21 °C Budapest
Beszóltak a boltosok Orbánéknak: ez nem így működik

Beszóltak a boltosok Orbánéknak: ez nem így működik

2015. október 28. 16:46

Vélhetően uniós jogot sért az a friss kormányzati elképzelés, amely előírná a kiskereskedőknek, hogy 70 négyzetméterenként minimum egy munkavállalót kellene foglalkoztatniuk. Az intézkedés ugyan már jövőre életbe is lépne, egyeztetés azonban ezúttal sem volt a szakmai szervezetekkel, illetve a piaci szereplőkkel.

Nagy valószínűséggel uniós jogba ütközik a kormány tervezett intézkedése, miszerint a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakban az alapterülethez kötnék a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárától.

Mindenképp meglepett minket a javaslat, erre semmiképp nem számítottunk. Egyrészt semmiféle előzetes egyeztetés nem volt a témában, másrészt sehol Európában nincsen arra példa, hogy előírnák a négyzetméterenként foglakoztatni kötelező alkalmazottak számát - így valószínűleg uniós jogot is sért

- fogalmazott megkeresésünkre Vámos György.

A multik is értetlenül állnak a lépés előtt, nyilatkozni azonban érdemi információk hiányában egyelőre egyáltalán nem, vagy csak szűkszavúan voltak hajlandóak:

Az adott témáról a médián keresztül értesültünk. Konkrétumokról nem tudunk, így az említett téma kapcsán érdemben nem tudunk nyilatkozni

- reagált a Pénzcentrum megkeresésére a Lidl Magyarország.

Egyelőre csupán egy sajtóhírrel állunk szemben, kíváncsian várjuk a fejleményeket és természetesen továbbra is nyitottak vagyunk a párbeszédre a döntéshozókkal

- mondta el megkeresésünkre a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

Hol itt a logika?

A Magyar Idők ágazati becslésekre hivatkozva egyébként azzal számol, hogy a szektort érintő újabb szabályozás következtében a hiper- és szupermarketekben és diszkontokban duplájára emelkedne az alkalmazottak száma.

Mint azt a "kormányzati napilapban" érvként említik:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lépés megoldaná az évek óta elmaradt béremelések miatt a kiskereskedelemben mára kialakult súlyos munkaerőhiányt.

Ez az állítás azonban közgazdaságtani szempontból igencsak logikátlan. Vámos György szerint ugyanis:

Ez a javaslat egyértelmű kényszerköltséget jelentene a vállalkozásoknak, amit főként bércsökkentéssel tudnának valahogy kigazdálkodni. Leegyszerűsítve: aki már az adott vállalkozásnál dolgozik, annak csökkeni fog a bére, akit pedig felvesznek, azt a lehető legalacsonyabb béren fogják majd alkalmazni. A munkaerőhiányon pedig semmit sem enyhítene, mert hiába írnák elő egy kiskereskedőnek, hogy vegyen fel mondjuk két hentest, ha szakképzett munkaerő híján jelenleg egyet sem talál

- fogalmazott Vámos György.

A "kormányzati napilap" értesülése szerint az intézkedés egyébként már jövőre életbe is lépne.

Pénzcentrum vélemény
A Portfolio elemzői véleménye szerint a kötelezően előírt dolgozói létszám fura ízű lépés, aminél feltehetően piacbarátabb megoldás lenne a kiskereskedelmi cégek hatékonyabb ellenőrzése.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?