Milliós bírság élelmiszerekre: ezekkel már nem mérgeznek

Pénzcentrum
2014. április 15. 15:02

A magyar húsipari ágazat kifehérítése a cél, hogy ellenőrzött, jó minőségű élelmiszer kerülhessen a fogyasztók asztalaira egész évben, hangzott el a Hússzövetség keddi sajtótájékoztatóján. A húsvéti ünnepek közeledtével ez a kérdés különösen fontos, nagyon könnyű az olcsó termékek közül válogatva beleszaladni egy-egy akár egészségre káros termékbe is. De a fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően évről évre kevesebb efféle botrányról hallani, és mára a fogyasztók is kezdik tudatosabban kiválasztani, mi kerül az asztalra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az élelmiszerellenőrzések során a kiemelt ügyekkel foglalkozó ellenőrző bizottság az elmúlt év alatt majdnem 200 millió forint bírságot rótt ki összesen, 8,2 milliárd forint be nem fizetett, elcsalt áfát hajtott be, és 1031 tonna élelmiszer megsemmisítését végezte el - mondta el Gombos Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályvezetője. A élelmiszerbiztonsági vizsgálatok emellett számos területen és formában zajlanak folyamatosan, például vannak előre eltervezett üzemi ellenőrzések, élelmiszerláncokhoz kötött ellenőrzések, bejelentések alapján történő ellenőrzések, és rendszeres uniós kivizsgálások (RASSF kivizsgálások): ezekre azért van szükség, ha bármelyik tagországban probléma van, a többi tagország is azonnal vizsgálatot indíthasson, hogy mindenütt kivonhassák a forgalomból a kérdéses terméket. Az ágazatra kiszabott tavalyi összbírság Gombos elmondása szerint több mint 900 millió forint, összesen 3587 efféle eljárást indítottak. Most április 7. és 21. között fokozott ellenőrzés folyik, melynek célterületei a húsvéti termékek: a hús és húskészítmény forgalmazás és előállítás, tojás, édesipari termékek, alkoholos italok, borászati termékek, zöldség és gyümölcs, élőállat - bárány és nyúl, tiltott állati eredetű fehérjetartalom felbukkanása a termékekben.

2012-ben sertéslétszám 3 millió alá süllyedt, és ez nagy visszaesés volt, kormányzati beavatkozásra volt szükség, hogy a csökkenés megálljon - mondta el Horváth István miniszteri biztos, a kormány sertésprogramjának felügyelője. Ezért 2013 februárjában elindult a sertésprogram, melynek keretei között a sertéstenyésztés- és feldolgozás felvirágoztatása volt a cél. Az idei költségvetésből pedig már 1,6 milliárd forintot különítettek el az ipar számára. Azt remélik, hogy a fejlődésben nagy szerepet játszik majd az is, hogy a sertéshús áfatartalma az általános 27 százalék helyett 5 százalékra csökkent. Így valószínűleg a feketén gazdálkodók számát is sikerül majd csökkenteni. Emellett Horváth szerint: "a fogyasztói bizalom visszaállítására van szükség." Hiszen sokan egészségügyi okokra hivatkova nem fogyasztják ezt a húst, pedig nincs bizonyított káros hatása, illetve sokan nem bíznak kellőképp a magyar sertéshús termékekben.

A magyar húsipar igen rossz helyzetben van, és a külföldi ellenőrzések során az üzemeknek félniük kell attól, hogy kifogásolnivalót találnak a működésükben, mert nincs anyagi kapacitásuk a szükséges fejlesztési beruházásokra - tájékoztatott Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke az AKI és KSH adatai alapján. Összességében tavaly kevesebb sertést vágtak le (3,7 millió állatot) és többet exportáltak. A sertés importja és exportja egyaránt 140 ezer tonna körül alakult az elmúlt évben. Ugyanakkor felhívta a figyelemet a fekete gazdaság okozta súlyos károkra is. Az elsődleges cél tehát továbbra is az ágazat kifehérítése.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06