24 °C Budapest
Minden nap belefutunk, pedig 50 ezer forintos bírság jár érte

Minden nap belefutunk, pedig 50 ezer forintos bírság jár érte

2015. február 10. 11:15

Bírságolás, szabálysértési eljárás, súlyos esetben elzárás. Nagyjából csak ennyit tehetnek a hatóságok az időről időre felbukkanó illegális árusok ellen. Azt nem nagyon lehet elérni, hogy ne jöjjek vissza például ugyanabba az aluljáróba, mint ahol egy hete megbüntették őket.

Illegális árusok kínáltak gyümölcsöket és zöldségeket a Nagyvárad téri aluljáróban január végén. Az eset kapcsán bejelentést tettünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, akik a helyszíni vizsgálat és ellenőrzés nyomán megállapították, hogy engedély nélkül, nyomonkövethetetlen forrásból származó árut értékesítettek az alkalmi kofák.

50 ezer forintos bírságot kellett megfizetniük, plusz 4300 forint eljárási költséget.

Azonban egy héttel az eset és a bírságolás után újra feltűntek az árusok az aluljáróban, ahogy országszerte sok más helyen is találkozhatunk velük. Sőt, ma reggel ugyanúgy találkoztunk velük a Nagyvárad téri aluljáróban. Ha ugyanazok, ha nem, kíváncsiak voltunk, mi a helyzet az ilyen esetekben. Mit tehetnek a hatóságok az ellen, hogy újra és újra illegális termékeket áruljanak ezeken a területeken, amik akár az egészségre is veszélyesek lehetnek?

Ott a kamera, majd az alapján megtalálják őket

A fővárosi nagy forgalmú gyalogos aluljárókban elhelyezett térfigyelő kamerák képei ugyan megjelennek a Fővárosi Ügyeleti és Információs Központban, de nem rögzítik őket. Így utólagos ellenőrzésre, az illegális tevékenység bizonyítására később nincs lehetőség.

Amennyiben a térfigyelő kamerák képein a közterület-felügyelő feladatkörébe tartozó jogellenes cselekmény látható, munkatársaink intézkednek arra vonatkozóan, hogy a legközelebbi közterület-felügyelő járőrt a helyszínre irányítsák.

- mondta el a Pénzcentrumnak Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) szolgálati igazgatóhelyettese. Így ha épp elcsípik őket, akkor tudnak eljárni ellenük.

Akkor marad az állandó ellenőrzés

Amennyiben valaki közterületen, tehát például egy aluljáróban a Nagyvárad téren jogtalanul árusít - azaz nincs rá engedélye -, szabálysértést követ el. Emiatt a közterület-felügyelő is kiszabhat helyszíni bírságot, de csak a törvény által meghatározott esetekben. Viszont a rendőrség általánosságban is jogosult a bírságolásra.

A helyszíni bírság mértéke 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet.

A bírságoláson túl a közterület-felügyelő szabálysértési eljárást is indíthat az árus ellen, és ideiglenesen lefoglalhatja az árut, termékeket. Adóigazgatási, jövedéki jogsértés esetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is eljárhat az árusok ellen, tehát például ha alkoholtermékeket árulnának illegálisan, abban az esetben a NAV emberei is felléphetnének ellenük. Velük együttműködve pedig a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság is segíti a munkát - tájékoztatta a Pénzcentrumot a FÖRI.

Ha valakit 6 hónapon belül már a második szabálysértésén kapnak, akkor a helyszíni bírság összegének kétszeresét, harmadik alkalommal már a háromszorosát kell megfizetni.

Ezek mellett mint láttuk, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is eljárhat ilyen esetekben, de csak akkor, ha élelmiszert árulnak illegálisan. A NÉBIH-et egyébként bármilyen élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos helyzet kapcsán fel lehet hívni, illetve egy okostelefonos alkalmazás segítségével is bejelentést lehet már tenni.

De miért nem szabad ilyen árusoktól vásárolni élelmiszert?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint az aluljárókban forgalmazott termékek eredete a legtöbb esetben ismeretlen: az édességeket, csokoládékat általában már a fogyasztási idő lejárta után értékesítik, a zöldség- és gyümölcsfélék származási helyét sem tudják igazolni. Sokszor maguk az alkalmi kofák tesznek arról, hogy az általuk kínált termékek beazonosíthatatlanok legyenek.

Ezek a termékek súlyos megbetegedéseket okozhatnak, részben a lejárt szavatosság, az ismeretlen eredet miatt (például azt sem lehet tudni, milyen vegyi anyagokkal kezelték a gyümölcsöket), részben pedig az alapvető higiéniai előírásokat is nélkülöző tárolás, szállítás, árusítás miatt. Komoly fertőző betegségeket kockáztat az, aki az aluljárók kartondobozairól vásárol.

A szabálysértési eljárás

Ha szabálysértési eljárás indul valaki ellen, többféle végkifejlettel is számolhat. Egyrészt a helyszíni bírság helyett pénzbírsággal sújtható, melynek

felső határa a szabálysértéstől függően már 300 ezer forintra nő.

Emellett szabálysértési elzárás is következhet az eljárás végén. Ha a bíróság úgy ítéli, legfeljebb 60 nap elzárásra kötelezhető a szabálysértő. Vagy közérdekű munka is lehet a büntetés, amit legalább heti egyszer, pihenőnapon vagy szabadidőben kell díjazás nélkül elvégezni. 6 órányi munkától kezdve egészen 180-at is kiszabhat a bíróság.

Ez utóbbit akkor is lehet választani, amikor valaki határidőn belül nem fizeti ki a bírságot, és emiatt elzárásra ítélné a bíróság. Kérvényezni kell, hogy az elzárás helyett közmunkát lehessen inkább végezni. Kevésbé súlyos esetekben egyébként a büntetés helyett csak figyelmeztetésben részesítenek - tájékoztat a Társaság a Szabadságjogokért.

Ebben az esetben is rosszabbul járnak a visszaesők, az elzárási napok 60 helyett 90-re nőhetnek, illetve a pénzbírság felkúszhat akár 450 ezer forintra is.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?