27 °C Budapest
Itt a nagy narancslé-teszt: vajon melyik a legjobb?

Itt a nagy narancslé-teszt: vajon melyik a legjobb?

2016. április 22. 18:00

A frissen facsart narancsleveket ellenőrizte legfrissebb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság munkatársai tíz vendéglátóhelyen vizsgálták a termékek előállítását és forgalmazását, az alapanyagok minőségét és nyomon követhetőségét. A 160 levett mintából mintegy 3800 paramétert - többek között C-vitamin és cukortartalmat - mértek meg a szakemberek.


A Szupermenta áprilisi terméktesztjén tíz nagy forgalmú, budapesti és környéki helyszínen vizsgálódtak a NÉBIH szakemberei. Jó hír, hogy a vendéglátóipari terméknek számító facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek. Ilyen kritérium például, hogy csak egészséges és megfelelően képzett emberek dolgozzanak a vendéglátóhelyen, vagy, hogy mosható és jó állapotú eszközöket és ivóvíz minőségű vizet használjanak.

Akadtak pontatlanságok is: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek, mivel a vállalkozások - együttműködve a hatósággal - a lehető legrövidebb időn belül kijavították a hiányosságokat.

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomonkövethetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A helyszíneken vett 160 mintából érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek a NÉBIH laboratóriumában. Megmérték továbbá a minták savfokát, ami a termék mikrobiológiai állapotára kedvező hatással bíró 3,4-3,8-as tartományba esett. Ebben a pH tartományban a megbetegedést és romlást okozó baktériumok élettevékenysége korlátozott, ami élelmiszerbiztonsági szempontból rendkívül előnyös és megnyugtató.

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat. Két enterovírus, a Hepatitis A és Norovírus jelenlétét is vizsgálták, a narancsok héján és a narancslevekben egyaránt, amely megnyugtató, azaz negatív eredménnyel zárult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tápanyagtáblázat adatai alapján a narancs, mint gyümölcs átlagos cukortartalma 10,6 g/100 g, míg C-vitamin tartalma 50 mg/100 g. A frissen facsart narancslevek átlag C-vitamin tartalma 49,67 mg/100 ml, míg cukortartalma 7,2-12,8 g/100 g közötti értékeket mutatott. Összehasonlításképp: az iparilag előállított 100%-os (például a kereskedelemben kapható dobozos, flakonos) narancslevek átlag C-vitamin tartalma 30 mg/100g.

Az érzékszervi bírálat során pontozták a narancslevek ízét, színét és illatát. Az eredmények alapján elmondható, hogy a narancsok facsarás előtti tárolási hőmérséklete befolyásolja a termék minőségét, az élmezőnyben végzett italoknál ugyanis felhasználás előtt hűtve tárolták a gyümölcsöket. Szintén meghatározó volt a cukortartalom, jellemzően a közepes cukor tartalmú narancslevek szerepeltek jobban. Számít a technológia is: a kézi facsarású italok ugyanis testesebbek, rosttartalomban és gyümölcsdarabokban gazdagabbak voltak, mint a gépi facsarásúak. Maximális pontszámot is kizárólag ilyen termékek értek el a bírálaton.

A teszt végső sorrendje a helyszíni szemle, az érzékszervi értékelés, és a mikrobiológiai eredmények alapján alakult ki. Az élen a Gerbeaud Cukrászda terméke végzett. Második helyezett a Cortesi WestEnd-ben működő üzlete, míg harmadik a Marché Restaurant (M0 Alacskai pihenő) frissen facsart narancsleve lett.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?