2 °C Budapest

Ínséges időkre készülhetnek a dohányosok

2015. november 17. 12:05

Marlboro, Multifilter, Philip Morris, Benson&Hedges, Golden Gate, Symphonia, Mustang, Főnix, West, Gauloises, Davidoff - ezek a márkák hamarosan mind eltűnhetnek a trafikok polcairól, november 17-ig ugyanis sem a Philip Morris, sem az Imperial Tobacco nem egyezett meg az állami dohányellátóval.

Keddtől pedig már csak egyetlen társaság szállíthat cigarettát a dohányboltokba. Mint ismert, a koncessziót egy sokat vitatott és az EU által is kifogásolt pályázaton Sánta János cége, a Tabán Trafik nyerte el a British American Tobaccóval (BAT) karöltve. A belőlük összeálló Országos Dohányboltellátó (ODBE) egy doboz cigaretta árának nagyjából 3 százalékát teszi el, emiatt viszont a gyártók ennél nagyobb mértékű áremelésre kényszerülnek.

Átmenetileg azonban több márka el is tűnhet: a legnagyobbak közül hamarosan csak a BAT termékei lesznek majd jelen, sem a Phillip Morris, sem az Imperial Tobacco nem egyezett meg az ODBE-val. Állítólag kivárnak, jó esély van ugyanis arra, hogy az Európai Bizottság elkaszálja a dohányellátós törvényt, és akárcsak számos korábbi esetben, vissza kell csinálni az egészet.

Az ODBE kizárólagos trafikellátási joga egyébként november 1-jétől él, de az átmeneti időszakban várható malőrök miatt beiktattak a törvénybe egy kéthetes türelmi időszakot, így november 17-ig az ODBE mellett még a régi szereplők is szállíthatnak a dohányboltokba.

A trafikosoknak élniük is kellett a lehetőséggel, ha nem akartak áruhiánytól szenvedni. November elején még mindenki a bejáratott csatornákon szerezte be a Philip Morris és az Imperial termékeit. Trafikos forrásaink szerint mindenki betárazott az ínséges időkre, a raktárkapacitások azonban végesek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fodor Sándor, az ODBE kommunikációs vezetője az Indexnek elmondta, a két nagy céggel továbbra sincs megállapodás, eddig mindössze az Alföld Tabakkal, a BAT-tal, a Continentallal, a Danczekkel, a Tabán Trafikkal, a TTI-vel és a JTI-vel sikerült megállapodni.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?