar Idők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vasárnapi boltzár megszűntetését megelőzően hozzávetőlegesen tízezer munkavállaló hiányzott a kereskedelmi szektorból. Mivel a vasármapi újranyitással további pozíciók ezrei nyíltak meg, az intézkedés csak súlyosbította a boltokra jellemző munkaerőhiányt.

Ha vége lesz a nyári szünetnek, akkor további, jellemzően idénymunkát végző dolgozó kerül ki az ágazatból. Ahhoz, hogy vonzóbbá tegyék az áruhzái munkát, béremelésre lesz szükség. Ennek fedezetére azonban kormányzati tehercsökkentést vár az ágazat, mert azt saját zsebből a boltok csak áremeléssel, vagy a drágább magyar termékek, olcsóbb külföldi árukra való cserélésével tudnák csak fedezni.

A főleg nagyvállalatokat tömörítő Oszágos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György elmondta:

Egy kereskedelmi vállalkozás üzleti alapokon működik. A vállalatoknak éves terveik vannak az elvárható forgalommal, illetve a haszonnal kapcsolatban, nem elsősorban a nyereségük terhére vállalják az újabb kötelezettségeket.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?