22 °C Budapest

A kisboltoknak okozott gondot a vasárnapi boltzár?

2015. október 12. 10:01

Fél éve vezették be a vasárnapi boltzárat, az eddigi tapasztalatok alapján a multik jobban alkalmazkodtak a megváltozott környezethez, mint a kisboltok - írja a Népszava.

A vásárlók mellett leginkább a kis- és közepes vállalkozásoknak okozott hátrányt a hétvégi boltzár, míg a nagy, multinacionális hátterű kiskereskedelmi láncok hamar rendezték soraikat és a maguk javára fordították az intézkedéseket. A multik többségénél a forgalom nem csökkent a borúlátó előrejelzések mértékével, sőt, volt amelyiknél növekedést is tapasztaltak, a kicsik közül viszont sokan kifejezetten rosszul jártak. A kormányzati kommunikáció pedig egyebek mellett éppen a hazai kisvállalkozások előnyhöz juttatásával indokolta a kereskedelemben idén március 15-től a kereskedelemben bevezetett, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabályt.

Összességében a vasárnapi pihenőnap nem okozott károkat a kiskereskedelemben, a statisztikai adatok szerint eltérő mértékben ugyan, de hónapról hónapra nő a kiskereskedelmi forgalom. A kisméretű boltok között is akad, amelyek forgalomnövekedésről számol be, azonban különösen a bevásárlóközpontokban található kis üzletek nem tudták visszanyerni a vasárnapi zárva tartás miatti forgalom, illetve bevételkiesést.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM