24 °C Budapest
Bonyolódik az étolaj-botrány

Bonyolódik az étolaj-botrány

2016. június 27. 09:00

Megvizsgálja a Nébih azokat a gyanús étolajokat, amelyeket egy szakértői csoport talált nemrég több hazai üzletben. Az adóhatóság azt állítja, hogy szigorúan fellépnek a csalók ellen, ám úgy látszik, nem sikerül elriasztaniuk a bűnözőket - írja a Magyar Nemzet.

Gyanús, vélhetőleg áfacsalásból származó étolajokat talált nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az itthon előállított étolaj literenkénti ára 400-510 forint körül mozog, míg a gyanús termékek között volt olyan, amely alig érte el a 300 forintot.

A szakértők szerint a különbségre az lehet a magyarázat, hogy elcsalták a termékek áfáját. Ráadásul az étolajok címkéire bizonytalan hátterű cseh, ukrán, szerb, horvát cégek kerültek.

A hatóság 2008 óta több mint 9 ezer vizsgálatot végzett ebben a termékcsoportban, de nem talált hiányosságokat mostanában. A bejelentés hatására viszont azonnal megkezdi az ellenőrzést.

A vizsgálatot az is nehezíti, hogy az uniós előírások szerint e termékkörnél nem kell feltüntetni a gyártót.

A kétes eredetű áruk beáramlását szeretné megakadályozni az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése. Az adóhatóság adatai szerint a rendszer segítségével 2011 óta ezres nagyságrendben buktak le étolajjal üzletelő csalók. Ám a lebukások, úgy látszik, mégsem riasztották el a bűnözői köröket. A szakértői csoport ugyanis arra is rávilágított, hogy négyből három cég továbbra is működik azok közül, amelyek a 2014-es, áfacsalásban érintett vállalkozások listáján szerepeltek - írja a Magyar Nemzet.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?